Κατηγορίες: Κόσμος

Όξυνση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται τι συμφώνησε με την Τρόικα στο Μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα (χθες) ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, καλώντας την ηγεσία του κόμματος να διαβάσει το Μνημόνιο, το οποίο συμφωνήθηκε με την Τρόικα.

“Η ηγεσία του ΑΚΕΛ ας διαβάσει και επιτέλους ας παραδεχτεί τι συμφώνησε” ανέφερε ο κ. Στυλανίδης, απαντώντας σε δηλώσεις που έγιναν νωρίτερα από το ΑΚΕΛ.

Χαρακτήρισε δε, καταστροφικό για την οικονομία το “ότι, ενώ η κυβέρνηση Χριστόφια γνώριζε ότι ήταν άκρως επείγουσα η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, την άφησε να απορροφά δισεκατομμύρια από τον ELA και να αιμορραγεί καθημερινά με εκροές δισεκατομμυρίων, μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση”.

“Αυτή η ανεύθυνη τακτική της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ αποκαλύφθηκε ακόμη και με δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη και από μια έμμεση ειλικρινή παραδοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Βάσου Σιαρλή” είπε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: “Αφήνοντας την κατάσταση σε εκκρεμότητα, η κυβέρνηση Χριστόφια – ΑΚΕΛ, αποφεύγοντας τις ευθύνες της, οδήγησε την οικονομία στη σημερινή κατάσταση”.

“Αυτή την κατάσταση κληρονόμησε, δυστυχώς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Αυτούς του κινδύνους κατάφερε να αποσοβήσει, διασώζοντας τη χώρα από την ολοκληρωτική και άτακτη χρεοκοπία. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να σώσει και τη Λαϊκή Τράπεζα” συνέχισε.

Ο κ. Στυλιανίδης κατήγγειλε το ΑΚΕΛ ότι “χωρίς αιδώ, μας καλούν να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεών μας. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, υποχρεωθήκαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες και των δικών τους πράξεων, παραλείψεων και ανεπαρκειών. Κρίμα που κάποιοι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία οδηγούν τη πολιτική ζωή σε δύσβατα μονοπάτια”.

“Η κυβέρνηση θα μείνει επικεντρωμένη στο στόχο της: να βάλει την οικονομία σε τροχιά επανεκκίνησης” κατέληξε.

Standard & Poor’s

Η Κύπρος παραμένει στην επικαιρότητα, μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία με την ευρωζώνη για τους όρους του προγράμματος βοήθειας, τονίζει σε σημερινό (χθεσινό) του report ο οίκος Standard & Poor’s.

Όπως επισημαίνει ο γνωστός οίκος αξιολόγησης, τα στοιχεία της ΕΚΤ αποδεικνύουν πως οι τράπεζες του νησιού («σχεδόν το διπλάσιο σε γεωγραφικό μέγεθος της Ρόδου και με τον πληθυσμό της Μασσαλίας»), αντιστοιχούν σε μόλις 0,3% των assets της ευρωζώνης με βάση στοιχεία στα μέσα του 2012, αλλά στο 5,1% των απομειώσεων δανείων στο σύνολο της ευρωζώνης.

Ο μεγάλος τραπεζικός κλάδος της Κύπρου έχει χάσει πρόσβαση σε κεφάλαια και στις αγορές χρηματοδότησης χονδρικής και καθώς και η χώρα είναι εκτός αγορών από το 2011, «ξεμένει» από πόρους χρηματοδότησης των υποχρεώσεών της, πόσο μάλλον για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Η αγορά των CDS πιθανότατα ανησυχούσε για την Κύπρο για κάποιο διάστημα. Οι τιμές των συμβολαίων των ασφαλίστρων κινδύνου επί των κυπριακών κρατικών ομολόγων ήταν ιδιαίτερα μεταβλητές το περασμένο έτος, αλλά αντίστοιχες με την αξιολόγηση CCC που έχει ο οίκος για την Κύπρο.

Η ανακοίνωση της S&P καταλήγει επισημαίνοντας πως «εάν οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής αντιμετώπισαν τόσες προκλήσεις με την τρίτη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης, τι άραγε έχει απομείνει (για να χρησιμοποιηθεί) σε πιο συστημικά σημαντικά κράτη; Επομένως, η Κύπρος έχει σημασία».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δικτύωση ΚΗΦΗ Βόλου με Ξενώνα Αστέγων

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε στις 11/03/2024…

12 Μαρτίου 2024

Φωτιά σε σπίτι στην Αγχίαλο – Γείτονας ειδοποίησε την Πυροσβεστική

Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής για φωτιά σε κουζίνα οικίας στην Αγχίαλο, πάνω στον…

12 Μαρτίου 2024

Συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα στη Γ’ ΕΠΣΘ η Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή κέρδισε εκτός έδρας με 6-2 τη Νίκη Β’ και συνεχίζει να οδηγεί…

12 Μαρτίου 2024

Εγκαίνια «Δωματίου Δικανικής Εξέτασης και Εξέτασης Εμπορίας Ανθρώπων», της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου»

Τον Αγιασμό των εγκαινίων του «Δωματίου Δικανικής Εξέτασης και Εξέτασης Εμπορίας Ανθρώπων», της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας…

12 Μαρτίου 2024

H Κέιτ Μίντλετον αισθάνεται φριχτά για την γκάφα με τη φωτογραφία, λένε πηγές του παλατιού

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη για την γκάφα της παραποιημένης φωτογραφίας…

12 Μαρτίου 2024

Τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή της Β’ ΕΠΣΘ

Με τα γκολ των Μακρή (7’ πεν.) και Τόπα (87’) οι Μυρμιδόνες κέρδισαν 2-0 τη…

12 Μαρτίου 2024