Τοπικά

Αλλαγές στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Βόλου ζητά ο Δήμος με δεύτερη τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Δεύτερη τροποποίηση της Μελέτης «Αναθεώρησης – Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, θα ζητήσει η δημοτική αρχή για την επέκταση του Ξενία με αλλαγές στο πάρκο του Αναύρου και για το old city.
Θα ζητήσει τροποποίηση «Για το ξενοδοχείο «Ξενία» ……. και παραλίας» ώστε να υπάρξει στο Νόμο η εξής διατύπωση:
«Για το ξενοδοχείο «Ξενία» Βόλου προβλέπεται η κατασκευή νέας πτέρυγας, εκτός του περιγράμματος της υφιστάμενης, σε κατάλληλη θέση του γηπέδου, εκτός ζώνης αιγιαλού και παραλίας, μετά από μελέτη ανάπλασης της κοινόχρηστης παραλιακής ζώνης από Άγιο Κωνσταντίνο έως Άναυρο (πάρκο Αναύρου) προτείνοντας ειδικούς όρους δόμησης και περιορισμούς λόγω της ειδικής και ευαίσθητης θέσης επί του παραλιακού μετώπου, και απελευθέρωσης και ενοποίησης του περιβάλλοντος χώρου με τους παρακείμενους ελεύθερους χώρους της περιοχής.
«Για το πάρκο Αναύρου, προβλέπονται ο καθορισμός περιγράμματος στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένης και της νέας προβλεπόμενης πτέρυγας όπως αυτή θα εγκριθεί από την μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου προτείνοντας ειδικούς όρους δόμησης και περιορισμούς λόγω της ειδικής και ευαίσθητης θέσης επί του παραλιακού μετώπου, και απελευθέρωσης και ενοποίησης του περιβάλλοντος χώρου με τους παρακείμενους ελεύθερους χώρους της περιοχής) αλλά και η απόδοση του λοιπού χώρου σε κοινή χρήση, ώστε να μη διασπάται η συνέχεια του παραλιακού μετώπου και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες σε ΚΧ χώρους των γειτονικών πολεοδομικών ενοτήτων που είναι πυκνοδομημένες».
Επίσης ζητά να προβλεφθούν στα Παλιά: Καταστήματα Τροφίμων SuperMarket– Πολυκαταστήματα, Ραδιοτηλεοπτικές-Τυποεκδοτικές εγκαταστάσεις (ΦΕΚ 632/Δ΄/1998) όπως εγκρίθηκαν με τις 319/1995 και 494/2001 αποφάσεις του Δ.Βόλου».
Στο χώρο του Πεδίου Άρεως ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «Σφαγεία» ζητά να συμπεριληφθεί και η χρήση «Αθλητικές Εγκαταστάσεις», όπως αυτό αναφέρεται και στο παραχωρητήριο του ελληνικού δημοσίου, και η χρήση «Πράσινα Σημεία». Επιπλέον, «Πράσινα Σημεία» χωροθετούνται στις παρακάτω θέσεις: 1. Στα παλαιά Σφαγεία του Δήμου Βόλου και 2. Στα “Νταμάρια” του Αγίου Ονουφρίου.»
Ως προς το Ξενία, είναι γνωστό οτι είχε υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του επιχειρηματία και του Δήμου Βόλου, επί δημαρχίας Κ. Μήτρου και συγκεκριμένα με την ΔΗΤΕΒ, όπου προβλέπονταν και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατ’ έκταση, με προσθήκη νέας πτέρυγας. Αυτό βέβαια θα μπορεί να γίνει, μόνο σε βάρος του κοινόχρηστου χώρου. Αυτή η διάταξη, με το κατάλληλο λεκτικό, καταγράφηκε στο ΓΠΣ (από την προηγούμενη δημοτική αρχή) χωρίς όμως να το θεσμοθετεί μέσα από τα περιγράμματα κτιρίων που φαίνονται στους χάρτες και χωρίς να το συγκεκριμενοποιεί. Με την προτεινόμενη τροποποίηση δικαιολογείται ως σφάλμα που εμφιλοχώρησε εκ παραδρομής και συγκεκριμένα ως γραμματικά και συντακτικά λάθη ή και λανθασμένες και ασαφείς ενδείξεις επί των χαρτών. Η περίπτωση του Ξενία, δεν αφορά ούτε μικρή περιοχή οικοδομικού τετραγώνου, ούτε περιοχή ήδη διαμορφωμένη. Μέσα από την πρόταση για μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, συμπεριλαμβάνεται και η νέα προβλεπόμενη πτέρυγα του Ξενία σε κοινόχρηστο σήμερα χώρο.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 74154/20-10-2020 εισήγηση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης προτείνονται “σημειακές” τροποποιήσεις του ΓΠΣ Βόλου, κατ’ εξαίρεση της υποχρέωσης μη τροποποίησης μέσα στη πενταετία από την έγκριση του.
Κατ’ εξαίρεση και σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. επιτρέπεται περιορισμένη τροποποίηση σε οποιοδήποτε χρόνο, αν διαπιστωθεί ότι επιμέρους ορισμοί και ρυθμίσεις του Γ.Π.Σ. διατυπώθηκαν κατά πλάνη περί τα πράγματα, δηλαδή κατά παραγνώριση πραγματικών δεδομένων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη ή δυσχερής η εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού.
Κατά την εγκριτική απόφαση του Γ.Π.Σ, αναφέρει η εισήγηση, εμφιλοχώρησαν σφάλματα εκ παραδρομής τα οποία παρουσιάζουν σημειακό χαρακτήρα, δεν επηρεάζουν στο σύνολο τον πολεοδομικό ιστό και δεν προκαλούν επιπτώσεις στο περιβάλλον καθόσον:
-αφορούν μικρές περιοχές οικοδομικών τετραγώνων
-αφορούν περιοχές εντός σχεδίου και ήδη διαμορφωμένες
-αφορούν στην άρση σφαλμάτων που εμφιλοχώρησαν κατά το χρόνο που μεσολάβησε από την έναρξη της μελέτης (2008) μέχρι την τελική έγκριση του Γ.Π.Σ. (2016), δηλαδή χρονικό διάστημα περίπου 8 ετών.
-.αφορούν αποφάσεις τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου με αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, πολλές εκ των οποίων σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες εγκρίθηκαν στον ενδιάμεσο ή προγενέστερο χρόνο από την μελέτη και πριν από την έγκριση και δημοσίευση του ΓΠΣ (ΦΕΚ 237/ΑΑΠ/04-11-2016) και δεν ελήφθησαν υπόψιν κατά την εκπόνησή του.
-αφορούν γραμματικά και συντακτικά λάθη στο κείμενο του ΦΕΚ από τα οποία προκύπτουν ασάφειες στο νόημα του κειμένου.
-αφορούν λανθασμένες ή/και ασαφείς ενδείξεις επί των χαρτών.
Οι τροποποιήσεις απεμπολούν τον δημόσιο χώρο
Όλος ο όγκος των προτεινόμενων τροποποιήσεων, είναι σε συμμόρφωση ήδη υφιστάμενων σημειακών τροποποιήσεων του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, οι οποίες δεν λήφθηκαν υπ’ όψη από το ΓΠΣ, ίσως γιατί το αφορούσανε λόγω της μικρής κλίμακας τους. Οι περισσότερες αφορούν αναγνωρίσεις υφιστάμενων οδών και παρόδων, οι οποίες και δεν δημιουργούσαν και κάποιο πρόβλημα στους ιδιώτες.
Ένα μικρό ποσοστό είναι και προτεινόμενες τροποποιήσεις, που προκύπτουν μετά από δικαστικές αποφάσεις για άρση απαλλοτρίωσης, λόγω παράλειψης της διοίκησης για καταβολή αποζημίωσης. Σ΄ αυτή τη περίπτωση, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον ιδιώτη, του οποίου το ακίνητο έχει δεσμευτεί για κοινόχρηστο ή κοινωφελή χώρο από την πολιτεία, αλλά μετά από πάροδο ενός σημαντικού χρονικού διαστήματος δεν του έχει καταβληθεί η αποζημίωση, να προσφύγει στην δικαιοσύνη και να προχωρήσει σε άρση της απαλλοτρίωσης. Δηλαδή να γίνει το ακίνητο του και πάλι οικοδομήσιμος χώρος για να μπορέσει να το εκμεταλλευθεί. Αυτό προϋποθέτει οτι η Υπηρεσία του Δήμου, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης και να καταργήσει τον κοινόχρηστο χώρο. Αυτό όμως για να γίνει, πρέπει να του δίνει κατεύθυνση και το ΓΠΣ. Αυτό προτείνεται τώρα με την γενική τροποποίηση του ΓΠΣ, αλλά μ’ αυτό το τρόπο, ο Δήμος απεμπολεί το δικαίωμα επανεπιβολής του κοινόχρηστου χώρου, δηλαδή ο κοινόχρηστος χώρος χάνεται για πάντα, τινάζοντας στον αέρα τον αρχικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πάνω από 150 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία σχετικά με τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Μαγνησία το πρώτο…

26 Νοεμβρίου 2023

Στα λευκά ντύθηκαν περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα – Βρέθηκαν σώοι δύο αγνοούμενοι ορειβάτες και εγκλωβίστηκε λεωφορείο

Στα λευκά ντύθηκαν περιοχές η Βόρεια Ελλάδα, με τις πρώτες νιφάδες της χρονιάς να πέφτουν…

26 Νοεμβρίου 2023

Φωτιά στο Δαφνί: Ασθενής κάηκε ζωντανός, δεμένος με ιμάντες – Αποζημίωση 140.000 ευρώ στα αδέρφια του

Σοκάρουν οι περιγραφές οι οποίες καταγράφονται σε δικαστική απόφαση για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο…

26 Νοεμβρίου 2023

«Βούλιαξε» η μικρή Βενετία στη Μύκονο από τις βροχές και τις καταιγίδες

Η κακοκαιρία με τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες χτύπησε πολλές περιοχές της χώρας τη…

26 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ: Ελεύθερη η 9χρονη όμηρος της Χαμάς που είχε θεωρηθεί νεκρή – Η συγκλονιστική αγκαλιά με τον μπαμπά της

Δεκαεπτά όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και εβδομάδες αφέθηκαν…

26 Νοεμβρίου 2023

Σποτ αφύπνισης γυναικών για σημάδια κακοποιητικών συμπεριφορών

  Νέες, δυνατές και δυναμικές είναι οι δύο φοιτήτριες που δημιούργησαν το σποτ για την…

26 Νοεμβρίου 2023