Τοπικά

250 θάνατοι περισσότεροι κάθε χρόνο λόγω κρίσης

Πολύ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας την τελευταία επταετία. Ενδεικτικά κάθε χρόνο έχουμε 250 θανάτους περισσότερους λόγω κρίσης, ενώ μέσα στο διάστημα των μνημονίων αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας όπως η αύξηση των χρόνιων νοσημάτων.
Η αποδυνάμωση του ΕΣΥ με τους μειωμένους μόνιμους διορισμούς γιατρών, αλλά και η οικονομική αδυναμία πολλών πολιτών να μην προβαίνουν στις απαραίτητες εξετάσεις πρόληψης, οξύνει την άσχημη κατάσταση στην υγεία του πληθυσμού που δεν είναι μόνο σωματική αλλά και πνευματική.
Ο καθηγητής Κοινωνικής και προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας βρέθηκε πριν μερικές εβδομάδες στον Βόλο και μίλησε στη «Θ».
Ειδικότερα ανέφερε πως «ένα από τα θέματα που μελετάμε, είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού, καθώς γνωρίζουμε πως η φτώχεια είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Άρα, όταν είμαστε τόσα χρόνια σε οικονομική κρίση, αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια χειροτέρευση της υγείας του πληθυσμού. Και από τα στοιχεία που έχουμε καταγράψει, φαίνεται πως η κρίση έχει ως συνέπεια την εκδήλωση 250 επιπλέον θανάτων κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Άρα στα οκτώ χρόνια του μνημονίου θα είχαμε λιγότερους 2000 θανάτους. Πάνω οι μισοί σχεδόν από τους θανάτους οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επίσης έχουμε μια αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας που την υπολογίζουμε γύρω στο 25%. Επίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Μέσα στην κρίση οι αυτοκτονίες τετραπλασιάστηκαν, αν και γενικά στην Ελλάδα ο αριθμός τους είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες».
Ο κ. Τούντας τόνισε πως «υπάρχει μια σημαντική επιδείνωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Η κατάθλιψη ιδίως στις γυναίκες αυξήθηκε αρκετά μέσα στην κρίση
Ο ίδιος πρόσθεσε πως στα χρόνια του μνημονίου αυξήθηκαν και τα χρόνια νοσήματα, που εν μέρει οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού, αλλά κυρίως έχει να κάνει με την αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, την πλημμελή άσκηση, την υποβάθμιση της διατροφής, των εργασιακών συνθηκών. Η ελλιπής χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ δημιουργεί προβλήματα προσβασιμότητας και αποτελεσματικότητας. Με τη χειροτέρευση της κατάστασης στο ΕΣΥ και στην καθημερινή διαβίωση των Ελλήνων οδηγούμαστε στην επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από την κίνηση στους δρόμους – Για «ψυχοτραυματικό γεγονός» μιλούν ειδικοί

Σε καθημερινό εφιάλτη έχει μετατραπεί η κίνηση στους δρόμους, καθώς η ταλαιπωρία για τους κατοίκους…

23 Ιανουαρίου 2024

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ελλάδας για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση…

23 Ιανουαρίου 2024

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνεται το επίδομα παιδιού στους δικαιούχους

Κλειστή από τη, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού, για…

23 Ιανουαρίου 2024

Ιταλία: Τρανς άνδρας ανακάλυψε πως είναι 5 μηνών έγκυος όταν πήγε να κάνει υστερεκτομή – Θα γεννήσει το μωρό

Τρανς άνδρας από την Ιταλία ανακάλυψε πως είναι πέντε μηνών έγκυος όταν πήγε στο χειρουργείο…

23 Ιανουαρίου 2024

Εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Ωχρίδα και τη Νάπολη φιλοξένησε το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Decreasing the Diversities through Drama»

To 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας , φιλοξένησε εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Ωχρίδα της…

23 Ιανουαρίου 2024

Συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της Λάρισας που επλήγησαν…

23 Ιανουαρίου 2024