Τοπικά

Κατερίνα Παπανάτσιου: Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάπτυξης δείχνει προχειρότητα, αδιαφάνεια, μονομέρεια

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως το Ταμείο αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για τη χώρα, ώστε μετά την πανδημία να ανακάμψει και να εκμεταλλευτεί πόρους για να καλύψει τα κενά που η πρόσφατη δημοσιονομική, και μετέπειτα η υγειονομική κρίση, έφεραν στο προσκήνιο. Η κα. Παπανάτσιου ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαρχής τοποθετηθεί υπέρ του Ταμείου, ως βήμα για έναν μηχανισμό στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης των ανισοτήτων, αναρωτήθηκε όμως αν θα εκμεταλλευτεί η χώρα την ευκαιρία.

Η αν.Τομεάρχης αναφέρθηκε σε τρία σημεία κριτικής. Αρχικά, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό εργαλείο νομοθετείται αποσπασματικά, μέσω τροπολογιών και χωρίς καμία ενημέρωση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «Το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς ή την κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να συζητήσουμε ποιους αφορά, ποιοι θα καρπωθούν τα οφέλη». Η βουλευτής Μαγνησίας σημείωσε πως ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τη δομή της υλοποίησης του ελληνικού σχεδίου, είναι πασιφανές ότι αφορά λίγους, για να συνεχίσει λέγοντας, «Είναι υπόθεση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν ωφελεί τους εργαζόμενους, που αντιθέτως θα υποστούν μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, απλήρωτα 10ωρα και μείωση μισθών». Ενώ υπογράμμισε πως το ιδεολογικό περίβλημα του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, είναι η έκθεση Πισσαρίδη.

Η κα. Παπανάτσιου σημείωσε πως η έκθεση αυτή εκφράζει ένα σχέδιο με κεντρικό επιχείρημα την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος όπου επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και σημείωσε πως, «Περιγράφετε ένα μοντέλο που αποδεδειγμένα δεν λειτούργησε, η πρόταση της Κυβέρνησης αφήνει εκτός χρηματοδότησης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αντιμέτωπους με τα Πανδημικά χρέη και το νέο πτωχευτικό κώδικα. Άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, δίνουν χρηματοδότηση για κοινωνικές δομές, στεγαστικά προγράμματα ενώ ενισχύουν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Επιπρόσθετα η πρώην Υπουργός ανέφερε ένα τρίτο σημείο κριτικής σχετικά με το ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει το Εθνικό Σχέδιο και σημείωσε χαρακτηριστικά, «Για ν’ απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση στην οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Κάθε κρίση παράγει τέτοια ερωτήματα, αλλά η εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας θα έπρεπε να μας κάνει πιο σοφούς/ες». Η Βουλευτής τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν θέλησε ποτέ να μπει στη συζήτηση για αύξηση των δαπανών σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, αντίθετα, επιχειρεί μία ολομέτωπη επίθεση σε βασικούς τομείς του Κοινωνικού Κράτους.

Η κα. Παπανάτσιου ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει «μεταρρυθμίσεις» που συρρικνώνουν δικαιώματα της πλειοψηφίας του κόσμου της εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» για τα εργασιακά σημειώνοντας πως «το κάνει αυτό συμπεριλαμβάνοντας τις «μεταρρυθμίσεις» αυτές στο σχέδιο Ανάκαμψης και τοποθετώντας αυτές ως ορόσημα για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων». Κλείνοντας, η Βουλευτής Μαγνησίας, ανέφερε πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαλείψει από μόνη της, τις ανισότητες, γιατί ο πλούτος που παράγεται δεν ισοκατανέμεται και ανέφερε χαρακτηριστικά πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, για την διαχείριση των πόρων του Ταμείου, έρχεται ν’ απαντήσει ακριβώς στη μείωση των ανισοτήτων. «Το σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ+ έχει στόχο τη διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία με ταυτόχρονη αποφυγή κάθε αποκλεισμού για την ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της χώρας», είπε χαρακτηριστικά η κα. Παπανάτσιου, για να κλείσει σημειώνοντας πως δυστυχώς με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, άλλη μία ευκαιρία για την χώρα, θα πάει χαμένη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το