Κατηγορίες: Κόσμος

Φονικός σεισμός στην Ιταλία

Κύματα πανικού έσπειρε από το Μιλάνο έως τη Βενετία η σεισμική δόνηση των 6 βαθμών που συντάραξε στις 4:05 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50, ενώ τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τεράστιες καταστροφές για την ιταλική πολιτιστική κληρονομιά κυρίως στη Μόντενα και τη Φεράρα, κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτίρια. Ακολούθησε σειρά μετασεισμών με τον ισχυρότερο μεγέθους 5,1 βαθμών στις 15:18 (ώρα Ιταλίας). Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν πέφτοντας από ετοιμόρροπο κτίριο όπου πραγματοποιούσε ελέγχους, και κατά πληροφορίες η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά δεν κινδυνεύει. Πολλά ιστορικά κτίρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από την κύρια δόνηση καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο σεισμός των 6 βαθμών σημειώθηκε ξημερώματα, όπως το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Λ’ Ακουίλα το 2009. Είναι ο χειρότερος σεισμός που πλήττει την Ιταλία αφότου χάθηκαν 300 ζωές στην Λ’ Ακουίλα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 36 χιλιομέτρων βόρεια της Μπολόνια ανάμεσα στη Μόντενα και τη Φεράρα, και το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χλμ.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη σεισμική δόνηση είναι επτά νεκροί -τέσσερις εργάτες (ένας Μαροκινός και τρεις Ιταλοί) που εργάζονταν νυχτερινή βάρδια σε εργοστάσια έξω από τη Φεράρα, καθώς και δύο γυναίκες (η πρώτη ενδεχομένως από καρδιακό επεισόδιο κοντά στη Μπολόνια, η δεύτερη ήταν ηλικίας 103 ετών και πέθανε όταν καταπλακώθηκε το κρεβάτι της στο Σαν Αγκοστίνο). Η σορός ενός ακόμα ατόμου βρέθηκε στα συντρίμμια ενός σπιτιού. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50. Τρεις χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, βάσει των όσων μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκκενώθηκε νοσοκομείο για την ασφάλεια των ασθενών.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των γεωλόγων, στην περιοχή της Φεράρα είχε να σημειωθεί τόσο ισχυρός σεισμός από το 1570. Παράλληλα, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, τονίζουν ότι πρέπει να εξακριβωθεί για ποιο λόγο κατέρρευσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είχαν χτισθεί πριν λίγα χρόνια και εάν τηρήθηκαν οι αντισεισμικοί κανόνες.
Πάνω από 500 κρατούμενοι των φυλακών της Φερράρα, μεταφέρθηκαν το πρωί της Κυριακής σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης στη φυλακή όπου κρατούνταν.
Σε ό,τι αφορά μόνο στο γαλακτοκομικό τομέα της Εμίλια-Ρομάνια, οι ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Τα δύο χωριά τα οποία υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές είναι το Σαν Αγκοστίνο -όπου κατέρρευσαν βιομηχανικές δομές, μέρος του καμπαναριού και το δημαρχιακό μέγαρο είναι ετοιμόρροπο- και το Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο, όπου μεταξύ των άλλων κατέρρευσε ολοσχερώς ο πύργος των παλαιών τειχών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κόσκινο…

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών να έχουν ξεπεράσει το ΑΕΠ της Ελλάδας, με τα…

27 Μαρτίου 2024

Διημερίδα του Δικτύου Διασύνδεσης Δομών Ψυχικής Υγείας Μαγνησίας

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί διημερίδα ενημέρωσης των πολιτών της Μαγνησίας που…

27 Μαρτίου 2024

Τράπεζες: Γιατί είναι κλειστές για 4 ημέρες – Τι θα γίνει με μισθοδοσίες και συναλλαγές

Το Καθολικό Πάσχα επηρεάζει τη λειτουργία των τραπεζών και εν δυνάμει στις μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζομένων.…

27 Μαρτίου 2024

Ανοδική

Ανοδική η πορεία στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία πλησίασε ή και ξεπέρασε τα…

27 Μαρτίου 2024

Συνεχίζεται το μυστήριο με τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου: Μάλλον έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα από το σπίτι της

Συνεχίζεται το μυστήριο με το θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου, καθώς ανοίγει δεύτερος κύκλος καταθέσεων μετά…

27 Μαρτίου 2024

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στη χώρα: Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης σήμερα και αύριο

Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης καταγράφονται σήμερα και θα συνεχίζουν να καταγράφονται και την Πέμπτη στο…

27 Μαρτίου 2024