Κατηγορίες: Αθλητισμός

Το… μπαλάκι ξανά στην ΕΠΟ

Δεν λέει να τελειώσει η περιπέτεια του Ολυμπιακού Βόλου, καθώς ούτε στη χθεσινή σύσκεψη των φορέων του ποδοσφαίρου ξεκαθάρισε το τοπίο, αν και απόφαση, όπως ήταν ήδη γνωστό, δεν επρόκειτο να παρθεί. Το …μπαλάκι για μια ακόμη φορά άλλαξε χέρια, επιστρέφει στην ΕΠΟ, η οποία πλέον καλείται να πάρει αυτή την απόφαση, όσον αφορά την αποκατάσταση ή όχι των Ολυμπιακού Βόλου, Καβάλας και Ηρακλή και τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της Football League.

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Αποφασίστηκε να γίνει μία τελευταία προσπάθεια και το… μπαλάκι να πάει στην ΕΠΟ, ώστε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να βρει τη νομική φόρμουλα της αποκατάστασης των ομάδων και να πάρει πάνω της την ευθύνη. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν αυστηρά ως την προσεχή Δευτέρα, καθώς την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η κλήρωση του πρωταθλήματος.

Οι εκπρόσωποι της Super League (Μώραλης, Σωπήλης, Κομπότης) και της Football League (Καλογιάννης, Σφακιανάκης, Πάτσης) στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι με την ΕΠΟ (το «παρών» έδωσε ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ανασόπουλος, καθώς ο Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν στο εξωτερικό) εμφανίστηκαν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και ζήτησαν να υπάρξει νομική κάλυψη, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο προώθησης και συμμετοχής του Ηρακλή, της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου στη Β’ Εθνική κατηγορία.

Ο Γιάννης Μώραλης, πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, ξεκαθάρισε με την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι αυτό που συζητήθηκε ήταν μόνο το νομικό ζήτημα που προκύπτει. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση και το τι θα γίνει μετά, αν δεν ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο της όλης διαδικασίας. Η ΕΠΟ αναμένουμε να μας απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα» τόνισε ο κ. Μώραλης, ενώ και ο  πρόεδρος της Football League, Σπύρος Καλογιάννης, από την πλευρά του επανέλαβε ότι για να προχωρήσει το εγχείρημα θα πρέπει άπαντες να είναι νομικά κατοχυρωμένοι.

Είναι σαφές ότι και πάλι οι δύο Ενώσεις πέταξαν το μπαλάκι στην ΕΠΟ και την κυβέρνηση η οποία και δεν αποκλείεται να κληθεί να περάσει άμεσα νέα ρύθμιση για το ποδόσφαιρο από τη Βουλή, με συγκεκριμένους όρους… παιχνιδιού, ώστε οι τρεις ΠΑΕ να παίξουν στη Football League και την επόμενη σεζόν να γίνει συνολική αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάτι που είναι άκρως απαραίτητο…

Σημειώνεται ότι εστάλη και επιστολή από τις Σούπερ Λιγκ, Football League στην ΕΠΟ με αίτημα η ομοσπονδία να συνδράμει, ώστε να υπάρξει νομική κάλυψη για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση. Εξάλλου, στην επαφή που έγινε συζητήθηκε μόνο το νομικό σκέλος της υπόθεσης, που είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Η περιπέτεια συνεχίζεται

Το σίριαλ της αποκατάστασης του Ολυμπιακού Βόλου συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει πόσα επεισόδια θα έχει ακόμη, όπως και την κατάληξή του. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι η κύρια υπεύθυνη για την ταλαιπωρία που υφίσταται ένα και πλέον χρόνο ο Ολυμπιακός Βόλου και αυτή που πρέπει να πάρει την απόφαση της άρσης της αδικίας. Αν η ΕΠΟ τηρούσε το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν υπάκουε στις εντολές της τότε κυβέρνησης, δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Η Football League απέφυγε να πάρει την ευθύνη πάνω της, όπως και η Σούπερ Λιγκ και ζήτησαν από την ΕΠΟ να βρει το νομικό πλαίσιο να επαναφέρει τις ομάδες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Εδώ και τρεις μήνες, από τότε δηλαδή που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, θα έπρεπε να είχε δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Γιατί η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου υπάκουσε τυφλά τον Σοφοκλή Πιλάβιο και πίστεψε πως η ΕΠΟ θα αποκαταστήσει την ομάδα στο πρωτάθλημα της Football League, χωρίς να υπάρχει δέσμευση γι’ αυτό και απεμπολώντας το δικαίωμα να διεκδικήσει με μεγάλες πιθανότητες την επιστροφή της στη Σούπερ Λιγκ;

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός διαθέτει το πιστοποιητικό από την ΕΕΑ γιατί δεν ζήτησε από τη Σούπερ Λιγκ, όπως κάνει τώρα από τη Football League, να παίξει στο μεγάλο επαγγελματικό πρωτάθλημα; Ακόμη κι αν έπαιρνε μια απορριπτική απάντηση θα μπορούσε να προσφύγει δικαστικά, τόσο στα αρμόδια αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα, όσο και στην ΟΥΕΦΑ.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου πριν την έγκριση της μετοχικής σύνθεσής της από την ΕΕΑ είχε αποσύρει την προσφυγή της από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, με την οποία ζητούσε την εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων (παραμονή στη Σούπερ Λιγκ με -10 βαθμούς). Στην παρούσα φάση, άραγε, έχει το νομικό δικαίωμα να προσφύγει εκ νέου στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και να ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης και εν τέλει να αποφασίσει η Ομοσπονδία σε ποια κατηγορία θα παίξει η ομάδα;

Γιατί η διοίκηση της ΠΑΕ έδωσε εντολή να αποσυρθούν ή να «παγώσουν» όλες οι δικαστικές υποθέσεις της ομάδας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό; Η υπόθεση που έχει να κάνει με την έρευνα του Πειθαρχικού Επιθεωρητή της ΟΥΕΦΑ για το αν η ΕΠΟ καταπάτησε το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου έκλεισε ή παραμένει «παγωμένη»; Υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια να ενεργοποιηθεί, αν δεν έχει κλείσει;

Η διοίκηση της ΠΑΕ πίστεψε «τυφλά» τον Πιλάβιο, ο οποίος είχε δεσμευτεί στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, πως θα φροντίσει για την αποκατάσταση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. Στο έγγραφο που απέστειλε στη Football League ανέφερε πως οι ομάδες τιμωρήθηκαν όχι με απόφαση κάποιου αθλητικού δικαιοδοτικού οργάνου, αλλά με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, προτείνοντας στην Ένωση Football League να αποκαταστήσει τους Ολυμπιακό Βόλου, Καβάλα και Ηρακλή και να τις δεχθεί στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Γιατί η ΕΠΟ δεν τόλμησε να πάρει η ίδια την απόφαση για την αδικία που η ίδια προκάλεσε στις ομάδες και έριξε το… μπαλάκι στην Football League;

Τα πράγματα θα ήταν σαφώς διαφορετικά, αν η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου φρόντιζε πολύ νωρίτερα να καταθέσει αγωγές και μηνύσεις κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ. Θα το σκέφτονταν οι ιθύνοντες της ΕΠΟ να μην εφαρμόσουν τις αποφάσεις, οι οποίες ήταν υπέρ του Ολυμπιακού Βόλου.

Κανείς, πλέον, δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και ποια στάση θα κρατήσει η ΕΠΟ. Πάντως και από την πλευρά της η Πολιτεία οφείλει να πιέσει την ΕΠΟ για να δοθεί λύση. Ο Ολυμπιακός Βόλου με πολιτική απόφαση τιμωρήθηκε πέρυσι και αποπέμφθηκε από τη Σούπερ Λιγκ, με πολιτική απόφαση θα πρέπει να επιστρέψει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εισαγγελέας που εργαζόταν από το σπίτι ζητά 1,1 εκατ. ευρώ αποζημίωση επειδή της υπέδειξαν εθελουσία έξοδο

Γυναίκα εισαγγελέας εργαζόταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς δεν πήγαινε στην Εισαγγελία και δεν ανέβαινε…

23 Δεκεμβρίου 2023

Εργάτης σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα της δουλειάς

Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 11 πρωί του Σαββάτου (23/12) στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου, όπου ένας…

23 Δεκεμβρίου 2023

Γκάζι: Νέο βίντεο από το αιματηρό επεισόδιο με τους πυροβολισμούς

Στη δημοσιότητα ήρθε ένα νέο βίντεο από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Γκάζι που…

23 Δεκεμβρίου 2023

Νέα στοιχεία για τον μακελάρη της Πράγας: Μετέφερε τα όπλα σε θήκη κιθάρας – Πώς σώθηκε η μητέρα του

Βυθισμένη στο πένθος είναι η Τσεχία μετά τη φονική επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην…

23 Δεκεμβρίου 2023

Νεκρός 22χρονος – ΙΧ εξετράπη της πορείας του και ανετράπη

Την τελευταία του πνοή άφησε στην άσφαλτο νωρίς το πρωί του Σαββάτου (23/12), ένας 22χρονος…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ντοκουμέντο από το έγκλημα στα Καλύβια – Αυτά είναι τα μαχαίρια με οποία σκότωσε τον πατέρα του ο 16χρονος

Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, ο 16χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης επέστρεψε στο σπίτι…

23 Δεκεμβρίου 2023