Photo Gallery, Τοπικά

ΤΕΕ: Αοριστολογίες του υπουργείου για τον Περιφερειακό

Δεν δίνεται ξεκάθαρη απάντηση για την ημερομηνία δημοπράτησης της εργολαβίας-«σκούπα» του Περιφερειακού επισημαίνει το ΤΕΕ Μαγνησίας

Δεν δίνεται ξεκάθαρη απάντηση για την ημερομηνία δημοπράτησης της

εργολαβίας-«σκούπα» του περιφερειακού δρόμου από το υπουργείο Υποδομών, όπως προκύπτει από την απάντηση που εστάλη στην επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Το συμπέρασμα που φαίνεται να εξάγεται, είναι ότι από το υπουργείο Υποδομών δεν ανακοινώνεται ημερομηνία έναρξης των συμπληρωματικών έργων στο τμήμα Λαρίσης-Γορίτσα, που είναι και το ζητούμενο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας υπογραμμίζει πως συνεχίζονται οι αοριστολογίες και η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου του Βόλου, από πλευράς του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με την απάντηση που εστάλη στο ΤΕΕ Μαγνησίας, σε επιστολή που είχε αποστείλει το τοπικό τμήμα.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας είχε ζητήσει στην επιστολή του (546/2-3-2012) τα εξής:

«Θα πρέπει να δημοπρατηθεί άμεσα η εργολαβία-«σκούπα», η οποία αφορά όλες τις συμπληρωματικές εργασίες από τον κόμβο Λαρίσης μέχρι τη σήραγγα της Γορίτσας. Με τη συγκεκριμένη εργολαβία θα δοθεί λύση στα περισσότερα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στο συγκεκριμένο τμήμα (ηλεκτροφωτισμός, αντιολισθητική στρώση, ηχοπετάσματα, παράπλευροι οδοί, αντιπλημμυρικά έργα, σήμανση). Σημειώνεται ότι ορισμένες από τις παραπάνω κατασκευές είναι τελείως απαραίτητες, προκειμένου να είναι ασφαλέστερη η χρήση της οδού.

Ήδη τα προβλήματα έχουν ενταθεί ακόμη περισσότερο, μετά το κάθετο κλείσιμο του κόμβου Φυτόκου, από το Δήμο Βόλου λόγω μη ασφαλών συνθηκών κυκλοφορίας και τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Αφού πλέον εγκαταστάθηκε εργολάβος στο τμήμα Γορίτσα – Αγριά, που πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσει το έργο, να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την ανάδειξη και του αναδόχου στον κόμβο της Αγριάς, που είναι ξεχωριστή εργολαβία. Να μας ενημερώσει επιτέλους η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, για την πορεία των μελετών που αφορούν στη συνέχιση του περιφερειακού δρόμου μετά την παράκαμψη της Αγριάς, αλλά και από το τμήμα από Σωρό μέχρι τον κόμβο Λαρίσης. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας δεν είχαμε καμιά επίσημη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα».

Η απάντηση

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη απάντηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Διεύθυνση Οδικών Έργων), «για το έργο της εργολαβίας-«σκούπα» προκειμένου να εξευρεθεί χρηματοδότηση, η Υπηρεσία μας έχει συντάξει Τεχνικό Δελτίο με προϋπολογισμό 6.800.00 ευρώ, το οποίο έχει αποστείλει στη Διεύθυνση Δ11. Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης που προαναφέραμε, η Υπηρεσία μας θα προκηρύξει το έργο περίπου σε 45 ημέρες.

Το έργο «Παράκαμψη Βόλου από Χ.Θ. 19+200 έως 19+450 Ι.Κ. Αγριάς με σύνδεση με παραλιακή οδό Βόλου», έχει εκτελεστεί σε ποσοστό περίπου 30%, αφού ο ανάδοχος στις 17-6-2011 κηρύχθηκε έκπτωτος. Μετά την έκπτωση έχουν κινηθεί οι διαδικασίες των ενστάσεων τελικών επιμετρήσεων κ.ά. Η Υπηρεσία μας έχει καλέσει τον τρίτο κατά σειρά μειοδότη και περιμένει, αν θα αποδεχθεί ή όχι να συνεχίσει το έργο.

Σχετικά με την πορεία των μελετών μετά την παράκαμψη της Αγριάς, αρμόδια υπηρεσία να απαντήσει είναι η Διεύθυνση Μελετών, στην οποία κοινοποιείται το παρόν μαζί με το αρ. πρωτ. 546/2-3-2012 έγγραφό σας», αναφέρει η απάντηση.

Ο κ. Αναγνώστου

Αναφορικά με την απάντηση του υπουργείου στο ΤΕΕ Μαγνησίας, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος κ. Σωκράτης Αναγνώστου, τόνισε: «Δυστυχώς ενώ στις 14 Μαρτίου 2012 το υπουργείο διαβεβαίωνε όλους τους φορείς του Νομού, ότι μέσα σε 45 ημέρες θα ήταν έτοιμο να προκηρύξει την εργολαβία-«σκούπα» άμεσα με την ένταξη του έργου, δηλαδή οποιαδήποτε ημερομηνία μετά τις 30 Απριλίου, σήμερα μας λέει ότι αυτό θα γίνει σε 45 μέρες μετά την ένταξή του. Άρα η προκήρυξη δημοπράτησης όλο ετεροχρονίζεται.

Για την εργολαβία του κόμβου Αγριάς, αφενός διαπιστώνουμε ότι χρειάστηκε 10 μήνες το υπουργείο για να ξεκαθαρίσει την προηγούμενη εργολαβία, αφετέρου για το θέμα απαλλοτριώσεων, που είναι απαραίτητες για την υλοποίησή του, δεν αναφέρεται το παραμικρό. Επομένως αναμένονται και νέες καθυστερήσεις στο πολύπαθο έργο και εμείς ας οπλιστούμε με ιώβεια υπομονή».

Παραμένει κλειστός ο κόμβος στα Μελισσάτικα

Στο μεταξύ, με νέα απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον κόμβο Μελισσατίκων με τον περιφερειακό δρόμο έως και τις 10 Απριλίου για την εκτέλεση έκτακτων εργασιών στη φωτεινή σήμανση της συγκεκριμένης οδικής διασταύρωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές: Ελ. Βενιζέλου-περιφερειακή οδός Βόλου-κόμβος Πανθεσσαλικού και οδός Μελισσατίκων -περιφερειακή οδός Βόλου-Λαρίσης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το