Τοπικά

«Παρθεναγωγείο Βόλου, Παιδαγωγικές πρακτικές και κοινωνικές αντιδράσεις»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα του 2ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Βόλου

Με χαρά και υπερηφάνεια, το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου ανακοινώνει την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας ενός εξαιρετικά σημαντικού και καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος στο 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου, με τίτλο «Παρθεναγωγείο Βόλου, Παιδαγωγικές πρακτικές και κοινωνικές αντιδράσεις».

Σύμφωνα με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς του προγράμματος Γάκη Μαριάνθη και Μανδάλου Παναγιώτα:

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και της κοινωνικής δυναμικής της περιοχής μας μέσα από το μοναδικό πρίσμα της προφορικής ιστορίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές μας συμμετείχαν σε ένα εισαγωγικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μέσω αυτού του εισαγωγικού σεμιναρίου, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πολυποίκιλη κληρονομιά της περιοχής μας, ερχόμενοι σε επαφή με τη νέα επιστημονική προσέγγιση της προφορικής ιστορίας εξερευνώντας την ιστορία μέσα από τις ζωντανές μαρτυρίες και τις προσωπικές εμπειρίες των κοινών ανθρώπων, χρησιμοποιώντας τις αφηγήσεις ζωής ως εργαλείο ανάλυσης των κοινωνικών εξελίξεων.

Αυτή η προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα σε μη επαγγελματίες ιστορικούς να συνεισφέρουν στη συλλογή και την αξιολόγηση των μαρτυριών, διαμορφώνοντας έτσι ένα πλούσιο αποθετήριο ιστορικού υλικού για μελλοντικές γενιές.

Πραγματοποιήθηκαν ήδη δράσεις στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου Σχολείων για την Προφορική Ιστορία, σε συνεργασία με το Πειραματικό Πατρών, που αντανακλούν τη δέσμευσή μας για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας:

Οργανώθηκαν συναντήσεις με παππούδες και γονείς των μαθητών-ερευνητών, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις συνθήκες εκπαίδευσης τις προηγούμενες δεκαετίες.
Διοργανώθηκαν διαδικτυακές και ζωντανές συναντήσεις για την Ιστορία της Εκπαίδευσης και το περιεχόμενο-αξία του επιστημονικού κλάδου της Προφορικής Ιστορίας.
Οι μαθητές συμμετείχαν στη συγγραφή ποιημάτων για τη δράση του Συνδέσμου των Φιλολόγων Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Ημέρα του Βιβλίου στο σχολείο.
Οι μαθητές προετοίμασαν παρουσιάσεις των εργασιών τους για το Συνέδριο του Πειραματικού Πατρών και των ποιημάτων για την Ημέρα του Βιβλίου.
Πραγματοποιήθηκε μάθημα για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, με στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη ευαισθησίας στο θέμα.
Δημιουργήθηκε ένα αποθετήριο συνεντεύξεων στο σχολείο, με διάφορες θεματικές, και πραγματοποιήθηκε ο διαμοιρασμός τους με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Προγραμματίζονται οι ακόλουθες δράσεις:

Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, προγραμματίζεται συνέντευξη με τον κ. Σολομών, Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. Η συνέντευξη θα συνοδεύεται από ξενάγηση στη Συναγωγή και στους Εβραίους του Βόλου. Θα προσκληθούν για να παρευρεθούν οι γονείς των μαθητών.
Ο κ. Αντώνιος Σμυρναίος, Καθηγητής Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα επισκεφθεί το σχολείο και θα παρουσιάσει την Ιστορία της Εκπαίδευσης στη Μαγνησία.
Θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις σχετικά με την ενσωμάτωση αλλοδαπών μαθητών στην ελληνική πραγματικότητα. Οι ερευνητές και αφηγητές θα είναι οι συμμαθητές-μέλη της ομάδας του Α3 τμήματος και οι γονείς τους.
Ο κ. Μάνδαλος Στέφανος, παλαιός δάσκαλος, θα επισκεφθεί το σχολείο και θα μοιραστεί τις δικές του μνήμες σχετικά με τη μαθητική περίοδο της ζωής του και την καριέρα του.
Στο τέλος της χρονιάς, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα) θα διοργανώσει ημερίδα, όπου θα παρουσιαστούν οι δράσεις των σχολείων σχετικά με την Προφορική Ιστορία.
Με αυτές τις δράσεις, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την ιστορία και την κοινωνική πολυπλοκότητα της περιοχής μας, προσφέροντας στους μαθητές μας ένα πλούσιο εκπαιδευτικό περιβάλλον που ενισχύει την κριτική σκέψη και την κοινωνική ευαισθησία.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δείτε LIVE τη συνέντευξη του Δημάρχου Βόλου

Δείτε Live στο παρακάτω  link τη σημερινή συνέντευξη του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου https://www.youtube.com/watch?v=TMPyp089V5A

12 Μαρτίου 2024

Προετοιμάζεται για την έναρξη των πλέι άουτ ο Βόλος

Στον αγωνιστικό τομέα οι παίκτες του Βόλου δουλεύουν σκληρά σε καθημερινή βάση, με τον Χρήστο…

12 Μαρτίου 2024

Το γλέντι της «Τρανής Αποκριάς» από τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγίου Λαυρεντίου

Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου, με την βοήθεια των κατοίκων του και των επαγγελματιών…

12 Μαρτίου 2024

Καταθέτει υπόμνημα για την υπόθεση Τεττέι η ΠΑΕ Βόλος

Το προσεχές Σάββατο 16 Μαρτίου θα αρχίσουν τα πλέι άουτ στη Σούπερ Λιγκ, με τις…

12 Μαρτίου 2024

Τον απόλυτο τρόμο έζησε 36χρονη – Προσπάθησαν να τη βιάσουν ενώ κοιμόταν

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που βίωσε μία 36χρονη γυναίκα στα Εξάρχεια όταν ήρθε αντιμέτωπη με…

12 Μαρτίου 2024

Αλλαγή διοίκησης στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών

Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών σας ανακοινώνει ότι, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:00π.μ.,…

12 Μαρτίου 2024