Τοπικά

Άγγελος Συρίγος από Βόλο: Ήρεμα νερά στο Αιγαίο έως αμερικανικές εκλογές

Η εκτίμηση ότι η ηρεμία στο Αιγαίο θα διαρκέσει μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, δηλαδή τον ερχόμενο Νοέμβριο, τονίστηκε στη χθεσινή ημερίδα με θέμα “Η εύθραυστη ισορροπία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις – Προκλήσεις, ευκαιρίες και κίνδυνοι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο” που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής ΝΔ κ. Άγγελος Συρίγος: είπε πως «Από το 1974 έχουμε να βιώσουμε τόσο μακρά περίοδο χωρίς παραβιάσεις και παραβάσεις. Η ηρεμία στο Αιγαίο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα διαρκέσει μέχρι τις αμερικανικές εκλογές. Ωστόσο η τουρκική στρατηγική είναι πλήρως πάνω στο τραπέζι και το είδαμε με τις navtex που βγήκαν και μιλούν πάλι για αποστρατικοποίηση. Δηλαδή οι βασικές θέσεις των τούρκων είναι πάνω στο τραπέζι. Πάντως είτε εκλεγεί ο Τραμπ είτε ο Μπάιντεν, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Με τον Μπάιντεν οι σχέσεις του ήταν κακές, καθώς δεν μπόρεσε να επισκεφθεί επίσημα τις ΗΠΑ, ενώ και οι τρεις-τέσσερις συναντήσεις που είχε μαζί του, ήταν στο περιθώριο άλλων εκδηλώσεων. Υπήρχε δηλαδή μια μεγάλη ψυχρότητα. Αντιθέτως με τον Τραμπ επικοινωνούσαν μία ή δύο φορές τον μήνα τηλεφωνικά».

Τι έγινε στον Έβρο
Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από τα επεισόδια στον Έβρο και την προσπάθεια της Τουρκίας να διοχετεύσει λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. «Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι ήταν αυτό που προσπαθούσε να κάνει η Τουρκία. Ενώ μέχρι τότε η Τουρκία προσπαθούσε να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, στην περίπτωση του Έβρου δεν επιχείρησε να αμφισβητήσει. Εκείνο που προσπάθησαν να κάνουν, ήταν να προκαλέσουν εσωτερικά ζητήματα στη χώρα, δηλαδή να κλονίσουν το πολιτικό σύστημα της χώρας, να ρίξουν την κυβέρνηση και να περάσουν ένα μήνυμα στην Ευρώπη «κοιτάξτε τι μπορώ να κάνω, έχω 5.000.000 πρόσφυγες, εξαρτάσθε από μένα». Εάν ο Ερντογάν κατάφερνε και περνούσε εκείνες τις μέρες 40.000-50.000 μετανάστες στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση θα είχε σοβαρά προβλήματα. Τελικά η Ελλάδα αντιμετώπισε όλη αυτή την επίθεση με τρόπο συντονισμένο και αποφασιστικό στέλνοντας μήνυμα στους τούρκους και στους Ευρωπαίους.
Συμπλήρωσε δε πως με τον πόλεμο στη Γάζα έχει αναβαθμιστεί η θέση της Ελλάδας ως ένα ασφαλές καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου.

Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ελλάδας ο κ. Συρίγος τόνισε πως «το κρίσιμο σημείο ήταν τα αόρατα rafale που λαμβάνει γη χώρα. Την προηγούμενη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορέσαμε να πάρουμε ούτε βίδα και επιπλέον πολλά οπλικά συστήματα είχαν μείνει χωρίς συντήρηση. Από το 2019 και μετά τα οπλικά συστήματα και συντηρήθηκαν και αγοράσαμε καινούρια, ενώ στην αεροπορία έχει αποκατασταθεί η ισορροπία. Έχουμε πρόβλημα με τα τουρκικά drones και γι’ αυτό ο στρατός προσπαθεί να λάβει μέτρα για να τα αντιμετωπίσει».
Ο Καθηγητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευέλπιδων Πολύκαρπος Αδαμίδης τόνισε πως «οι εξοπλισμοί είναι ένα αναγκαίο κακό για να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ειρηνική συνύπαρξη και πρέπει και είναι στοχευμένοι. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αναδείξει τον εαυτό της ως αυτόνομη αμυντική στρατιωτική βιομηχανία. Και είναι μια φενάκη, καθώς περισσότερο εξυπηρετεί κινήσεις εντυπωσιασμού και εξυπηρέτησης ίδιων συμφερόντων. Εμείς βέβαια δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Και η απόκτηση των αεροσκαφών F-35 και των φρεγατών Belharra είναι κινήσεις που δείχνουν δήλωση ισχύος στην περιοχή».

Η επέκταση
της αιγιαλίτιδας ζώνης
Ο Καθηγητής διεθνούς δικαίου Νομικής Σχολής πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος είπε πως «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από τη συνθήκη της Λοζάννης το 1923 έχουν περάσει περιόδους ηρεμίας και κρίσεων. Τώρα είναι περίοδος ηρεμίας και πιστεύω να συνεχιστεί για να οδηγήσει σταδιακά στην επίλυση διαφορών που για την Ελλάδα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο αιγαίο και τη νοτιοανατολική μεσόγειο. Είναι εφικτό να γίνει, καθώς πάρα πολλές τέτοιες διαφορές μεταξύ κρατών επιλύονται σε διεθνές επίπεδο. Αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάμε στην οριοθέτηση αφού πρώτα έχουμε επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Αιγαίο. Και έχουμε τη δυνατότητα να την επεκτείνουμε μεταξύ 6 και 12 μιλίων. Μπορεί να γίνει στα δέκα μίλα η επέκταση με την οποία θα περάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του βυθού και των υδάτων στην πλήρη εθνική κυριαρχία και θα απομείνει μικρότερο μέρος για οριοθέτηση».
Την σημασία της εκδήλωσης τόνισε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή.
Ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος ανέφερε πως «το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο, διατρέχοντας όλη την κοινωνική ζωή του τόπου με ευρύτερες εξελίξεις. Και ο δικηγορικός σύλλογος Βόλου δεν θα μπορούσε να απέχει από τη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης για να αναδείξει τη δυναμική των ελληνοτουρκικών σχέσεων.».

Share
Ετικέτες: Άγγελος Συρίγος

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024