Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Φορολογικές ελαφρύνσεις για χαμηλόμισθους

Φορολογικές ελαφρύνσεις για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους

Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους το 2013 προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2013.

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε πως το 2013 τα φορολογικά έσοδα θα είναι λιγότερα σε σχέση με φέτος, κάτι που απέδωσε αφενός στην αρχή της συντηρητικότητας που υιοθετήθηκε κατά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού και αφετέρου στις επιπτώσεις της ύφεσης. Απεκάλυψε ωστόσο πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει στοχευμένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων και μισθωτών. Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, ο οποίος αντικαθιστά τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης, τις αδικαιολόγητες απορρίψεις βιβλίων από τους εφοριακούς, κ.ά. Ο ίδιος τόνισε πως στόχος είναι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014 να έχει δρομολογηθεί η πλήρης αλλαγή στις συναλλαγές. Ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στην αλλαγή του «ποινολογίου», προκειμένου οι φορολογικές ποινές να καταστούν ρεαλιστικές και εισπράξιμες, ανακοίνωσε αλλαγές στη φορολογία ακινήτων με την ενοποίηση του ειδικού τέλους με το ΦΑΠ, ενώ απεκάλυψε πως ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα τοποθετηθεί σύντομα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως η αξιολόγηση του φορολογικού μηχανισμού θα βασιστεί στην αξιοκρατία και ότι η βάση επί της οποίας θα κρίνονται άπαντες θα είναι η επίτευξη ή μη των τριμηνιαίων στόχων.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη συστηματοποίηση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και επεσήμανε πως για πρώτη φορά δρομολογήθηκαν διασταυρώσεως σε δαπάνες, έσοδα και ταμειακές ροές και αποτυπώνεται το πλήρες προφίλ των φορολογούμενων.

Ο υφυπουργός τόνισε πως πλέον ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός για την καταπολέμηση του λαθρεμπόριου καυσίμων, ο οποίος αν και είχε θεσμοθετηθεί παρέμενε ανενεργός. Τέλος, τόνισε πως το κρίσιμο στοίχημα για το 2013 είναι η επιτυχία των παρεμβάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι συντάξεις

«Οι συντάξεις του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν κανονικά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού ο κ. Βρούτσης είπε ακόμα ότι ο κοινωνικός Προϋπολογισμός του κράτους θα έχει για πρώτη φορά πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, «ενώ αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα θα είχαμε έλλειμμα 2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι συντάξεις θα περικόπτονταν».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός μέχρι το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ για την επιχειρηματικότητα ανέφερε ότι μέχρι το 2016 θα μειωθούν κατά πέντε μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές. Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε ακόμα στις τέσσερις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται εντός του 2013 και οι οποίες αφορούν στο ενιαίο σύστημα πληρωμής συντάξεων, στο πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ», σύμφωνα με το οποίο θα είναι υποχρεωτική η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης για οποιαδήποτε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης, στο οικογενειακό επίδομα για οικογένειες ακόμα και με ένα παιδί και στην πάταξη της παραβατικότητας.

Χρήματα από την ΕΤΕΠ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες ώστε να απεμπλακούν 1,44 δισ. ευρώ για δάνεια και ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υπουργός Οικονομικών, όπως γνωστοποίησε το Σάββατο ο Κ. Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του κρατικού Προϋπολογισμού 2013.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε και εκτίμησε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρώτα χρήματα στην αγορά.

Αναφορικά με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη τουλάχιστον έξι μέτωπα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η απορρόφηση η οποία «τρέχει» σε ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ θα ξεπεράσει και τις χώρες που είναι πιο μπροστά. Προωθείται ταυτοχρόνως απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης στο ΕΣΠΑ με περιορισμό των υπογραφών και των διαδικασιών, ενώ το Δεκέμβριο θα εξαγγελθούν μέτρα απλούστευσης στις απαλλοτριώσεις. Ακόμη, από τα 181 έργα προτεραιότητας, στα 40 προβληματικά θα διοριστούν project managers.

Παράλληλα, γίνεται αναθεώρηση των προγραμμάτων της τρέχουσας περιόδου 2007-2013, για να ενισχυθούν προγράμματα για την απασχόληση των νέων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, ολοκληρώνονται ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι δίνεται ταυτόχρονα η μεγάλη μάχη για το νέο ΕΣΠΑ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό.

Σχετικά με τα δημόσια έργα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι για τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους επίκειται η συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, ώστε να ξεκινήσει μετά η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε:

– Νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, που προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών, μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια.

– Αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων από τις αρχές του 2013.

– Εφαρμογή των αναγκαίων ρυθμιστικών κινήσεων για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των εποπτευόμενων οργανισμών.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι προωθείται σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών για δημόσιες συμβάσεις.

Κατά 23 δισ. θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος ώς το 2016

Στοιχεία για τη μεταβολή του δημόσιου χρέους παρουσίασε, την Κυριακή στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016.

«Άκουσα υπερβολές για το ύψος και την εξέλιξη του χρέους», σχολίασε τις ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει. Τουλάχιστον με βάση το έλλειμμα του χρόνου αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές».

Η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ, όση ήταν περίπου η ετήσια αύξηση στο παρελθόν, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013. Αναφερόμενος στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, επισήμανε ότι «το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται, όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα».

Υποστήριξε επίσης ότι το ποσοστό φτώχειας μειώνεται κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες στη χώρα μας έναντι εννέα ποσοστιαίων μονάδων στην ΕΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το