Κατηγορίες: Πολιτική

“Τρελές” απαιτήσεις από την τρόικα…

Θύελλα αντιδράσεων και αποστάσεις της κυβέρνησης από Προβόπουλο

“Μαύρη τρύπα” ύψους 550 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο καθώς οι ελεγκτές ζητούν να μην καταβάλουν οι τράπεζες το ποσό που αντιστοιχεί ως μέρισμα για τις ενισχύσεις 5 δισ. ευρώ που έχουν λάβει από το ελληνικό δημόσιο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μάλιστα να καλυφθεί η τρύπα των 550 εκ. ευρώ είτε με κατάργηση από φέτος των δώρων σε δημόσιο και συντάξεις είτε με επιβολή μιας νέας έκτακτης εισφοράς, είτε με νέες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, είτε με επιβολή έκτακτης εισφοράς στους τραπεζοϋπαλλήλους.

Η απαίτηση της τρόικας προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις τόσο από τον Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από τον Χρήστο Σταϊκούρα, με τον δεύτερο να απειλεί ακόμη και με παραίτηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο θέμα της εμπλοκής μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, λέγοντας πως το δίκαιο επιβάλλει να συμβάλλουν όλοι στα βάρη της κρίσης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις και από την στάση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου.

Πάντως, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υποστηρίζει ότι υπάρχει νομικό κώλυμα, καθώς η καταβολή του μερίσματος θα αφαιρούσε 5 δισ. ευρώ από τα εποπτικά κεφάλαια, γεγονός που θα αύξανε τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης στα 55 δισ. ευρώ και τονίζει ότι η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει με άλλη νομική φόρμουλα.

Στο σκληρό πυρήνα των μέτρων, η διαπραγμάτευση γίνεται υπό συνθήκες χρονικής ασφυξίας, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο θα προλάβουν να ψηφιστούν τα μέτρα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά για την επιμήκυνση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει επιπλέον δύο χρόνια για να υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Αντιδρούν τα κόμματα

Αν και το μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση οτι δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα παρά το αίτημα της τρόικας, η νέα εμπλοκή προκάλεσε την έντονη αντίδραση και των κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.

Το θέμα σχολίασε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως πρόκειται για “κοινωνικό έγκλημα και απύθμενο κυνισμό”. Η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά για την επιμήκυνση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει επιπλέον δύο χρόνια για να υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως είναι “πρόκληση” να συζητά η κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η γερμανική πλευρά εξακολουθεί μέσω του Β. Σόιμπλε να αρνείται το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο επίσημος φορέας, ωστόσο ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρούντερλε, δήλωσε ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή τα 5 μεγαλύτερα ινστιτούτα οικονομικών μελετών της Γερμανίας τονίζουν σε έκθεσή τους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους.

Περί… νησιών συζήτηση;

Ενώπιον περίπου 70 εκπροσώπων της ναυτιλιακής κοινότητας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, είπε πως στελέχη της τρόικας πρότειναν να εκπονηθεί σχέδιο για την εκκένωση αραιοκατοικημένων νησιών του Αιγαίου ώστε να περιοριστεί το κόστος.

Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι την πρόταση έκανε στέλεχος του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας σε στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο φυσικά απάντησε άμεσα ότι κάτι τέτοιο ούτε καν συζητείται. Σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα με τον οποίο επικοινώνησε το MEGA, ο κ. Μουσουρούλης είπε για το θέμα: “Είναι πολύ επικίνδυνο να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους που κοιτούν μόνο νούμερα. Μόλις είχα γυρίσει από το Αγαθονήσι και είχα στο μυαλό μου τα προβλήματα που μου μετέφερε ο δήμαρχος, όταν έμαθα την παράλογη πρόταση της τρόικας”.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας ανασκεύασε και διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια εξωφρενική πρόταση από την τρόικα, τονίζοντας:

“Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν τέθηκε ουδέποτε κανένα θέμα σε μένα ή στην κυβέρνηση θα ήταν εξάλλου αδιανόητο. Δεν πρέπει να δημιουργούνται παρανοήσεις. Οι Έλληνες νησιώτες επιτελούν εθνική αποστολή και εμείς τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ως κυβέρνηση συνολικά αλλά και ως υπουργείο. Δεν υφίσταται κανένα θέμα με την τρόικα, δεν υφίσταται κανένα θέμα για τα νησιά”.

Το υπουργείο Οικονομικών επεχείρησε να διαψεύσει ότι η τρόικα έθεσε τέτοιο ανήκουστο θέμα και σε σχετική ανακοίνωση τονίζει: “Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ουδέποτε τέθηκε από την τρόικα θέμα εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας. Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”.

Σε διάψευση προχώρησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο’ Κόνορ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, όπου αναφέρει: “Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τρόικα ζητεί να εγκαταλειφθούν αραιοκατοικημένα νησιά για να εξοικονομήσουν χρήματα. Είναι ( φυσικά ) εντελώς λάθος”.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κόβει σήμερα την πίτα με εκλεκτούς καλεσμένους το τμήμα στίβου της Νίκης

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει το τμήμα στίβου του ΓΣΒ «Η Νίκη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί…

24 Φεβρουαρίου 2024

Εξαπάτησαν 87χρονη και της άρπαξαν 60.000 ευρώ

Με την γνωστή μέθοδο εξαπάτησης μέσω τηλεφωνήματος για ατύχημα κατάφεραν και άρπαξαν χρήματα από μια…

24 Φεβρουαρίου 2024

Επτά πτώματα διάτρητα από σφαίρες βρέθηκαν σε αυτοκίνητο

Επτά πτώματα διάτρητα από σφαίρες βρέθηκαν χθες Παρασκευή σε αυτοκίνητο στο ανατολικό Μεξικό, σε μια…

24 Φεβρουαρίου 2024

Μητέρα κατήγγειλε 83χρονο για γενετήσιες πράξεις δίπλα σε παιδική χαρά

Έναν 83χρονο αναζητούν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, μετά την καταγγελία 45χρονης μητέρας για…

24 Φεβρουαρίου 2024

Απέναντι στην ιστορική Νήαρ Ηστ η Νίκη για τη National League 1

Απέναντι στην ιστορική Νήαρ Ηστ εκτός έδρας βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα στις 17.00 η Νίκη. Η…

24 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες έκαναν έφοδο σε έκθεση που πήγε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφτασε σήμερα το πρωί εν μέσω τεταμένου κλίματος στην Αγροτική…

24 Φεβρουαρίου 2024