Τοπικά

110 Π.Μ.: Γίνεται μόνιμη βάση των Ηνωμένων Πολιτειών η Λάρισα

Σε μόνιμη βάση των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να “μετατραπεί” η Λάρισα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού Πτήση & Διάστημα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, θα αφιχθεί μια μικρή αλλά αρκετά “ενδιαφέρουσα” αμερικανική αεροπορική δύναμη. Η δύναμη αυτή θα περιλαμβάνει 4 MQ-4, 2 MQ-9B Reaper αλλά και 2 F-15C. H δύναμη αυτή θα μείνει για αρκετό καιρό μάλλον στη Λάρισα, ενώ φυσικά θα συνεργάζεται στενά με την ΠΑ και τα μαχητικά της 110 ΠΜ.

Τα F-15C θα συμμετέχουν σε συνεχείς ασκήσεις με τα F-16C/D της ΠΑ, ενώ τα MQ-9B θυμίζουμε πως είναι τακτικοί “θαμώνες” της Λάρισας. Αεροσκάφη του τύπου επιχειρούσαν από την περιοχή αρκετά συχνά, ειδικά προς τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Μετά την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από τις περιοχές αυτές, το απόσπασμα των MQ-9 της Λάρισας επέστρεψε στη βάση του, ή μετακινήθηκε σε άλλες περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος.

Το ενδιαφέρον είναι η αποστολή από τις ΗΠΑ των υπερσύγχρονων αλλά και πανάκριβων RQ-4 Global Hawk. Τα HALE UAVs αυτά, είναι από τα ελάχιστα παγκοσμίως με κινητήρα τζετ, και η ανάπτυξή τους στην Ελλάδα, και ειδικά στη Λάρισα, σημαίνει πως οι ΗΠΑ εμπιστεύονται ένα κορυφαίο asset τους για μόνιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.

Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν πολλούς μήνες έργα αναβάθμισης της 110 ΠΜ, και έχουν κάνει αρκετές επενδύσεις στην ενίσχυση της Αεροπορικής Βάσης. Η εμπειρία των Αμερικανών από την περιοχή είναι η καλύτερη, και θεωρούν τη Λάρισα σαν μια πολύ σημαντική βάση. Το νέο αμερικανικό απόσπασμα έρχεται σε ημιμόνιμη βάση, και δεν αποκλείεται να γίνει πολύ πιο μόνιμη η παρουσία. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι ΗΠΑ έχουν επενδύσεις πολλά χρήματα, και σχεδιάζουν να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα.

Πηγή: formedia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το