Πολιτική

Το γρίφο της απομάκρυνσης Δημητριάδη επιχειρεί να λύσει ο Ν. Αναστασιάδης

Στο στόχαστρο της κυπριακής κυβέρνησης έχει βρεθεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Π. Δημητριάδης
Στο στόχαστρο της κυπριακής κυβέρνησης έχει βρεθεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Π. Δημητριάδης

Το ακανθώδες ζήτημα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη προσπαθεί να διαχειριστεί ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Μετά από μελέτη του θέματος εκ μέρους της Εισαγγελίας και έγκριτων νομικών, ο κύπριος πρόεδρος φαίνεται να έχει τρεις επιλογές, καμία από τις οποίες δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η εισήγηση προς τον Ν.Αναστασιάδη είναι:

1. Να προχωρήσει σε παύση του διοικητή και να διορίσει άλλο πρόσωπο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Π. Δημητριάδης διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τυχόν αποπομπή του, αλλά η διαδικασία τραβά εις μάκρος χρονικά.

2. Να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Ανωτάτου Συμβουλίου για διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος στη βάση του άρθρου 153 του Συντάγματος. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία προσκρούει στην απουσία νομοθετικής κάλυψης, καθώς η Βουλή δεν έχει εγκρίνει νομοθεσία επί τούτου, έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να συγκληθεί σύνοδος από τρεις δικαστές του Ανωτάτου και όχι από την ολομέλεια των 13 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

3. Να εξαναγκάσει τον διοικητή σε παραίτηση από τα καθήκοντά του.

Ο κύπριος πρόεδρος έχει το δικαίωμα, αν θεωρεί αυτό επιβεβλημένο, σημείωναν κοινοβουλευτικοί παράγοντες, να προχωρήσει σε πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος που να του επιτρέπει την παύση του διοικητή.

Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να μην έχει τη συναίνεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, αλλά προσκρούει και στο κώλυμα ότι η όποια τροποποίηση πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, κοινοβουλευτικοί παράγοντες αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τις κυβερνητικές αντιδράσεις για τον διοικητή, παρά το γεγονός ότι διαφωνούν με τους συνολικούς χειρισμούς του για το θέμα των δύο τραπεζών. Κι αυτό γιατί -όπως υποστηρίζουν- οι ίδιοι είχαν εγείρει θέμα για τις υπερεξουσίες που εκχωρούνταν στον κεντρικό τραπεζίτη από το μνημονιακό νομοσχέδιο όπως αυτό εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Οι ίδιοι είχαν προτείνει όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συναπόφαση του υπουργού Οικονομικών και όχι αποκλειστικά από το διοικητή της κεντρικής τράπεζας, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν από την κυβερνητική πλευρά.

Πάντως, οι Οικολόγοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συντάξουν πρόταση, με την οποία θα ζητείται η παραίτηση ή η παύση του κ. Δημητριάδη. Η πρόταση θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα της Πέμπτης, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει στις νομικές πτυχές του θέματος.

Ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο παραίτησής του, λέγοντας ότι έχει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μαρκίδης: Ο Δημητριάδης δεν προστατεύεται από την ΕΚΤ

Ο διοικητής και υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παύονται, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 153 του Συντάγματος, από Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο υπό όρους και προϋποθέσεις, που καθορίζονται με νόμο που διέπει τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, όπως τροποποιήθηκε το άρθρο 18, εδάφιο 4, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Εξήγησε ότι, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, αυτό μπορεί να γίνει σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς και ανεπάρκειας. Σημειώνει δε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στο νόμο, γιατί δεν καθορίζει ποιος ζητά την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και σχολιάζει δεικτικά:

«Όταν ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν συμφέρει η παραίτηση του διοικητή, θα κάνουν διαδικασία παύσεως;».

Αναφορικά με το αίτημα της Βουλής να δοθούν στοιχεία για όσους έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου, ο κ. Μαρκίδης υποδεικνύει ότι οι βουλευτές μπορούν, αντί δηλώσεων, να τροποποιήσουν τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων για τη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε «αντισυνταγματική και παράνομη» την απόφαση για μηδενισμό των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, αναφέροντας ότι η απόφαση παραβιάζει το νόμο για προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας και αντίκειται με την ευρωπαϊκή σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε δε πως με την απόφαση του Eurogroup να συμμετάσχουν οι μέτοχοι στη συνεισφορά, η τιμή της μετοχής τους θα έπεφτε σημαντικά, λόγω εισροής νέων μετόχων. Αντ’ αυτού, προσέθεσε, βλέπουμε να εξαφανίζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, πάνω από 100.000 μετόχους, χωρίς καμιά αποζημίωση.

Εξάλλου, προσωρινό διάταγμα για αναστολή της απόφασης για διαγραφή όλων των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ζητεί η Αρχιεπισκοπή, με σχετικό αίτημα που κατέθεσε στο δικαστήριο, το πρωί, ομάδα νομικών της.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε όχι μόνο για προστασία των συμφερόντων της Εκκλησίας, αλλά και για προστασία των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν το τίμημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το