Τοπικά

Αναλογικότερος ο νέος Ποινικός Κώδικας

Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν είναι ηπιότερος, είναι αναλογικότερος και αφήνει στον δικαστή τη δυνατότητα να λάβει υπ’ όψη του και άλλα στοιχεία υπέρ ή κατά του κατηγορούμενου, επισημάνθηκε χθες στην ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, εν όψει της έναρξης εφαρμογής των νέων Κωδίκων τη Δευτέρα 1 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος του ΔΣΒ Χρ. Στρατηγόπουλος στον χαιρετισμό του άφησε αιχμές για τη βιασύνη με την οποία εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του νέου Ποινικού Κώδικα, καθώς καλούνται οι εμπλεκόμενοι με την εφαρμογή τους, να τους εμπεδώσουν μέσα σε ένα 20ήμερο.

Ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε ακόμη πως το έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που ασχολήθηκαν με τους νέους Κώδικες, αδικήθηκε από τις κινήσεις της Πολιτείας και πρόσθεσε πως ο χρόνος της δημόσιας διαβούλευσης ήταν πολύ μικρός, ενώ δεν συζητήθηκαν με τους εμπλεκόμενους φορείς πολλά ζητήματα.
Ακόμη ανέφερε πως η ψήφιση των Κωδίκων έλαβε χώρα εσπευσμένα, στις τελευταίες ημέρες της απερχόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.
Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ποινικού Κώδικα, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο νέος Κώδικας διαπνέεται από πνεύμα ανταπόκρισης στις συνταγματικές αρχές, που διαπνέουν κάθε ποινικό νόμο, ενώ τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. Η τιμωρία ενός εγκλήματος προβλέπεται με κριτήρια δογματικής συνέπειας, υπογράμμισε ο κ. Αργυρόπουλος, που έκανε ειδική αναφορά στη βραδύτητα της απονομής δικαιοσύνης σήμερα, καθώς εκδικάζονται κακουργήματα που είχαν γίνει λίγο πριν το 2000…
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση της «Θ» ο κ. Αργυρόπουλος ανέφερε πως αν «ανοίξουν οι φυλακές», αυτό θα γίνει με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και όχι με βάση το νέο Π.Κ. Πρόσθεσε δε πως η παροχή κοινωφελούς εργασίας αποτελεί κύρια ποινή με τον νέο Κώδικα και τόνισε πως υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες να εξασφαλιστεί η κατ’ οίκο έκτιση ποινής ενός ισοβίτη.

Ο κ. Ζήσης Κωνσταντίνου, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, που μίλησε για πολιτική αγωγή στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τόνισε πως «πρέπει να ξαναγίνουμε όλοι φοιτητές, να πάρουμε τα κείμενα των Κωδίκων να τα διαβάσουμε» και ανέφερε πως καταργείται με τον νέο Κώδικα ο όρος πολιτική αγωγή, που αντικαθίσταται από τον όρο υποστήριξη κατηγορίας, ενώ προέβλεψε αύξηση της ύλης των αστικών δικαστηρίων. Ακόμη ανέφερε πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα εξετάζουν όλα τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ενοχή ή κατατείνουν στην αθωότητα του κατηγορούμενου, ενώ το τεκμήριο της αθωότητας θα έχει πλέον ισχύ και στην προκαταρκτική εξέταση, ενώ περιορίζεται η ανάκριση και επεκτείνεται η προκαταρκτική.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Α’ αντιπρόεδρος του ΔΣΒ Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους – Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα

Ο Διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημιούργησε τον «Δείκτη Ισορροπίας Επαγγελματικής και Ζωής»,…

20 Μαρτίου 2024

Νοσοκομείο Μεταξά: Οργή για τη 43χρονη που παρίστανε την αποκλειστική και «ξάφριζε» ασθενείς

Οργή και αντιδράσεις προκαλεί η δράση μιας γυναίκας που παρίστανε την αποκλειστική νοσοκόμα στο αντικαρκινικό…

20 Μαρτίου 2024

Γεωργιάδης: Το 95% των νοσοκομείων της χώρας θα κάνει απογευματινά χειρουργεία σε λίγο καιρό

«Καλλιεργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση γενικευμένων και φοβερών αντιδράσεων στο ΕΣΥ για τα απογευματινά…

20 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα μαστροπείας: Υπάρχει και άλλη μαστροπός – «Ακόμα και σήμερα η αδερφή μου κλείνει ραντεβού»

Παρά τις έξι συλλήψεις και τη δημοσιότητα που έχει πάρει η υπόθεση, το κύκλωμα μαστροπείας…

20 Μαρτίου 2024

«Game Changer» ο Μπελέρης, ποιοι τον εισηγούνται στον Μητσοτάκη – Οι φόβοι της επιλογής

Έντονες συζητήσεις για την ένταξη του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας…

20 Μαρτίου 2024

Ζήτησε βοήθεια, βίωσε τον εφιάλτη – Καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού 68χρονος από το Βόλο

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα Για την απόπειρα βιασμού μιας γυναίκας στο Βόλο καταδικάστηκε σήμερα από το…

20 Μαρτίου 2024