Ελλάδα

Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη: Αρκούδα κινείται κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Στην ύπαιθρο της ανατολικής Θεσσαλονίκης και πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές τριγυρίζει μία αρκούδα, προφανώς η ίδια που το προηγούμενο διάστημα αναζητούσε τροφή στον Χολομώντα Χαλκιδικής. Το ζώο εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 23 Μαΐου από κατοίκους του Χορτιάτη στην αντιπυρική ζώνη κάτω από το ραντάρ στο μονοπάτι προς Κισσό, στην περιοχή της οδού Μακεδονομάχων και στο ύψος του πάρκου της Αγίας Παρασκευής, με το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη να βγάζει ανακοίνωση, ώστε να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις οι δημότες του.

Ωστόσο, το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θέρμης, η αρκούδα εντοπίστηκε και στην ημιορεινή περιοχή του Φράγματος Τριαδίου.

Και οι δύο δήμοι ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές, το δασαρχείο Θεσσαλονίκης και την αστυνομία, κλιμάκια των οποίων βρίσκονται στις περιοχές που εντοπίστηκε το ζώο.

Εκτός από τους δήμους ανακοίνωση εξέδωσε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία εφιστά την προσοχή των κατοίκων και όσων πολιτών δραστηριοποιούνται σε περιοχές και οικισμούς που έχει κάνει την εμφάνισή της η αρκούδα, καθώς και των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων, ώστε να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αποφυγής προσέγγισης του ζώου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προτείνει συγκεκριμένους τρόπους απομάκρυνσης της αρκούδας. Σύμφωνα με αυτούς, η αρκούδα δεν πρέπει να νιώσει ότι απειλείται από τον άνθρωπο ενώ η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης. Συνιστάται ακόμη η συχνή αποκομιδή απορριμμάτων, η χρήση κλειστών κάδων και ο καθαρισμός υπολειμμάτων από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.

Αναφέρει ακόμα ότι σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί κοντά στην αρκούδα, θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να μην προσπαθήσει να την απομακρύνει με οποιονδήποτε τρόπο, να μην φωνάξει, να μην κάνει απότομες κινήσεις και να μην κατευθυνθεί προς το μέρος της αλλά να μείνει ακίνητος ή να κατευθυνθεί αντίθετα με αργό βήμα. Επιπλέον δεν θα πρέπει κανείς να πλησιάσει το ζώο για να φωτογραφήσει το ίδιο ή τα αρκουδάκια του.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος συναντήσει αρκούδα κατά την οδήγηση θα πρέπει να μειώσει άμεσα ταχύτητα, να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη σκάλα φώτων, να κορνάρει και να ειδοποιήσει την τροχαία.

Για πρώτη φορά αρκούδα στη Θεσσαλονίκη
Όπως αναφέρουν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» που βρίσκονται στα ίχνη της στο Χορτιάτη, είναι η πρώτη φορά που κατέβηκε αρκούδα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, τα μέλη της ενημερώθηκαν το πρωΐ της περασμένης Τρίτης από μελισσοκόμο της περιοχής του Χορτιάτη για ζημιά στα μελίσσια του. Μετά από αυτοψία στο πεδίο επιβεβαιώθηκε ότι η ζημιά έχει γίνει από αρκούδα καθώς βρέθηκαν ίχνη και γενετικό υλικό (τρίχες) το οποίο έχει σταλεί για ανάλυση DNA.

«Με δεδομένο ότι έχει αναφερθεί παρουσία αρκούδας και στο φράγμα Βασιλικών (πριν από μια εβδομάδα) και στο φράγμα Τριαδίου και καθώς τα ίχνη του ζώου μοιάζουν πολύ με τα ίχνη αρκούδας που έχουν βρεθεί πρόσφατα στην Χαλκιδική, είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο άτομο. Αυτή η υπόθεση πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να καταρριφθεί από την ανάλυση DNA που θα γίνει στις τρίχες που έχει συλλέξει ο συνεργάτης της ‘’Καλλιστώς’’» αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το