Τοπικά

Αχιλλέας Μπέος για ΔΕΥΑΜΒ: “Ήρθε η ώρα της εξυγίανσης – Επιτέλους ανοίγει η θηλιά που είχε”

Τίτλοι τέλους “πέφτουν” στο πρόβλημα των οικονομικών αξιώσεων από την ΕΡΓΗΛ που ταλάνιζε και απειλούσε χρόνια τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΜΒ καθώς η επιχείρηση επιχορηγείται με υπουργική απόφαση για την εξόφληση οφειλών που υπάρχουν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.  Για το θέμα και την εξυγίανση της ΔΕΥΑΜΒ παραχώρησε σήμερα, στα γραφεία της Επιχείρησης, συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος τονίζοντας πως ξεκινάει μια καινούργια ημέρα για τη ΔΕΥΑΜΒ.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες απέναντι σε ένα λυσσαλέο σύστημα που είχε βάλει θηλειά στο λαιμό της ΔΕΥΑΜΒ. Σημείωσε πως στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ δεν ευθύνεται κάποιος πολιτικός αλλά κάποιοι εργαζόμενοι που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και δεν προχώρησαν σε επιμέτρηση του έργου για να κλείσει η υπόθεση. “Ουδέποτε παρέλαβαν το έργο και έγινε αυτοδίκαια παραλαβή” σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν πήγαν ούτε στο πειθαρχικό οι εργαζόμενοι για να ελεγχθεί ποιος έχει ευθύνη.
“Ηρθε η ώρα της εξυγίανσης” τόνισε ο κ. Μπέος αναφερόμενος στην επιχορήγηση της ΔΕΥΑΜΒ για την εξόφληση οφειλών που υπάρχουν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ.  “Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, επιτέλους ανοίγει τη θηλειά και μπαίνει σε μια εξυγίανση. Η εξυγίανση θα γίνει” πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε πρωταρχικός του σκοπός για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΜΒ ήταν να ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης αλλά είχαν αντιδράσει εργαζόμενοι της επιχείρησης. “Αν γινόταν το καθεστώς θα γλιτώναμε τα χρήματα προς ΕΡΓΗΛ αλλά και σε όσους διεκδικούν αλλά οι εργαζόμενοι θα έχαναν ένα ποσό από μισθό τους γιατί θα έμπαιναν στο ενιαίο μισθολόγιο” είπε και μίλησε για τους αγώνες που είχαν γίνει στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου όπου δεν πέρασε το θέμα καθώς για γίνει η ειδική εκκαθάριση χρειάζονταν τα 2/3 του συμβουλίου να ψηφίσουν υπέρ. Υπογράμμισε επίσης πως σε όλες συζητήσεις του με υπουργούς το αίτημά του  ήταν η εξυγίανσή της ΔΕΥΑΜΒ, να γίνει ποιοτικότερο νερό και να γίνουν περισσότερα έργα.

Μιλώντας για τις ενέργειες που έκαναν προηγούμενες διοικήσεις για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ ανέφερε ότι “Αν εξαιρέσετε την προσφυγή που έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις και οι δημοτικές αρχές αναφορικά με την ΕΡΓΗΛ, πόσα δικαστήρια έκαναν; Πόσα να μου πουν. Κανένα. Όλα τα δικαστήρια τα έκανε η ΕΡΓΗΛ. Έκαναν μία προσφυγή αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για να καθυστερήσουν την καταβολή των χρημάτων”. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος έδωσε αγώνα και βρισκόταν σε Αθήνα και Λάρισας για το θέμα. Πρόσθεσε επίσης πως την εντολή στο ΤΕΕ Μαγνησίας για να κάνει τις επιμετρήσεις, την έδωσε η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, η σημερινή δημοτική αρχή και διαπιστώθηκε ότι το έργο δεν έγινε όπως προβλέπονταν.
Μίλησε μάλιστα για μία φράση που του είχε αναφέρει εισαγγελέας το 2016 σχετικά με την υπόθεση.  “Καλώς τους και ας άργησαν” μου είπε. Τι να πω, έσκυψα το κεφάλι”.
Υπογράμμισε ωστόσο πως όλο αυτό το διάστημα η ΔΕΥΑΜΒ κατάφερε να μειώσει την τιμή του νερού από το 2014 κατά 10%.  “Ξέρουμε να διοικούμε” σχολίασε.
Αναφέρθηκε επίσης στις καταβολές ενός εκατομμυρίου ευρώ που έγιναν προς την ΕΡΓΗΛ χωρίς προηγούμενη κατάσχεση,  από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2012 και πρόσθεσε πως ο  τότε δήμαρχος έδωσε το 1 εκ. ευρώ για να μην πάει στις εκλογές με αυτό το σκάνδαλο. “Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ο κόσμος όμως δεν τα ήξερε” είπε ο κ. Μπέος.

Μάλιστα τόνισε πως έδωσε εντολή προς στον πρόεδρο και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ να διατάξει έλεγχο από εταιρεία ορκωτών λογιστών και να γίνει αίτηση στους ελέγκτές δημόσιας διοίκησης προκειμένου να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της ΔΕΥΑΜΒ. “Ήλθε η ώρα του ελέγχου και της εξυγίανσης. Όχι ότι δεν λειτουργούσε μέχρι σήμερα από τότε που αναλάβαμε, αλλά είχαμε τεράστια προβλήματα. Με την ένταξη της ΔΕΥΑΜΒ στην επιχορήγηση του κράτους ξεκινά μια άλλη μέρα. Επιθυμώ να γίνει νέο καταστατικό και να κάνουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης προς όφελος της πόλης. Το Δ.Σ. της επιχείρησης θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις και θα κινηθεί ανάλογα. Το θέμα είναι ότι έγινε η αρχή” σημείωσε.

Ευχαρίστησε την κυβέρνηση που είδε το πρόβλημα της ΔΕΥΑΜΒ και έδωσε λύση, τους υπουργούς Μ. Βορίδη, Στ. Πέτσα και Γ. Γεραπετρίτη αλλά και βουλευτής της ΝΔ στη Μαγνησία που έβαλαν λίγο ή πολύ το λιθαράκι τους για να βρεθεί λύση.  “Δεν ψάχνω σήμερα να καταλογίσω ευθύνες. Έχω μάθει από τη ζωή μου να αναλαμβάνω ευθύνες και να προσπαθώ να γίνω καλύτερος. Το ποιος θα συνεχίσει να διοικεί θα το αποφασίζουν οι πολίτες”.
Αναφερόμενος στο ποσό επιχορήγησης της ΔΕΥΑΜΒ για την εξόφληση οφειλών ο δήμαρχος ανέφερε το ποσό των 9 εκ. ευρώ.  “Είμαστε οι πρώτοι που υποβάλλαμε αίτηση.  Είναι ένα ποσό που με τους τόκους αγγίζει τα 9 εκ. ευρώ”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το