Επιστήμη, Θ Plus

Αλλόκοτος βράχος στον Άρη «γεννά» εικασίες για εξωγήινους: Οι φωτογραφίες της NASA που προβληματίζουν τους επιστήμονες

Εικασίες περί εξωγήινων έχει «γεννήσει» βράχος που μοιάζει με… κόκκαλο και ο οποίος έχει περιγραφεί ως ένα από τα «πιο παράξενα» αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί ποτέ στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Χαρακτηριστικά, οι επιστήμονες λένε ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα να ευθύνεται ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο που συγκρούστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι ερευνητές είπαν συγκεκριμένα ότι ένα τέτοιο σενάριο «δεν μπορεί να απορριφθεί με απόλυτη βεβαιότητα», καθώς «θραύσματα που περιλαμβάνουν αυτό που φαίνεται να είναι τροχοί, ένας άξονας και ένα πεδίο συντριμμιών με κρατήρες έχουν βρεθεί σε άλλη τοποθεσία του κρατήρα Gale».

Ωστόσο, πιστεύουν πως τα ευρήματα αυτά είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα στον Άρη. Οι ειδικοί είπαν, επίσης, ότι οι προεξοχές μοιάζουν με αυτό που είναι γνωστό ως «ακίδες άμμου» στη Γη, οι οποίες εμφανίζονται στον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια σεισμών μεγέθους επτά Ρίχτερ και άνω.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ του Πανεπιστημίου Άστον του Μπέρμιγχαμ ανέφερε στη MailOnline: «Πρόκειται για κάτι πολύ ασυνήθιστο στον Άρη και μοναδικό στην εμπειρία μου. Δεν υπάρχει βεβαιότητα τι προκαλεί τις αιχμές, αλλά τα στοιχεία υποδηλώνουν έναν τύπο “ακίδας άμμου” που σχηματίζεται στη Γη ως συνέπεια σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των αιχμών του Άρη και εκείνων από τη Γη που έχουν βρεθεί από γεωλόγους».

Για την πιθανότητα να ευθύνεται ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο, ο καθηγητής πρόσθεσε: «Οι αιχμές είναι απίθανο να είναι διαστημικά συντρίμμια, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Δήλωσε, επίσης, ότι οι λεγόμενοι «τροχοί» είναι πιθανό να είναι ένα ξεχωριστό φαινόμενο.

Γενικά, έχουν υπάρξει πολλές εικασίες για το τι θα μπορούσε να είναι ο βράχος από τότε που το ρόβερ Curiosity της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας τον φωτογράφησε στη βάση του κρατήρα Gale τον Απρίλιο. Εκείνη την περίοδο, η αστροβιολόγος της NASA Dr Nathalie Cabrol είχε πει ότι ήταν «ο πιο παράξενος βράχος» που είχε δει ποτέ στα 20 χρόνια μελέτης του Κόκκινου Πλανήτη.

«Μπορεί κανείς μόνο να κάνει εικασίες για εξωγήινη προέλευση», καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το