Ελλάδα

Αυτά «βγαίνουν στο σφυρί»: Νησιά, ολυμπιακά έργα, ξενοδοχεία, λιμάνια, αεροδρόμια

nisi

Στην παραχώρηση ακινήτων-φιλέτων που παραμένουν εδώ και δεκαετίες ανεκμετάλλευτα θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο το νέο Ταμείο που διαδέχεται το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την άμεση εισροή ρευστού στα δημόσια ταμεία αλλά και την «εγγυοδοσία» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η είσπραξη εσόδων θα γίνεται είτε απευθείας είτε με τιτλοποιήσεις μελλοντικών εισπράξεων για ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου.Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας του Σαββάτου βασικός κορμός της νέας «προίκας» του Ταμείου των 50 δισ. ευρώ θα είναι τα 1.000 ακίνητα που είχαν περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, αν και είναι δύσκολο το «ξεκαθάρισμα» της δημόσιας περιουσίας, το Ταμείο έχει τον έλεγχο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που έχει χαρτοφυλάκιο άνω των 70.000 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

Στο Ταμείο θα περιέλθουν λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ιαματικές πηγές, μαρίνες, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πιθανότατα συμμετοχές του Δημοσίου σε κρατικές εταιρείες όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι τράπεζες ή ακόμη και μελλοντικά έσοδα από τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα δημιουργηθεί στα πρότυπα ενός sovereign fund που διαθέτουν αρκετές αραβικές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα ακίνητα που θα περιέλθουν στο υπερταμείο είναι:

  • Τα 1.000 πιο «ώριμα» για αξιοποίηση ακίνητα που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως το Πρασονήσι Ρόδου, το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι, το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν, εκτάσεις στην Ερμιόνη Αργολίδος, πλησίον των δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών, εκτάσεις στην Ηλεία (Κυλλήνη, Ζαχάρω κ.λπ.) και τη Μεσσηνία (Πύλος, κ.ά.). Ακόμη εκτάσεις στον νομό Πέλλας (εκτάσεις στο όρος Βόρας, στον Άγιο Αθανάσιο και στη λίμνη Βεγορίτιδα), σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής (Βουρβουρού, Τορώνη συνολικής έκτασης 160 στρεμμάτων) και εμπορικά αστικά ακίνητα σε Κολωνάκι, Ψυχικό, κέντρο της Αθήνας.
  • 53 στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης στην Κυλλήνη, 55 στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης στο Pευκί Εύβοιας, 26 στρέμματα στη Σαντορίνη, 145 στρέμματα στην Κέρκυρα, 180 στρέμματα στην παραλία της Ζαχάρως.
  • Η Αθηναϊκή Ριβιέρα. Τα «φιλέτα» της παραλιακής της Αττικής, μεταξύ αυτών, η έκταση από το Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο έως το ΣΕΦ αλλά και εκτάσεις από Βάρκιζα έως Σούνιο με κυριότερο τις «Αλυκές» στην Ανάβυσσο.
  • Ολα τα Ολυμπιακά ακίνητα που παραμένουν κτίρια «φαντάσματα».
  • Τα Ξενία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και περί τα 900 ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Ο Αστέρας Βουλιαγμένης.
  • Ακίνητα ασφαλιστικών ταμείων και φορέων του Δημοσίου.
  • Το Ελληνικό.
  • Ακίνητα όπως το κτήμα στο Τατόι, η πρώην ναυτική βάση στις Γούρνες (έκτασης 738 στρεμμάτων), η πρώην Φωνή της Αμερικής στην Ξάνθη (παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρεμμάτων), περισσότερα από 200 στρέμματα παραθαλάσσια στο Ρίο – Αντίρριο.

Τα 25 νησιά και βραχονησίδες που μπορούν να παραχωρηθούν για 99 χρόνια

Τουλάχιστον 25 νησιά και βραχονησίδες θα μπορούσαν να παραχωρηθούν προς ενοικίαση για 99 χρόνια, από τα 598 συνολικά που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο:

Σύβοτα
Μπέλα Βράκα: Εχει έκταση 154 στρέμματα και είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά απέναντι από το χωριό Σύβοτα. Η περιοχή θεωρείται η «Καραϊβική της Ελλάδας» εξαιτίας της μοναδικής ομορφιάς της. Μια αμμώδης λωρίδα, πολύ ρηχή, συνδέει τη στεριά με το νησάκι, δημιουργεί μια εκπληκτική παραλία και η προοπτική τουριστικής αξιοποίησης θα ήταν εξαιρετική.
Μαύρο Ορος και Αγιος Νικόλαος. Το πρώτο έχει έκταση 742 στρέμματα και το δεύτερο 540 στρέμματα. Βρίσκονται μέσα στον κόλπο που σχηματίζεται στα Σύβοτα και είναι σε κοντινή απόσταση από την ακτή, οπότε μπορούν να παραχωρηθούν για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων.

Αλόννησος
Βραχονησίδες Μανώλας, 96 στρέμματα, Μίκρο, 83 στρέμματα, Στρογγυλό15 στρέμματα, Σκαντήλι. Αλλα νησάκια είναι η Ψαθούρα, Ψαθονήσι, το σύμπλεγμα Σκάντζουρα, οι νήσοι Αδελφοί, οι Μούλες, το Σκαντίλι το οποίο έχει έκταση 217 στρέμματα.

Ανδρος
Δύο νησιά στον δήμο Ανδρου, το Λαγονήσι 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί 20 στρέμματα. Στη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν δεκάδες άλλα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, τα Γαυριονήσια (8 νησάκια κοντά στο Γαύριο).

Μήλος
Νησίδα Αγιος Γεώργιος, 120 στρέμματα. Βρίσκεται μεταξύ της Μήλου και της Κιμώλου μαζί με τις νησίδες Κασσέλες, Πήτα, Μανωλονήσι και Άγιος Ευστάθιος ή Πυργί.

Σύρος
Νήσος Σχοινονήσι, 42 στρέμματα, Ασπρονήσι, 110 στρέμματα,Ψαθονήσι, 6 στρέμματα. Ακατοίκητα νησάκια σε μικρή απόσταση από την εκπληκτική παραλία της Σύρου, Αγκαθωπές.

Πόρος
Νησί Πλατεία, μικρό νησάκι 25 στρεμμάτων κοντά στον Πόρο

Σπέτσες
Φαλκονέρα, 6.700 στρέμματα.

Πειραιάς
Νήσος Φλέβες, 1.400 στρέμματα.

Αρτα
Πέρα Νησί, 270 στρέμματα, βρίσκεται στον Αμβρακικό Κόλπο στο σύμπλεγμα των Κορονησίων.

Λευκάδα
Νησάκι Αγιος Νικόλαος, νησάκι Αλεξάνδρου 15 και 12 στρέμματα αντίστοιχα.

Σητεία
Νησίδα Ελάσα, 1.700 στρέμματα, νησί Γράντες Ηρα, 3.000 στρέμματα. Βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από την Ελούντα.

Τήνος
Δρακονήσι, 20 στρέμματα, Νησίδα Απόκοφτος, 14 στρέμματα.

Εύβοια
Νήσοι Νέων Στύρων, 2.763 στρέμματα.

Κήθυρα
Νησί Αυγό με έκταση 40 στρεμμάτων σε μικρή απόσταση από το Καψάλι.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το