Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε σκληρά καρύδια»

tsipras

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες εξέπεμψε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σήμερα.  Απηύθυνε κάλεσμα για συμμαχίες εντός Βουλής, προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εκλογές, καθώς και κάλεσμα προς τους πολίτες να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, αποκαλώντας τον «πρωθυπουργό του χάους», ενώ απάντησε στις πιέσεις που ασκούνται και από το εξωτερικό με τη φράση «είμαστε σκληρά καρύδια».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο

Κατά την ομιλία του στην περιφερειακή σύσκεψη Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Τρομοκρατούν και γαβγίζουν τα κέντρα της εγχώριας διαπλοκής και της διεθνούς τοκογλυφίας. Αλλά μάταια. Ο πολιτικός τους χρόνος έχει τελειώσει. Η επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου δεν είναι παρά ένας σπασμός πριν το τέλος. Όπως σπασμός πριν το τέλος είναι και η ξέφρενη κινδυνολογία με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού.

»Που όχι μόνο θυμήθηκε πάλι το Grexit, ξεχνώντας ότι μόλις προχτές πανηγύριζε γιατί η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Αλλά και έφτασε στην κινδυνολογική του έξαρση να απειλεί τους Έλληνες με το χάος. Και κάτι ακόμα χειρότερο, που δεν θα ήθελα να το χαρακτηρίσω: Έφτασε να εκλιπαρεί σχεδόν δημόσια τις λεγόμενες αγορές να επιτεθούν στη χώρα. Προσέξτε: Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Να επιτεθούν στην Ελλάδα.

»Για να ενισχύσει έτσι την παράσταση της σωτηρίας του και την παράταση του βίου της συγκυβέρνησης με σκηνές από το έργο της Δευτέρας, που σκηνοθέτησαν ο ίδιος και οι συναυτουργοί του στην επιχείρηση του φόβου. Δικαίως του ανήκει σήμερα ένας τίτλος: Ο κος Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός του χάους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός καλεί τους βουλευτές να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, με γνώμονα οτιδήποτε άλλο εκτός από τη συνείδησή τους και τις ανάγκες της πατρίδας».

Όπως τόνισε «τα ψέματα, όμως, τελείωσαν, εξαντλήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν το 2012. Αλλά το 2014, δεν είναι 2012 για να πιάσει ο εκβιασμός. Και δεν είναι 1993 για να πετύχει η αποστασία την οποία γνωρίζει πολύ καλά η ομάδα του κ. Σαμαρά».

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι τα πραγματικά διλήμματα και τα πραγματικά ερωτήματα, καθώς και το πραγματικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά είναι το e-mail της τρόικας και τα μέτρα που ζητά από την κυβέρνηση να λάβει. «Και για να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα, ζητά τη στήριξη 180 βουλευτών. Και δεν την έχει» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της προεδρικής εκλογής, αλλά και ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για συμμαχίες. «Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα: Δεν πιστεύω, δεν πιστεύουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όσα ο τόπος γνώρισε μέχρι τώρα, στο σύστημα της κομματικής νομής της εξουσίας. Δεν πιστεύω και δεν πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι η λεία του εκάστοτε νικητή των εκλογών.

»Και πολύ περισσότερο δεν πιστεύω, και δεν πιστεύουμε, ότι μπορούμε μόνοι μας. Χωρίς τη μαχητική υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Χωρίς την οικοδόμηση συμμαχιών. Χωρίς το προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν έστω και σε κάποια σημεία με το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας, δε θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας το τιτάνιο έργο που έχουμε μπροστά μας.

»Να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη στη διαδικασία για εκλογή προέδρου στη Βουλή. Να κερδίσουμε μια μεγάλη και αναμφισβήτητη πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές».

Έκανε, δε, άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, καλώντας τους να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Γι’ αυτό επιτρέψτε μου και από το βήμα της δικής σας συνδιάσκεψης να καλέσω όλους τους πολίτες, από όποιο πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται, να κάνουν δική τους τη μάχη για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

»Να απευθυνθώ στους ανθρώπους που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για της αξίες της δημοκρατίας και της ισονομίας από τις γραμμές της δημοκρατικής παράταξης. Η δημοκρατική παράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε όχημα προσωπικής πολιτικής επιβίωσης όσων με τις επιλογές τους χρεοκόπησαν το λαό αλλά και τα οράματα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για αυτό η δημοκρατική παράταξη για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη πατρίδα ταυτίζεται με την αριστερά και με το πόθο του λαού μας για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και λαϊκή κυριαρχία.

»Να απευθυνθώ όμως στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, που μέχρι χτες ψήφιζαν τη ΝΔ και έτρεφαν ελπίδες από τη ΝΔ. Για να τους πω: Δεν είναι η ΝΔ το κόμμα σας. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα το θέλετε. Δεν πιστεύουμε ότι άνθρωπος της συντηρητικής παράταξης θέλει να υπάρχει τόση φτώχια. Και τον καλούμε να αγκαλιάσει και αυτός το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Να το διαβάσει χωρίς προκαταλήψεις. Και να κάνουμε όλοι μαζί την υπέρβαση για να χτίσουμε μια δίκαιη και αξιοπρεπή Ελλάδα».

Αναφερόμενος τις πιέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες από διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά και τον διεθνή Τύπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Είμαστε σκληρά καρύδια».

«Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι  της Ευρώπης, που τις τελευταίες μέρες απλώνουν πάλι το χέρι τους πάνω από τη χώρα και τη δημοκρατία. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Αλλά και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν εκβιάζονται ούτε τρομοκρατούνται εύκολα.Αντιθέτως πεισμώνουν. Ας μη προσπαθούν, λοιπόν, να  μας εκβιάσουν ούτε να μας φοβίσουν. Θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

»Νομίζουν ότι έτσι θα περιορίσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Κούνια που τους κούναγε. Αν συνεχίσουν έτσι τα κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη, όχι μόνο δε θα περιορίσουν αλλά θα φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική μας. Άλλη μια φορά να πουν ότι προτιμάνε τους ανθρώπους που τους είναι βολικοί και χρήσιμοι και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και θα εκτοξεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο κόσμος δε θα ψηφίζει απλά ΣΥΡΙΖΑ. Θα ψηφίζει Ελλάδα. Θα ψηφίζει αξιοπρέπεια. Θα ψηφίζει ελπίδα και προοπτική».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό έχει διατυπωθεί από τον ίδιο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας αφενός ότι είναι πλήρως κοστολογημένο (12 δισ. ευρώ), αφετέρου ότι μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα κάνει με τους εταίρους μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο. Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του. Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. […]

»Το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο».

Κυβέρνηση: Επιδίωξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία

«Ο μοναδικός αρχιτέκτονας του χάους σ’ αυτή τη χώρα είναι ο κ. Τσίπρας και ο μοναδικός σπασμός που υπάρχει, είναι αυτός που ο ίδιος υπόσχεται: Ο σπασμός πριν από το τέλος της ευρωπαϊκής Ελλάδας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλ.Τσίπρα στο Ηράκλειο, η κ. Βούλτεψη σημείωσε πως «με τα σπρεντ στο ζενίθ, το Χρηματιστήριο στο ναδίρ και τους διεθνείς οίκους να μιλούν για “αρνητικό πιστωτικό γεγονός” αλαζονικά επιμένει να διακηρύσσει πως είναι …σκληρό καρύδι».

«Διαπιστώνουμε τέλος, ότι ο κ. Τσίπρας αλλάζει… μουσικό όργανο, ανάλογα με το ακροατήριό του. Στην Κρήτη άφησε τα νταούλια και… έπιασε τη λύρα. “Εμείς θα παίζουμε τη λύρα και οι αγορές θα χορεύουν” είπε. Η αλήθεια είναι πως με νταούλια ή με λύρα, μοναδική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία» κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

πηγή tovima.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το