Photo Gallery, Τοπικά

Τελικός σχεδιασμός Ρυθμιστικού για Αλμυρό

Τη σύμφωνη γνώμη του για την ανάπτυξη υποδομών στην περιοχή Αλμυρού όπως το λιμάνι στο Τσιγκέλι, η δημιουργία βοτανικού κήπου και οικολογικού μουσείου στην περιοχή του Αλμυρού κ.ά. γνωστοποίησε το ΤΕΕ Μαγνησίας στο Δήμο Αλμυρού στο πλαίσιο της επανεξέτασης της τελικής πρότασης για το Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Σχετικά με τη δημιουργία λιμενικού χώρου στο Τσιγκέλι, στο Ρυθμιστικό προβλέπεται η «δημιουργία σύγχρονου λιμενικού χώρου στο Τσιγκέλι με χωροθέτηση υποδομών για την εξυπηρέτηση του προβλεπόμενου επιχειρηματικού – βιομηχανικού πόλου, αλλά και για τις δραστηριότητες μεταφόρτωσης σκραπ και ενδεχομένως των εγκαταστάσεων Μαμιδάκη».

Ωστόσο διευκρινίζει ότι «η μεταφορά οχλουσών δραστηριοτήτων από το λιμάνι του Βόλου, στην περιοχή Τσιγκέλι Αλμυρού, προϋποθέτει τη λειτουργία τους υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και θα πρέπει να συνοδευτεί από παράλληλη βαθμιαία ανάπτυξη σύγχρονου εμπορευματικού λιμενικού κόμβου, συμπληρωματικού με τη λειτουργία του κεντρικού λιμανιού του Βόλου. Στην ίδια περιοχή, προβλέπονται εξισορροπητικά μέτρα, όπως η δυνατότητα εφαρμογής περιβαλλοντικών προγραμμάτων και περιβαλλοντικών σχεδίων (παρακολούθηση θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος, διαχείριση αποβλήτων, αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου κ.τ.λ.).

«Προωθούνται δράσεις για την προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων της αέριας ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία με στόχο, την επέκταση των περιοχών ελέγχου και καταμέτρησης των εκπομπών αέριων ρύπων και εκτός αστικών περιοχών, όπως για παράδειγμα στην περιοχή οχλουσών βιομηχανιών του Δήμου Αλμυρού».

Με τη φυγή των οχλουσών δραστηριοτήτων από το λιμάνι του Βόλου (όπως φορτοεκφορτώσεις μεταλλευμάτων, σιτηρών, χημικών και γενικά των χύδην φορτίων και η σταδιακή απομάκρυνση αυτών με τη μεταφορά τους στις λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Τσιγκέλι στον Αλμυρό), θα αποδοθεί η 1η προβλήτα (Σιλό), καθώς και οι παλαιές αποθήκες Τελωνείου, στις δραστηριότητες της ακτοπλοΐας και της φιλοξενίας κρουαζιέρας και θαλάσσιου τουρισμού, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα μαρίνα.

Παράλληλα οι μελετητές του Ρυθμιστικού τονίζουν τη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Αλμυρού – όπως και του Βελεστίνου – με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και θα πρέπει να γίνει διερεύνηση βιωσιμότητας για δημιουργία βοτανικού κήπου και οικολογικού μουσείου στην περιοχή.

Προτείνεται επίσης να δημιουργηθούν αθλητικές υποδομές, οι οποίες μπορούν να δώσουν αναπτυξιακό αντίκτυπο και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Οι υποδομές που προτείνεται να κατασκευαστούν στην περιοχή Αλμυρού, είναι εκείνες που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη αθλημάτων θαλάσσης και αναψυχής, στον παραλιακό οικισμό «Χοροστάσι», για χρήση προπονήσεων σε αθλήματα όπως η κωπηλασία, η ιστιοπλοΐα και το θαλάσσιο σκι, καθόσον η περιοχή διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα για τη χρήση αυτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Σε αυτό αναφέρεται επίσης, η δημιουργία νέου επιχειρηματικού-βιομηχανικού πόλου στον Αλμυρό και προβλέπεται «ο αποκλεισμός οποιωνδήποτε νέων χωροθετήσεων στην παράκτια ζώνη, πέραν των δύο ήδη υφιστάμενων πόλων, δηλαδή αυτού στην περιοχή της ΑΓΕΤ στην Αγριά και εκείνου στο Τσιγκέλι Αλμυρού. Η αναγνώριση της νομιμότητας διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης στις παραπάνω δύο εκτός σχεδίου βιομηχανικές συγκεντρώσεις επί του θαλάσσιου μετώπου, στηρίζεται θεσμικά στο άρθρο 5 του Ειδικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία, οι σχετικές διατάξεις του οποίου εξαιρούν από την υποχρεωτική μετεγκατάσταση τις μεγάλες μονάδες που διαθέτουν λιμενικές εγκαταστάσεις. Εξάλλου η διατήρηση των συγκεκριμένων μονάδων, που σημειωτέον εξασφαλίζουν για την περιοχή του Ρ.Σ.Β. σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης, είναι συμβατή με το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, αφού αυτή διαθέτει εξειδίκευση στους παραγωγικούς τομείς των συγκεκριμένων μονάδων (μεταλλεύματα, τσιμέντο και αλευρόμυλοι)».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το