Τοπικά

10.483 αιμοκαθάρσεις στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Βόλου

Στις 10.483 ανήλθαν οι αιμοκαθάρσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2022 στη Μονάδα τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ στο πρώτο εννιάμηνο του 2023 διεξήχθησαν 8.176. Στις 4124 ανήλθαν επισκέψεις ασθενών στα εξωτειρκά ιατρεία στο πρώτο εννιάμηνο του 2023.
Το «Αχιλλοπούλειο» ήταν το πρώτο ανάμεσα στα οκτώ νοσοκομεία της 5ης υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στις συνεδρίες νεφροπαθών.
Μια εξέλιξη που δείχνει αφενός την υψηλή παροχή υπηρεσιών αλλά και την επέκταση της νεφροπάθειας σε όλο και μεγαλύτερο πληθυσμό.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, είναι η αρχαιότερη στην Ελλάδα, πλην αυτών των Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον, ότι οι αιμοκαθάρσεις των δυο Νοσοκομείων της Λάρισας, το 2022 ανήλθαν στις 8.882 και το 9μηνο του 2023 στις 7.910 αντίστοιχα. Το Νοσοκομείο Τρικάλων επίσης διενεργεί σημαντικό όγκο αιμοκαθάρσεων.
Επίσης σημαντικότατο έργο παράγεται με υψηλό αριθμό αιμοκαθάρσεων στα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας, Καρδίτσας και Λιβαδειάς.
Εκτός των αιμοκαθάρσεων οι τρεις ειδικοί νεφρολόγοι της ΜΤΝ Βόλου συμμετείχαν στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο (νεφρολογικό και περιτοναϊκής κάθαρσης) όπου πραγματοποιηθήκαν 2969 επισκέψεις ασθενών το 2022 και 4124 επισκέψεις ασθενών το 2023. Επίσης έγιναν εκτιμήσεις στις άλλες κλινικές του νοσοκομείου σε 756 ασθενείς.
Επισημαίνεται ότι Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης σε επίπεδο 5 ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διαθέτουν μόνο το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με καταπληκτικά αποτελέσματα.
Το 2022 ξεκίνησε και η ημερήσια νοσηλεία στην μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης όπου το 2022 νοσηλεύθηκαν 332 ασθενείς και το 2023 νοσηλεύθηκαν 385 ασθενείς.
Όπως τονίζεται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου «Άξια μνείας είναι «η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας», τόσο στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όσο και στην Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» και αυτό οφείλεται στο άριστο επίπεδο γνώσης και κατάρτισης του ιατρικού, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, απογειώθηκε με επικεφαλής τον αείμνηστο γιατρό, Χρήστο Συργκάνη, Διευθυντή Νεφρολογίας.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής για το συγκλονιστικό και ανεπανάληπτο έργο του και μετά από εισήγηση του άριστου επιστήμονα, εξαίρετου διαδόχου και άξιου συνεχιστή του έργου του, Γιώργου Κουτρούμπα, Διευθυντή Νεφρολογίας και Προϊστάμενο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης και απόφαση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» οι αίθουσες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης, φέρουν το όνομά του.
Σημαντικότατο είναι το παρεχόμενο έργο των γιατρών και άριστων συνεργατών του Διευθυντή Γιώργου Κουτρούμπα, που είναι ο Παύλος Μαλινδρέτος, Διευθυντής Νεφρολογίας και ο Νίκος Αναγνώστου, Επιμελητής Α΄ Νεφρολογίας.
Επίσης σημαντικότατο είναι το παρεχόμενο έργο του νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης, με επικεφαλής τους Λεωνίδα Αναστασίου και Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου, Προϊστάμενο και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού αντίστοιχα και την Κατερίνα Χασιώτου, Προϊσταμένη της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης».

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το