Τοπικά

Ανάγκη ενίσχυσης εξωτερικών φρουρών στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων (Ε.Α.Κ.Κ.Ν.) Κασσαβετείας

Το Δ.Σ. του Σωματείου της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων (Ε.Α.Κ.Κ.Ν.) Κασσαβετείας σε ανακοίνωση για τα προβλήματα του κλάδου αναφέρει μεταξύ άλλων:

Αγαπητοί/ες κύριοι/ες, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου μας, που ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν ιδιαίτερη όξυνση, σε βαθμό που να αναρωτιέμαστε εάν η πολιτεία στέκεται πράγματι αρωγός στο έργο μας, το οποίο επιτελούμε με αυξημένο επαγγελματισμό και υψηλή συναίσθηση του ρόλου μας στην απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος της Κασσαβετείας.

Από τον Αύγουστο του 2022 δημιουργήθηκε στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του καταστήματός μας, μία πτέρυγα κλειστού τύπου για ανηλίκους κρατουμένους, ηλικίας 14 έως 17 ετών, με σκοπό να φιλοξενεί κρατουμένους αυτής της ηλικίας, αφού πλέον είχε καταργηθεί το κλειστό κατάστημα που λειτουργούσε στις φυλακές της Κορίνθου. Ωστόσο, επειδή οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι που διαβιούν στο κατάστημά μας χαρακτηρίζονται από ευμετάβλητη ψυχολογία και επιθετική συμπεριφορά, αυξήθηκαν σημαντικά οι ανάγκες φρούρησής τους, εξαιτίας των συχνών περιστατικών συμπλοκών μεταξύ τους που οδηγούν σε τραυματισμούς, με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των έκτακτων μεταγωγών προς το Νοσοκομείο Βόλου αλλά και την αύξηση των μέτρων ασφαλείας εντός του καταστήματος, γεγονός που σημαίνει λειτουργία επί 24ώρου βάσεως περισσότερων σκοπιών απ’ ότι στο παρελθόν και σαφώς μεγαλύτερη ανάγκη προσωπικού εξωτερικής φρούρησης, καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την επιτέλεση των καθηκόντων του σύμφωνα με τους αυξημένους όρους ασφαλείας που έχουν τεθεί λόγω της μεταλλαγής της φυσιογνωμίας του καταστήματος εδώ και ενάμιση χρόνο.

Σε συνδυασμό με τα 25ετίας και πλέον οχήματα μεταγωγών και περιπολιών αλλά και του αναχρονιστικού οπλισμού και έλλειψης σύγχρονων φορητών ασυρμάτων καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο το έργο μας. Επιπλέον, το σημαντικότερο όλων, δύο συναδέλφων μας έχουν λήξει, πριν λίγες μέρες, οι αποσπάσεις τους και καλούνται να επιστρέψουν στη φυλακή όπου είναι η τοποθέτησή τους παρόλο που είναι επιτακτική και αναγκαία η παραμονή τους στο τμήμα μας. Ενώ παράλληλα ένας συνάδελφος μας έχει προ ημερών προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες συνταξιοδότησης του και έπονται σύντομα και άλλοι δύο συνάδελφοί μας προς συνταξιοδότηση και θα ακολουθήσουν και άλλοι τα προσεχή χρόνια. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τη Δευτέρα, μεθαύριο δηλαδή, δύο ακόμη συνάδελφοί μας αποσπώνται στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρένων Βόλου, και μάλιστα χωρίς να έχουν αιτηθεί κάτι τέτοιο και χωρίς βέβαια τη θέλησή τους, με σκοπό να εξυπηρετήσουν ανάγκες του οικείου ιδρύματος, ασκώντας αλλότρια καθήκοντα που δεν έχουν καμία σχέση με τα καθήκοντα των εξωτερικών φρουρών, οι οποίοι είναι ένστολοι και ένοπλοι και οι αρμοδιότητές τους και τα καθήκοντά τους είναι ακριβώς τα ίδια με των υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας και οι οποίοι καλούνται χωρίς να έχουν λάβει καμία εκπαίδευση να διαχειριστούν μια ευαίσθητη ηλικιακά ομάδα που διαβιεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρένων Βόλου.

Από τα παραπάνω εκτεθέντα, είναι προφανές ότι το τμήμα μας αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο στις φυλακές Κασσαβετείας, παρά την επιβλημένη ανάγκη λόγω των νέων συνθηκών να ενισχυθεί και με άλλους εξωτερικούς φρουρούς. Η αποδυνάμωση αυτή θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του φόρτου εργασίας για τους εναπομείναντες εξωτερικούς φρουρούς, καθώς εγκυμονείται ο κίνδυνος να μην τους δίνονται κανονικά τα ρεπό, να δουλεύουν σε κατάσταση κόπωσης και τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται να μην μπορούν να εφαρμοστούν ανελλιπώς.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άφαντα τα έγγραφα σχετικά με την αποκόλληση πόρτας σε αεροσκάφος 737 MAX 9 εν ώρα πτήσης

Η Boeing ανακοίνωσε χθες ότι τα απαραίτητα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί σχετικά με την…

9 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη 32χρονος Ρομά για αρπαγή βρέφους από νοσοκομείο

Για αρπαγή βράφους κατηγορείται ένας 32χρονος Ρομά, ο οποίος συνελήφθη στα Ιωάννινα. Ο άνδρας, ο…

9 Μαρτίου 2024

Μη κρατικά ΑΕΙ: Πέρασε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο – Η μαραθώνια ψηφοφορία, οι κόντρες στη Βουλή και οι… πιρουέτες

Μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών ψηφίστηκε χθες, Παρασκευή 8/3…

9 Μαρτίου 2024

Μέτρα πρόληψης για την υγεία γυναικών, αντρών, παιδιών

Η κ. Ουρανία Σταματιάδου-Κουτσογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», μιλά στη…

9 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΜΑΛΗ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

9 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

9 Μαρτίου 2024