Ελλάδα

Ο Μαυραγάνης για τη λίστα Μπόργιανς

mavraganis.20.2.708

Το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η οδηγία της ΕΕ για αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών.

Αυτό τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Γιώργος Μαυραγάνης, με την οποία ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών απαντά στις καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και στα έγγραφα που διαβίβασε ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή, σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι το Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για παραλαβή της εν λόγω λίστας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μαυραγάνη:

«Σε σχέση με τη γραπτή απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή και τα συνοδευτικά έγγραφα που διαβίβασε διευκρινίζω τα εξής:

1. Η επιστολή του Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Πλεξίδα απεστάλη από τη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 2012. Στην επιστολή επισυνάπτεται επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Walter-Borjans, με την οποία προσκαλεί Έλληνες αξιωματούχους για επίσκεψη στο κρατίδιό του (βλ. συνημμένο Α’).

2. Ο ίδιος ο κ. Walter-Borjans, με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στις 26.1.2016, δηλώνει: «Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα [του Έλληνα Προξένου] ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε» και στην ίδια συνέντευξη «Δεν είχε να κάνει με κάποια λίστα. Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη» (βλ. συνημμένο Β: http://www.skai.gr/tv/show/?showid=66288, εκπομπή «Ιστορίες», 26.01.2016, 46.15 και 50.03). Άρα, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρων με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

3. Στη διαδρομή μου στην πολιτική υπηρέτησα σταθερά τη νομιμότητα και υπερασπίστηκα απαρέγκλιτα το δημόσιο συμφέρον όπως προκύπτει και από τα συνημμένα».

m.egrafa.20.2.1 m.egrafa.20.2.2

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το