Photo Gallery, Τοπικά

Διαβούλευση για το χωροταξικό σχέδιο

Κατάθεση προτάσεων από τους φορείς της Μαγνησίας σε μία εβδομάδα

Σε μία εβδομάδα θα πρέπει οι φορείς της Μαγνησίας να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό προκειμένου ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης να προβεί σε ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Άλλωστε η προθεσμία έχει στην ουσία λήξει (ήταν μέχρι τις 31/1/2013). Η τελική εισήγηση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα ζητήματα του σχεδιασμού, όπως τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τομέων παραγωγής και τη χωρική διευθέτηση των περιοχών που χρήζουν προστασίας, ανάπτυξης ή ανάδειξης.

Χθες το πρωί, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ο κ. Καλτσογιάννης κάλεσε τους φορείς να παραστούν στην παρουσίαση του σχεδίου από τον μελετητή και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ωστόσο ο ίδιος ο μελετητής κ. Τσακίρης δήλωσε απροετοίμαστος για παρουσίαση, καθώς κανείς δεν τον είχε ενημερώσει γι αυτό, αφού ο προγραμματισμός ήταν συνεργασία με την ομάδα εργασίας που δουλεύει πάνω στο χωροταξικό σχέδιο. Τελικά για να μη χαθεί χρόνος, η συνάντηση κατέληξε σε κατάθεση προτάσεων από τους φορείς μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Αργά το μεσημέρι από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Καλτσογιάννη, σε δελτίο Τύπου, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

Διαβούλευση για την Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καλτσογιάννη.

Τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία τέθηκαν στη διαβούλευση και τα οποία τυγχάνουν κοινής αποδοχής από την Περιφέρεια και από τους εκπροσώπους των Δήμων και των φορέων, αφορούν την δεσπόζουσα θέση που πρέπει να κατέχει η Θεσσαλία στον εθνικό χώρο, την ενίσχυση του διπόλου Βόλου-Λάρισας, την ανάδειξη του αεροδρομίου Αγχιάλου ως εθνικού αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδας, την ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου και την ενίσχυση των θαλάσσιων μεταφορών.

Επίσης, αφορούν στην ενίσχυση των οδικών υποδομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με έμφαση στον οδικό άξονα Ε65, την ολοκληρωμένη σιδηροδρομική διασύνδεση ολόκληρης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις οργανωμένες βιομηχανικά και βιοτεχνικά περιοχές, την Κάρλα και τα αρδευτικά δίκτυα, την ολοκλήρωση του δασολογίου και του κτηματολογίου και την προστασία των περιοχών φυσικού πλούτου.

Οι τοπικές αρχές και οι τοπικοί φορείς κλήθηκαν να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις και τις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην Περιφέρεια, προκειμένου ο αντιπεριφερειάρχης να προβεί σε ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κρίσιμα ζητήματα του σχεδιασμού, όπως τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τομέων παραγωγής και τη χωρική διευθέτηση των περιοχών που χρήζουν προστασίας, ανάπτυξης ή ανάδειξης.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κίτσιος Γεώργιος, Ρίνης Λεωνίδας, Χήρας Φίλιππος, η δήμαρχος Ρ. Φεραίου κ. Λαΐτσου Ελένη, ο αντιδήμαρχος Βόλου Μόσχος Νικόλαος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αναγνώστου Σωκράτης, η εκπρόσωπος του ΟΛΒ Παπάζογλου Θεοδώρα, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Σταυρίδης Αθανάσιος, η εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΜΒ Μπακλατσή Γραμματή, οι εκπρόσωποι του Δήμου Νοτίου Πηλίου, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο μελετητής κ. Τσακίρης και ο ορισμένος από το ΥΠΕΚΑ επιβλέπων της μελέτης κ. Κουκάς.

Ο αντιπεριφερειάρχης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Το χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας αποτελεί εργαλείο για την πολυπόθητη ανάπτυξη της περιοχής και επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνεται μέσα από αυτό. Με μία ομογενοποιημένη άποψη όλων των φορέων διαμορφούμενη μέσα από τη διαβούλευση, να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η Θεσσαλία έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, μπορεί και πρέπει, να γίνει τρίτος πόλος ανάπτυξης μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το