Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Υπερπλήρεις οι φυλακές, έκλεισαν τις πόρτες

Δεν υπάρχει φυλακή στη χώρα που να μην εμφανίζει μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων


Υπερπλήρεις είναι όλες οι φυλακές της χώρας και μόλις και μετά βίας μπορεί να γίνουν πλέον προφυλακίσεις κρατουμένων. Όλες οι φυλακές έχουν αναρτήσει «ταμπέλες» αδυναμίας να παραλάβουν έστω και έναν κρατούμενο. Δεν υπάρχει φυλακή στη χώρα, όπως προκύπτει άλλωστε από τις επικοινωνίες δικαστικών υπαλλήλων με τις διευθύνσεις τους, που να μην εμφανίζει μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων από εκείνον που μπορεί να εξυπηρετήσει. Δικαστική υπάλληλος της Εισαγγελίας Βόλου αναζητούσε χθες όλη την ημέρα μία θέση για κρατούμενο στις φυλακές της χώρας και τελικά βρήκε μετά βίας στη φυλακή Δομοκού και αυτό κατ’ εξαίρεση.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι χθες από την Εισαγγελία Βόλου αναζητούνταν φυλακή σε όλη τη χώρα – ηπειρωτική και νησιωτική – που να μπορεί να δεχτεί δύο κρατουμένους. Τελικά αργά το μεσημέρι ο ένας έγινε δεκτός από την διεύθυνση της φυλακής του Δομοκού, ενώ για τον άλλον αναμένεται απάντηση σήμερα.

Η διεύθυνση της μίας μετά την άλλη φυλακής δηλώνει – και μάλιστα εγγράφως – στις δικαστικές αρχές αδυναμία παραλαβής κρατουμένων. Η μία μετά την άλλη φυλακή κλείνει τις πόρτες λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων. Ήδη στις 31 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε αδυναμία παραλαβής νέων κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας.

Στις 20 Φεβρουαρίου έγγραφο έστειλε στην Εισαγγελία Βόλου και η διεύθυνση της φυλακής Λάρισας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «από τις 20 Φεβρουαρίου και από ώρα 13.15 αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους για οποιαδήποτε αιτία εκτός των επαναμεταγωγών, λόγω υπερπλήρωσης και του αδιαχώρητου που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα». Στη φυλακή της Λάρισας σήμερα βρίσκονται 919 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητα της φυλακής είναι περίπου 600 κρατούμενοι.

Υπερπλήρης είναι και η δικαστική φυλακή στα Τρίκαλα, με χωρητικότητα 700 κρατουμένων. Η φυλακή αυτή έχει κατασκευαστεί μέσα στην τελευταία πενταετία και θεωρείται από τις πλέον σύγχρονες. Σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων κοντεύει να φτάσει στους 1000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι αρμόδιοι δικαστικοί υπάλληλοι της Εισαγγελίας Βόλου επικοινώνησαν τηλεφωνικά με όλες σχεδόν τις φυλακές για να λάβουν τελικά την απάντηση «αδυναμίας παραλαβής κρατουμένων».

Οι διευθυντές των φυλακών ενημερώνουν τις Εισαγγελίες με έγγραφά τους ότι κλείνουν τις πόρτες τους, αφού είναι ασφυκτικά γεμάτες.

 

Στον Κορυδαλλό κρατούνται 2.345 άνθρωποι, ενώ ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας, σε απόγνωση, σημειώνει σε επιστολή του πως πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι, παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική.

Όπως αναφέρεται στις σχετικές επιστολές των διευθυντών των δύο φυλακών, δεν υπάρχει πλέον χώρος για άλλους κρατούμενους και πλέον οι πύλες σε Κορυδαλλό και Χαλκίδα θα μείνουν κλειστές.
Αυτή η απόφαση δημιουργεί πρόβλημα στα επιμέρους Αστυνομικά Τμήματα τόσο της Αθήνας, όσο και της Χαλκίδας, αλλά και στο Μεταγωγών, καθώς οι κρατούμενοι θα υποχρεώνονται να παραμένουν στοιβαγμένοι σε αυτά. Προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στα δικαστήρια, καθώς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν οι μεταγωγές. Στις επιστολές οι διευθυντές των προαναφερόμενων φυλακών επισημαίνουν:
«Σας αναφέρουμε προς ενημέρωσή σας ότι από 27 Ιανουαρίου 2012 αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους, λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του καταστήματός μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους».
«Πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Η φυλακή είναι έτοιμη να «εκραγεί» με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά της. Παρακαλούμε, όπως, αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να μη φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα κατάστημα κράτησης» αναφέρει στην επιστολή του ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας. «Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε», προσθέτει ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ανέρχεται σήμερα στους 12.703. Είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ενώ η χωρητικότητα όλων των καταστημάτων κράτησης είναι 9.300 άτομα. Επίσης, στις φυλακές Κορυδαλλού ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στις 2.320, ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 800 άτομα.

Αποφυλακίσεις με το νέο νόμο

Την ίδια στιγμή οι Εισαγγελίες της χώρας – και του Βόλου – ετοιμάζουν πυρετωδώς τα έγγραφα αποφυλάκισης κρατουμένων που ευνοούνται με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, που τέθηκε σε ισχύ από τις 12 Φεβρουαρίου 2012. Αποφυλακίζονται άμεσα όσοι έχουν φυλάκιση έως τρία έτη και έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής, καθώς και όσοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση ή κάθειρξη από τρία έως πέντε έτη και έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής. Δεν αποφυλακίζονται όσοι χρωστούν στο Δημόσιο, ή έχουν καταδικαστεί για υπεξαίρεση ή απιστία στην υπηρεσία, για δωροδοκία. Υπολογίζεται ότι με εντολή της Εισαγγελίας Βόλου, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου, θα αποφυλακιστούν περίπου 50 κρατούμενοι.

Αναστέλλεται η εκτέλεση αποφάσεων όσων έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως έξι μηνών έως και τις αρχές του μήνα και η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη. Η ρύθμιση αυτή υπολογίζεται ότι θα αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, για τα οποία θα ανασταλεί κάθε ποινική ενέργεια εκτέλεσης της απόφασης. Μεγάλος αριθμός είχε καταδικαστεί ερήμην, οπότε με τη ρύθμιση αυτή επωφελείται. Οι αποφυλακίσεις στοχεύουν στην απελευθέρωση χώρου στις φυλακές, για νέους κρατουμένους.

Τούλα Κεκάτου

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στη Λαρίσης – photos

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το βράδυ στη Λαρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες Ι.Χ. όχημα που οδηγούσε άνδρας…

24 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ: Με λούτρινα και παιχνίδια περιμένουν στα νοσοκομεία τα παιδάκια που κρατούνταν όμηροι και απελευθερώθηκαν

Συγκινητικές εικόνες εκτυλίσσονται σήμερα στο Ισραήλ, όπου επιστρέφουν οι 13 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς. Ανάμεσά τους βρίσκονται…

24 Νοεμβρίου 2023

Παιδική πορνογραφία: Στα χέρια της αστυνομίας 25χρονος – Πώς διεθνής έρευνα «ξεσκέπασε» τη δράση του

Μία ακόμα υπόθεση φρίκης, παιδικής πορνογραφίας έρχεται να συγκλονίσει τη χώρα μας, καθώς στις «δαγκάνες»…

24 Νοεμβρίου 2023

Προαστιακός ξεκίνησε για το Αεροδρόμιο αλλά βρέθηκε στα Λιόσια – Νέα ιστορία ελληνικής παράνοιας

Απίστευτο αλαλούμ και μπέρδεμα που σίγουρα δεν συνάδει με τις υποδομές και τις μεταφορές μίας…

24 Νοεμβρίου 2023

Σωματίδιο εξαιρετικά υψηλής ενέργειας πέφτει στη Γη από το… πουθενά

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο και εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο που πέφτει στη Γη, το…

24 Νοεμβρίου 2023

Ελένη Τοπαλούδη: Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της κατέθεσαν συγγενείς της – Ζητούν 980.000 ευρώ

Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της Έλενης Τοπαλούδη κατέθεσε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας που…

24 Νοεμβρίου 2023