Photo Gallery, Τοπικά

Τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά…

Πώς να φυτέψετε και να συντηρήσετε τα λουλούδια της άνοιξης

Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίστηκε από ψύχος με αρκετούς πολίτες να μην ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν στα λουλούδια τους. Η είσοδος της άνοιξης δημιουργεί νέα ερωτηματικά, για το πώς πρέπει να χειριστούμε τα φυτά μας. Τα λουλούδια είναι ζωντανοί οργανισμοί και ως τέτοιοι έχουν αναπτύξει μηχανισμούς επιβίωσης. Ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να συντηρήσετε τον κήπο και τα λουλούδια σας ενόψει της άνοιξης.

«Επιβιώνει όποιος προσαρμόζεται ή έχει αναπτύξει προσαρμογές», αυτός είναι ο νόμος της οικολογίας (της επιστήμης που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους). Έτσι κι αλλιώς οι νόμοι της φύσης είναι οι μόνοι που ισχύουν πλέον στην Ελλάδα, αφού οι νόμοι της οικονομίας, όπως τους ξέρουμε, έχουν χάσει την ισχύ τους προ πολλού.

Επιστροφή στην αυτάρκεια λοιπόν, όπως επιμένουν χρόνια τώρα γιατροί και διαιτολόγοι, στο μεσογειακό τρόπο διατροφής. Πρώτα απ’ όλα όμως αποδέσμευση από τα δυτικά πρότυπα κατανάλωσης και ζωής που μέσα στους κήπους μας, ιδιωτικούς και δημόσιους, εκφράζονται με την κυριαρχία του γκαζόν. «Ένα αγρωστώδες (οικογένεια των σιτηρών) προσαρμοσμένο σε συνθήκες βόρειας Ευρώπης στη χώρα μας σπαταλά αμέτρητες ποσότητες νερού, ειδικά το καλοκαίρι, που το έχουμε σε έλλειψη, άλλες τόσες ποσότητες για φυτοπροστατευτικά και ζιζανιοκτόνα κι επίσης μεγάλες ποσότητες ενέργειας (καυσίμων, ρεύματος και κόπου) για κούρεμα», συμβουλεύει η κ. Αγγελική Μύθη, περιβαλλοντολόγος, M.Sc. αστικού σχεδιασμού.

Όταν αρχίζει  να ανεβαίνει η θερμοκρασία, πρέπει να  ψεκάσουμε τα φυτά μας με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα και να αρχίσουμε τη λίπανση, πάντα συμβουλευόμενοι κάποιον γεωπόνο.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αυτή την εποχή και στα φυτά εσωτερικού χώρου. «Λόγω των χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών, η θέρμανση λειτουργεί συνέχεια και η σχετική υγρασία του χώρου είναι χαμηλή, ως εκ τούτου οι ψεκασμοί των φύλλων με νερό θα τους κάνει καλό. Επίσης, θα πρέπει αφενός να βρίσκονται κοντά σε σημεία, που μπορούν να λαμβάνουν την ηλιακή ακτινοβολία, αφετέρου σε απόσταση από πηγές θερμότητας και κρύα ρεύματα», σημειώνει ο γεωπόνος κ. Δωρόθεος Κουντουράς.

Προσέχουμε πάντα τους προγραμματιστές ποτίσματος, γιατί μπορούν να χαλάσουν.  Πότισμα συνίσταται μετά από έντονο αέρα, ο οποίος έχει «στεγνώσει» το χώμα.  Τώρα εξάλλου είναι η εποχή του κλαδέματος των δένδρων.

Τι να φυτέψετε

Η κ. Μύθη συμβουλεύει: «Αν έχετε μεγάλη έκταση να πρασινίσετε, προτιμήστε το ανθεκτικό και ψυχανθές τριφύλλι, που θα εμπλουτίζει και το έδαφος με άζωτο, χωρίς λιπάσματα. Δώστε και μια ευκαιρία στα ζιζάνια, γιατί μπορεί εκεί μέσα να βρείτε ζοχάρια και τσουκνίδες, που αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα και θρεπτικά σε καιρούς πείνας.  Από τα ήμερα κηπευτικά, μπορείτε να φυτέψετε μαρούλια και σπανάκια, χωρίς να χρειαστεί να ξοδευτείτε για το πότισμά τους. Το καλοκαίρι φυτέψτε πιπεριές σε μικρά γλαστράκια και ντοματίνια σε λίγο μεγαλύτερες γλάστρες. Χωρίς  να χρειαστεί να επέμβετε, μπορείτε να δημιουργήστε το δικό σας βοτανόκηπο με χαμομήλι, ρίγανη, θυμάρι, αφού αυτά τα είδη είναι αυτοφυή στα μεσογειακά χώματα. Το ίδιο ισχύει και με τις ελιές ή τις συκιές, που μπορεί να βρίσκονται ήδη στο οικόπεδό σας ή σε διπλανές αλάνες».

Αν μένετε σε μεγάλο υψόμετρο, ακόμα και πάνω από τα 200 μ. ή στην ενδοχώρα, π.χ. στο Δήμο Ρ. Φεραίου, αποφύγετε τα ήμερα εσπεριδοειδή. «Είναι είδη που δεν προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά από τη νότια πλευρά της Μεσογειακής λεκάνης -από Μεσοποταμία, μέχρι Μαρόκο- και στους δριμείς χειμώνες δεν θα σας επιβιώσουν. Οι αστοί και ημιαστοί μπορείτε να αρκεστείτε στα νεράντζια των δεντροστοιχιών των δρόμων, για να φτιάξετε υπέροχο γλυκό του κουταλιού, να στύψετε στη σαλάτα σας ή να πετάξετε σε όποιον του αξίζει», επισημαίνει η ίδια.

Συνεχίζοντας με την ψηλή βλάστηση, «χρήσιμη θα βρείτε τη μόνωση της βορεινής πλευράς του σπιτιού σας με πουρνάρια και άλλους μεγάλους θάμνους ή αειθαλή δέντρα. Αποφύγετε τα πεύκα, γιατί είναι το πιο εύφλεκτο είδος. Για μόνωση από όλες τις συνθήκες, αφήστε επίσης έναν κισσό να αναρριχηθεί στους τοίχους. Για τη νότια πλευρά προτιμήστε μια κληματαριά, καρυδιές ή μουριές,  γιατί ως φυλλοβόλα, το χειμώνα θα επιτρέπουν στις ακτίνες του ήλιου να ζεσταίνουν το εσωτερικό του σπιτιού, ενώ το καλοκαίρι θα σας προστατεύουν από αυτές. Οι νόστιμοι καρποί που θα απολαμβάνετε εννοούνται…», καταλήγει η κ. Μύθη.

Και τέλος εφαρμόστε την πεμπτουσία της εναλλακτικής «οικο-νομίας» και της «οικο-λογίας», δημιουργώντας το δικό σας οργανικό λίπασμα – κομπόστ με την ανακύκλωση των υπολειμμάτων του ίδιου του κήπου σας και της κουζίνας σας.

 

Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το