Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Τρώνε καθημερινά σάντουιτς, φρούτο και γάλα

Στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει ενταχθεί από τον περασμένο Ιανουάριο το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου

Στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει ενταχθεί από τον περασμένο Ιανουάριο το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου. Κάθε μέρα στους 150 περίπου μαθητές του σχολείου μοιράζονται σάντουιτς, φρούτο και γάλα. Η βοήθεια είναι πολύτιμη, καθώς στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο υπάρχουν πολλοί μαθητές, μεταξύ των οποίων και οικογενειάρχες, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Το Γυμνάσιο είχε υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα πριν περίπου ένα χρόνο και τελικά επελέγη τον περασμένο Ιανουάριο. Η διάθεση τροφίμων θα γίνεται στο σχολείο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ υπάρχει η ελπίδα να συνεχιστεί.

Στόχος του προγράμματος είναι αφενός η αντιμετώπιση του υποσιτισμού, στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αφετέρου η προώθηση της υγιεινούς διατροφής μέσα από την αξιοποίηση των μεσογειακών προϊόντων.

Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο Prolepsis, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος «Σίτιση και Προώθηση Υγιεινής Διατροφής» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012-2013 σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων κοινωνικά ευπαθών περιοχών.  Η πρωτοβουλία έχει αφορμή και από τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί πλέον στις ελληνικές οικογένειες και αποτυπώνονται στην εκδήλωση φαινομένων υποσιτισμού στα σχολεία. Η βοήθεια που παρέχει το πρόγραμμα είναι σημαντική, αφού εξασφαλίζει τη σίτιση των μαθητών στο σχολείο. Το πρόγραμμα, εφαρμόζεται σε περίπου 100 σχολεία της χώρας και απευθύνεται σε 18.000 μαθητές, ενώ ο συντονισμός γίνεται από την επιστημονική ομάδα εργασίας του Μη Κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Prolepsis, σε συνεργασία και με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εθελοντές.

Ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου κ. Απόστολος Ζαχαρός τόνισε πως «το σχολείο μας εντάχθηκε στο πρόγραμμα από τον Ιανουάριο και μετά από επανειλημμένες αιτήσεις. Πληροφορηθήκαμε για το πρόγραμμα και υποβάλαμε αίτηση στην πρώτη φάση πριν τα Χριστούγεννα. Δεν μας περιέλαβαν τότε, αλλά αμέσως μετά τις γιορτές επικοινώνησαν μαζί μου οι υπεύθυνοι και τελικά ενταχθήκαμε. Το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεδομένων των συνθηκών, για όλα τα σχολεία, αλλά για το δικό μας και για ένα λόγο παραπάνω. Γιατί στο Εσπερινό Γυμνάσιο φοιτούν πολλοί αλλοδαποί μαθητές που, είτε εργάζονται είτε όχι, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό λοιπόν το μικρογεύμα που τους χορηγείται κάθε μέρα, είναι μια σημαντική προσφορά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ημεδαπούς μαθητές, κάποιοι εκ των οποίων έχουν κάρτα ανεργίας, ενώ φοιτούν και οικογενειάρχες με οικονομικά προβλήματα. Γι’ αυτό και ζητήσαμε και μας έδωσαν κάποιες μερίδες παραπάνω, για να τις διαθέτουμε στις οικογένειές τους».

Κάθε μέρα ένα φορτηγό μεταφέρει τις ποσότητες με τα τρόφιμα και τα φρούτα στο Γυμνάσιο. Στους μαθητές χορηγείται καθημερινά ένα σάντουιτς και ένα φρούτο, ενώ τρεις φορές την εβδομάδα προσφέρεται γάλα.

Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου είναι εγγεγραμμένοι 180 περίπου μαθητές, εκ των οποίων παρακολουθούν συστηματικά τα μαθήματα οι 150. «Όσες μερίδες περισσεύουν, μετά από συνεννόηση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τις διαθέτουμε σε οικογενειάρχες μαθητές, για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Είναι μια ανακούφιση αυτή η εξέλιξη» είπε ο διευθυντής.

Ο κ. Ζαχαρός πρόσθεσε πως «για τη νέα σχολική χρονιά θα υποβάλουμε ξανά αίτηση στο πρόγραμμα. Δεν ξέρουμε, αν θα μας επιλέξουν, αν και το ελπίζουμε».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανατίναξε σιδηροδρομική γραμμή στη… Σιβηρία

Σαμποτάζ μέσα σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο ισχυρίζεται ότι…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων – Το στοίχημα για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του…

1 Δεκεμβρίου 2023

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στα σχολεία τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που…

1 Δεκεμβρίου 2023

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους

Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e–ΕΦΚΑ, με στόχο την…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Ντρέπομαι πάρα πολύ» – Τι λέει μαθήτρια που είδε συμμαθητές της να διακινούν ψεύτικες γυμνές της φωτογραφίες

«Είναι πολύ άβολο. Ξέρω ότι την έχουν δει πολλά άτομα και ντρέπομαι πάρα πολύ για…

1 Δεκεμβρίου 2023