Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος «Σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις έμεινε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου»

«Γιατί ενώ το έργο ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου έχει ενταχθεί σε ΣΔΙΤ εδώ και ένα χρόνο, μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα προχωρήσει καμία ενέργεια; Ποια είναι η αιτία γι’ αυτή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση;», ρώτησε ευθέως τον Υπουργό Δικαιοσύνης με τρίτη συνεχόμενη παρέμβαση για τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής, κάνοντας μία χρονική αναδρομή του ζητήματος, σημείωσε ότι από το 2012, σύμφωνα με την έκθεση-πρόταση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου για τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου, η δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου κρινόταν απολύτως απαραίτητη, αφού το υφιστάμενο κτίριο εκτιμήθηκε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής (ΥΑ 3046/304/89, ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89). Ταυτόχρονα, το υπάρχον κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο (με την υπ’ αρ. 2258/44523/27.8.1998 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού).
Το 2014, η Ομάδα Εργασίας που είχε συσταθεί, εξέδωσε σχετικό πόρισμα για τρεις (3) επικρατέστερες εναλλακτικές λύσεις για το χώρο μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου (οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων στη Ν. Ιωνία, Σωφρονιστικό Κατάστημα στην οδό Μεταμορφώσεως και δύο οικόπεδα στην Γ. Δήμου – Ο. Ελύτη), προτείνοντας να συμπεριληφθεί η πρόταση αυτή στην τελική απόφαση του Δ.Σ. για την Β1 φάση της μελέτης αναθεώρησης και επέκτασης του Γ.Π.Σ. Βόλου (όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Πολεοδομίας).
«Το 2017 πραγματοποίησα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης με στόχο να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου. Ενώ δόθηκε η σχετική εντολή στην αρμόδια υπηρεσία για να εξετάσει τις σχετικές προτάσεις τις Ομάδας Εργασίας, λόγω νομικών και υπηρεσιακών κωλυμάτων, η διαδικασία δεν προχώρησε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Στις 23/12/2019, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, όπου συγκροτήθηκε και νέα άτυπη Επιτροπή Φορέων (μεταξύ των οποίων Δήμος Βόλου και Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου) για τον προσδιορισμό του καταλληλότερου χώρου για τη μετεγκατάσταση του Μεγάρου και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Η πρόταση που επικράτησε σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις ήταν το οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων στη Ν. Ιωνία Βόλου.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, έξι μήνες μετά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου ανακοίνωνε πως οι προτάσεις του Δήμου Βόλου για τον χώρο μετεγκατάστασης (οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων και τις φυλακές Χιλιαδούς) δε βρίσκουν ανταπόκριση στις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και κρίνονται ως ακατάλληλες. Ταυτόχρονα, στις 07/08/2020 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση ανάθεσης της υλοποίησης, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου. «Το έργο, εν ολίγοις, εντάχθηκε, χωρίς να υπάρχει προσδιορισμένος χώρος για την εγκατάστασή του», τόνισε εμφατικά ο Βουλευτής.

Σήμερα, στις 17/09/2021, και ενώ βρισκόμαστε έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ένταξη του έργου ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου σε ΣΔΙΤ, ο Δήμος Βόλου προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση, ρίχνοντας την ευθύνη της τεράστιας καθυστέρησης για τη δρομολόγηση του έργου στο Υπουργείο, αναφέροντας πως η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και λόγω αχρείαστης γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα, επέρριψε ευθύνες και στο Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, με ευθεία επίθεση στον Πρόεδρο. Στις 21/09/2021 ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση δηλώνοντας ότι αποχωρεί από την άτυπη Επιτροπή Φορέων για το νέο Δικαστικό Μέγαρο.

«Εδώ και δύο και πλέον χρόνια, παρά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για πρωτοβουλίες στη δρομολόγηση του έργου μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, το ζήτημα βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο με τους αρμόδιους φορείς να επιρρίπτουν ευθύνες τόσο μεταξύ τους όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο με αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν», τόνισε ο Βολιώτης Βουλευτής, ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό αν υπάρχει τελικά χώρος που να κρίνεται κατάλληλος για τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου και καλώντας τον να δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για τη μετεγκατάσταση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το