Άρθρα

Αγνόησε για λίγο τον νου!

Της Χαράς Ζήκα,
χημικού, MSc,
δρ Φαρμακευτικής

Οι αισθήσεις μάς φέρνουν σε επαφή με τον έξω κόσμο. Όμως καμιά φορά αυτά που βλέπουμε ή αυτά που ακούμε, εισχωρούν μέσα μας σαν ένας δυνατός άνεμος που κάνει τα πάντα άνω κάτω και μας αφήνει παγωμένους, μόνους, φοβισμένους και εξαντλημένους. Έτσι, χάνεται η κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης που θα θέλαμε να υπάρχει μέσα μας, δημιουργείται αναστάτωση, ανισορροπία και ανησυχία. Άρα, πρέπει να μάθουμε τρόπους να θωρακιζόμαστε από τα εξωτερικά ερεθίσματα και να μην μας κατακλύζουν τα συναισθήματα.
Τα συναισθήματα συνήθως δημιουργούνται από τον νου, από σκέψεις που αναδύονται ασταμάτητα. Οι περισσότερες από αυτές είναι άχρηστες και επαναλαμβανόμενες, σχετίζονται με ενοχές, φοβίες, αγωνίες, θυμό και απογοήτευση, είναι σαν τα μαύρα σύννεφα που σκοτεινιάζουν τον ουρανό. Όμως, αν αγνοήσουμε για λίγο τον νου που δημιουργεί αυτή τη σκοτεινιά, θα καταλάβουμε ότι είμαστε ο ουρανός που βρίσκεται από πίσω, που πάντα είναι καθαρός και φωτεινός με έναν λαμπερό ήλιο.

Για να το επιτύχουμε αυτό, ο απλούστερος τρόπος είναι να εστιάσουμε στην αναπνοή. Υπάρχουν πολλές τεχνικές, αλλά μπορεί να ξεκινήσει κανείς απλά μετρώντας τις αναπνοές, λέγοντας «εισπνέω 1-εκπνέω 1, εισπνέω 2-εκπνέω 2…». Η αναπνοή είναι η γέφυρα που συνδέει το σώμα με τον νου.
Εμείς οι άνθρωποι θυσιάζουμε χρόνια ολόκληρα για να πάρουμε ένα πτυχίο ώστε να έχουμε μια επικερδή εργασία, είμαστε πρόθυμοι να δουλέψουμε σκληρά για να αποκτήσουμε ένα σπίτι, αλλά ξεχνάμε να ζήσουμε τις στιγμές του παρόντος ώστε να νιώθουμε χαρούμενοι, γαλήνιοι και ήρεμοι. Μας κατακλύζουν δυσάρεστα συναισθήματα, αγνοούμε την προέλευσή τους και δεν έχουμε ιδέα πώς θα τα διαχειριστούμε. Για όλα ευθύνεται ο νους, ο οποίος είναι εξαιρετικό εργαλείο για την επιβίωσή μας, αλλά και φοβερός δυνάστης στην καθημερινότητά μας.
Εκτός από τον έλεγχο της αναπνοής, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις με επίγνωση κάποιες δραστηριότητες της ημέρας. Π.χ. πλένεις τα δόντια, εστίασε την προσοχή σου εκεί και μη σκέφτεσαι τι θα γίνει αργότερα που θα πας στη δουλειά. Μετά, επίτρεψε να σχηματιστεί ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Το χαμόγελο χαλαρώνει τους μύες του προσώπου και επιδρά στο νευρικό σύστημα, το οποίο αρχίζει να παράγει ουσίες χαράς.

Αυτές οι τεχνικές θα σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερη σχέση όχι μόνο με τον εαυτό σου αλλά και με τους ανθρώπους που συχνωτίζεσαι. Μην ξεχνάς πως η πιο αποδοτική επένδυση είναι οι σχέσεις φιλίας. Συνεπώς, αγνοώντας για λίγη ώρα κάθε μέρα τον νου, σιγά σιγά και σταθερά, μπορείς να κάνεις τη ζωή σου ένα αριστούργημα!

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κόντης: Επικεντρωνόμαστε στα πλέι άουτ

O προπονητής του Βόλου, Χρήστος Κόντης, στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό…

5 Μαρτίου 2024

Εξιχνιάστηκε κλοπή από καφέ – μπαρ στον Βόλο

Εξιχνιάστηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, περίπτωση κλοπής και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 21χρονου. Ειδικότερα,…

5 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη αλλοδαπός για παρεμπόριο

Συνελήφθη, χθες  το πρωί στο Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, ένας 60χρονος υπήκοος…

5 Μαρτίου 2024

Βόλος:Είχε κατδικαστεί για κλοπή και συνελήφθη

Συνελήφθη, χθες το βράδυ στον Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 42χρονος άνδρας,…

5 Μαρτίου 2024

«Παρθεναγωγείο Βόλου, Παιδαγωγικές πρακτικές και κοινωνικές αντιδράσεις»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα του 2ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Βόλου

Με χαρά και υπερηφάνεια, το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου ανακοινώνει την έγκριση από το…

5 Μαρτίου 2024

Συναυλία στο Πορφυρογένειο Αγριάς με την πιανίστα Κάτια Τζιουμάκη και τον κλαρινετίστα Στέλιο Κοτρώτσιο

  Το Σάββατο 9 Μαρτίου, ώρα 20.00, δύο γνωστοί και αγαπητοί καλλιτέχνες, η πιανίστα Κάτια…

5 Μαρτίου 2024