Τοπικά

Ξεκίνησε το το Πανελλήνιο Συνέδριο Αναισθησιολόγων στον Βόλο – Μεγάλη η έλλειψη αναισθησιολόγων

Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, το οποίο για πρώτη φορά διεξάγεται στον Βόλο, με επίκεντρο το συνεδριακό κέντρο Ergon Showground στον χώρο Τσαλαπάτα. Στο συνέδριο συμμετέχει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», ενώ εμπλουτίζεται με διεθνείς συμμετοχές και παρουσία όλων των Αναισθησιολογικών Εταιρειών Ελλάδας.

Ο επιμελητής α’ Αναισθησιολογίας στο Νοσοκομείο Βόλου και στο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας κ. Φώτης Υφαντίδης τόνισε πως «το ετήσιο συνέδριο γίνεται στον Βόλο με τη δική μας παρότρυνση, ενώ τα θέματά του αφορούν στην περιοχική αναισθησία των ιατρείων πόνου και παρηγορικής φροντίδας, αλλά και γενικότερης αναισθησιολογικής υποστήριξης».
Στο συνέδριο συμμετέχουν όλες οι Αναισθησιολογικές Εταιρείες, ενώ παίρνουν μέρος γιατροί και ομιλητές εκτός από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
«Όλα τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα από αναισθησιολόγους. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πανελλαδικά. Από τους 1.700-1.800 αναισθησιολόγους που υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σήμερα φτάσαμε να είμαστε μόλις 800. Αυτό είναι και το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι κυριότεροι λόγοι έλλειψης είναι πως οι νέοι δεν επιλέγουν τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας, αλλά και η φυγή γιατρών προς το εξωτερικό.
Το φαινόμενο του brain drain είναι ένας λόγος που υπάρχει έλλειψη σε αναισθησιολόγους. «Συνάδερφοι φεύγουν στο εξωτερικό, διότι έχουν πολύ καλύτερες προτάσεις, αμοιβές, ποιότητα ζωής και λιγότερο φόρτο εργασίας» επισήμανε ο κ. Φώτης Υφαντίδης.
«Δεν μπορεί να νοηθεί ένα νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγο. Δεν μπορεί να υπάρχει χειρουργική πράξη χωρίς αναισθησιολόγο. Κάτι τέτοιο περιορίζει τις δυνατότητες ενός νοσοκομείου και ενός συστήματος υγείας σε σχέση με την ποιότητα και την παροχή υγείας στον ασθενή» συμπλήρωσε ο ίδιος.


Ο επιμελητής α’ Αναισθησιολογίας στο Νοσοκομείο Βόλου ανέφερε πως «όταν δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, έρχεται και η γκρίνια, με την έννοια του μεγάλου φόρτου εργασίας, που πέφτει στις πλάτες μας. Το ωράριο εργασίας είναι πολύ πιεστικό και συνεχές, με αποτέλεσμα να εκτίθενται συνάδερφοι σε κινδύνους, λάθη κ.λπ. και γενικώς να υπάρχει δυσαρέσκεια και δυσφορία».
Όσον αφορά στο Νοσοκομείο Βόλου ο ίδιος τόνισε πως και στο «Αχιλλοπούλειο» υπάρχουν κενές θέσεις αναισθησιολόγων, οι οποίες φτάνουν τις τέσσερις. «Αυτή τη στιγμή είμαστε 7 αναισθησιολόγοι και μέχρι το τέλος του έτους θα φύγει ο διευθυντής μας, ο οποίος συνταξιοδοτείται, με αποτέλεσμα να είναι και πιο δύσκολο το έργο μας» σημείωσε, προσθέτοντας: «Οι συνάδερφοι λείπουν από τις οικογένειές τους και από τα «εξωιατρικά» καθήκοντά τους και αυτό φέρνει φθορά και μεταξύ ημών, αλλά και με άλλους συναδέρφους άλλων ειδικοτήτων».
Να σημειωθεί πως σήμερα, στις 4 μ.μ., στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από όλες τις Αναισθησιολογικές Εταιρείες, κατά την οποία θα ανακοινωθούν όλες οι αποφάσεις σχετικά με την έλλειψη των αναισθησιολόγων και της απαξίωσης του λειτουργήματος.
Αύριο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Βόλου, θα διεξαχθεί ένα κλινικό φροντιστήριο με θέμα το Long Covid Σύνδρομο, με τη συμμετοχή και άλλων κλινικών, καθώς και κοινού. Μετά θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κλινικό φροντιστήριο με θέμα την Κρυοαναλγησία που θα διεξαχθεί στην 5η αίθουσα του χειρουργείου, αφού θα γίνει χρήση και του ακτινολογικού μηχανήματος για την πραγματοποίηση αυτού.
Ο επιμελητής α’ Αναισθησιολογίας στο Νοσοκομείο Βόλου και στο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας κ. Φώτης Υφαντίδης αναφερόμενος στο κλινικό φροντιστήριο με θέμα το Long Covid Σύνδρομο, τόνισε πως πρόκειται για μια όμορφη εμπειρία, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα συνηθέστερα συμπτώματα του Long Covid Συνδρόμου. «Θα μιλήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς και θα μας πουν πώς και τι είχαν νιώσει, ποια τα συμπτώματά τους, ποια είναι η ζωή τους σήμερα κλπ., αλλά τον λόγο θα πάρουν και συνάδερφοι γιατροί» κατέληξε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η χήρα που έγινε τροφή για τα γουρούνια και το νεκρό κουτάβι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες από τη μεγαλύτερη δίκη της μαφίας στην Ιταλία

Περισσότερα από 200 άνθρωποι καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά…

29 Νοεμβρίου 2023

«Σε ηλικία 12 ετών, με πούλησαν στον σύζυγό μου για 8 ευρώ» – Στο Μαλάουι, οι οικογένειες κοριτσιών τα σταματάνε από το σχολείο για να τα παντρέψουν

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε όλο τον κόσμο, ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύεται μέχρι…

29 Νοεμβρίου 2023

Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας

Ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας έχει προκαλέσει η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, με την…

29 Νοεμβρίου 2023

Καύσιμα: Μπετόν αρμέ η τιμή της βενζίνης – Επιμένει σε υψηλά επίπεδα – Δυσοίωνες προβλέψεις για τα Χριστούγεννα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει και ένας από τους…

29 Νοεμβρίου 2023

Στα «μαχαίρια» ζευγάρι επιχειρηματιών – Χώρισαν και την «κάρφωσε» στις Αρχές για φοροδιαφυγή

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ένα -πρώην πια- ζευγάρι, με φόντο το μοίρασμα της κοινής…

29 Νοεμβρίου 2023

Επιστήμονες εντόπισαν έξι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι – Μοναδική ανακάλυψη

Ένα σπάνιο θέαμα με έξι εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από το κεντρικό τους αστέρι σε…

29 Νοεμβρίου 2023