Photo Gallery, Τοπικά

Χιλιάδες τα αυθαίρετα στη Μαγνησία

 

Σοβαρό είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Πάλτσης, όπου τα αυθαίρετα φυτρώνουν σα μανιτάρια

 

 

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε δόμηση εντός ρεμάτων αλλά και αιγιαλούς

 

 

 

 

 

Αυξάνουν χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των αυθαιρέτων κτισμάτων και στο Νομό Μαγνησίας, αφού πλέον έχουν περάσει αρκετά χρόνια μετά την τελευταία ρύθμιση που υπήρξε για την αυθαίρετη δόμηση. Στο Πήλιο και τις παραλίες του, αλλά και σε ρέματα, όπως και στην περιοχή του Αλμυρού και στα νησιά των Βορείων Σποράδων υπάρχουν εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες αυθαίρετα, ενώ καινούργια «φυτρώνουν σα μανιτάρια», σε εκτός σχεδίου περιοχές.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεοδομίας που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ανήκε στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και επέβλεπε τις περιοχές του Πηλίου, του Βελεστίνου και της Νέας Αγχιάλου, οι καταγγελίες τα τελευταία χρόνια, που είχαν γίνει για αυθαίρετες κατασκευές, ήταν: το 2005, 70 καταγγελίες, το 2006 έγιναν 83 καταγγελίες, το 2007 έγιναν 99 καταγγελίες, το 2008 έγιναν 135 καταγγελίες, το 2009 έγιναν 104 καταγγελίες, το 2010 έγιναν 91 καταγγελίες και μέχρι σήμερα το 2011 έγιναν 35 καταγγελίες. Την επταετία 2000-2006 από την ίδια υπηρεσία διενεργήθηκαν 532 αυτοψίες σε κατασκευές, ενώ υποβλήθηκαν 315 ενστάσεις από ιδιοκτήτες. Τα βεβαιωθέντα πρόστιμα για ανέγερση αυθαιρέτων έφθασαν τα 1.691.279,3 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα πρόστιμα για διατήρηση αυθαιρέτων τα 1.481.920,2 ευρώ.

Μερικές από τις περιοχές, οι οποίες αναφέρονται στις καταγγελίες που έχουν γίνει, είναι οι εξής: Παπά Νερό, Άγιος Ιωάννης, Πάνορμος Σκοπέλου, Λεύκη Αλμυρού, Νταμούχαρη, Κόττες Τρικερίου, Χώρα Αλοννήσου, Στενή Βάλα Αλοννήσου, Άγιος Γεώργιος Δήμου Βόλου.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Πάλτσης, όπου τα αυθαίρετα φυτρώνουν σα μανιτάρια. Στην υπόψη περιοχή απαιτείται, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, ελάχιστο εμβαδό 4 στρεμμάτων για κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις, καταστρατηγείται κατά κόρον, κτίζοντας με εμβαδό πολύ λιγότερο.

Το Πήλιο, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά πολιτικός μηχανικός «με τον ισχύοντα αυξημένο συντελεστή δόμησης, οδηγείται σε οικιστική καταστροφή. Αρκεί απλά να σκεφθεί κανείς ένα Πήλιο, όπου το κάθε οικόπεδο είναι δομημένο με εξαντλημένο τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης».

Επίσης, αρκετές καταγγελίες έχουν γίνει για την περιοχή του Αγίου Στεφάνου του Δήμου Βόλου, όπου η δόμηση η οποία επιτρέπεται είναι μέχρι και διώροφα κτίσματα.

Αντίστοιχα, τα δύο τελευταία χρόνια στο Πολεοδομικό γραφείο Σκοπέλου, που εποπτεύει το συγκεκριμένο νησί και την Αλόννησο, το 2010 έγιναν 11 καταγγελίες και φέτος -μέχρι χθες- είχαν γίνει επτά καταγγελίες.

Βασικός άξονας της νομοθεσίας περί αυθαίρετης δόμησης είναι ο νόμος 1377/1987 «Επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και σχετικές ρυθμίσεις», όπως αυτός ισχύει μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του (Ν.3212/2003 και Ν.3242/2004). Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 17 του παραπάνω νόμου, τα νέα αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές, που έχουν ανεγερθεί μετά την 31.01.1983, εντός ή εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμών που υπάρχουν πριν από το έτος 1923, καθώς και όσα δεν εξαιρούνται με βάση το άρθρο 15 του Ν. 1377/1987, κατεδαφίζονται υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους, έστω και αν έχει αποπερατωθεί η κατασκευή τους ή ακόμα κι αν κατοικούνται ή χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Τα αυθαίρετα κτίσματα διακρίνονται σε πολεοδομικά αυθαίρετα, μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αυθαίρετα και δομικά ή κτιριολογικά αυθαίρετα. Ως πολεοδομικό αυθαίρετο θεωρείται το κτίριο ή τμήμα αυτού, και κάθε κατασκευή ή εγκατάσταση, που κατασκευάζεται χωρίς οικοδομική άδεια ή κατά παράβαση ή καθ` υπέρβαση άδειας, και ταυτόχρονα παραβιάζει τους γενικούς και ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής. Το αυθαίρετο κρίνεται ως μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, όταν κατασκευάζεται σε ρέματα, βιότοπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση ή αναδασωτέες εκτάσεις. Εξάλλου, δομικά ή κτιριολογικά αυθαίρετο θεωρείται τμήμα κτιρίου ή οποιαδήποτε κατασκευή ή εγκατάσταση, που παραβαίνει τους λοιπούς όρους του ΓΟΚ ή τον κτιριοδομικό κανονισμό, εφόσον δεν εμπίπτει καταρχήν στην έννοια του πολεοδομικού αυθαίρετου.

Να θυμηθούμε την «επιχείρηση» που είχε ξεκινήσει στο τέλος της θητείας της η τελευταία νομαρχιακή αρχή με στόχο τον «καθαρισμό» των ακτών από αυθαίρετα στην παραλιακή γραμμή Σουτραλί μέχρι τα Πλατανίδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής (καλοκαίρι του 2008), είχαν καταγραφεί 64 ιδιοκτησίες που είχαν προβλήματα αυθαίρετης δόμησης. Στην παραλιακή γραμμή από Σουτραλί και μέχρι Καρνάγιο είχαν καταγραφεί 29 αυθαίρετες κατασκευές και από το Καρνάγιο και μέχρι τα Πλατανίδια 35 αυθαίρετες κατασκευές.

Είναι χαρακτηριστική η άποψη του προέδρου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας κ. Κώστα Καραγιάννη που σημειώνει ότι «στην περιοχή μας μπορεί να μην τόσο εκτεταμένη η αυθαίρετη δόμηση όπως στην Αττική, αλλά το πρόβλημα υπάρχει» και προσθέτει: «Το πρόβλημα εντοπίζεται σε δόμηση εντός ρεμάτων αλλά και αιγιαλούς. Ιδιαίτερα στην περιοχή από τον Άγιο Βλάσιο και μέχρι τη Νέα Ιωνία η αυθαίρετη δόμηση σε ρέματα είναι σημαντική και τα παράνομα κτίσματα «φυτρώνουν σα μανιτάρια». Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως η αυθαίρετη δόμηση σε ρέματα, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει να υπάρχει άμεση κατεδάφιση. Για τις άλλες περιπτώσεις εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει ρύθμιση. Το βασικό είναι, όμως, να υπάρξει ένταξη όλων των περιοχών εντός σχεδίου πόλης και μόνον εκεί να υπάρχει δόμηση. Η δόμηση σε εκτός σχεδίου πόλης είναι ελληνικό φαινόμενο και πρέπει να σταματήσει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το