Κόσμος

Le Monde: Οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν την «έξωση» της Ελλάδας από την Σένγκεν

newego_LARGE_t_1101_54624695

Την Τετάρτη αναμένεται να εξετάσουν την «έξωση» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν οι Ευρωπαίοι, όπως υποστηρίζει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Το άρθρο τονίζει ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων θα συζητήσει αύριο το σχέδιο διετούς αναστολής της Σένγκεν για τη χώρα μας. Ένα τέτοιο σχέδιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς στην πράξη θα σήμαινε τον αποκλεισμό της χώρας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών.

Πρόκειται για μία «πολύ λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία», τονίζει η «Le Monde».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία προβλέπει:

Αρχικά μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν, από την Κομσιόν. Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα θα έχει κατόπιν τούτου περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αν μετά την εκπνοή αυτής της περιόδου κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)

Σημειώνεται ότι στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι προωθείται και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ. Οπως τονίζεται, στόχος είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων». Η στρατηγική αυτή «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το