Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη


Στο επίκεντρο των συμμαχικών βομβαρδισμών η πρωτεύουσα Τρίπολη


Πλήγμα σε στρατηγείο του Καντάφι στην Τρίπολη κατάφεραν οι συμμαχικές δυνάμεις, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Εκπρόσωπος του καθεστώτος επιβεβαίωσε την επίθεση, ενώ σε διεθνείς ανταποκριτές επιδείχθηκε το κατεστραμμένο κτίριο, χωρίς να είναι σαφές κατά πόσο υπάρχουν απώλειες από την επίθεση.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος, Μούσα Ιμπραχίμ. Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και πάνω από 300 τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων και μια ιατρική πηγή στην πόλη.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι καλωσορίζουν τα αεροπορικά πλήγματα από τις ξένες δυνάμεις εναντίον του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι, όμως δεν θέλουν να επέμβουν στον πόλεμο ξένα χερσαία στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Η επιτροπή απορρίπτει το να έρθουν επιτόπου ξένα στρατεύματα, όμως ενθαρρύνουμε το βομβαρδισμό του στρατού του Καντάφι», δήλωσε στη Βεγγάζη ο Άχμεντ Ελ-Χάσι, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Ο στόχος των εξεγερμένων εξακολουθεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όμως θέλουν να τον πετύχουν χωρίς ξένη επιθετική δράση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αμερικανός στρατηγός διευκρίνισε τέλος ότι η στρατιωτική συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη πραγματοποίησε 70 έως 80 πτήσεις σήμερα και ότι από αυτές περισσότερες από τις μισές πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις άλλων χωρών κι όχι των ΗΠΑ. Επίσης πρόσθεσε ότι αναμένει μια μείωση της συχνότητας των επιθέσεων στη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες.

Η στρατιωτική συμμαχία ενίσχυσε την ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη ρίχνοντας 10-12 πυραύλους κατά επιλεγμένων λιβυκών στόχων όλη τη νύχτα, δήλωσε εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού. Ο εκπρόσωπος, Βινς Κρόουλι, τόνισε ότι ο αριθμός των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η συμμαχία ήταν κατά πολύ μικρότερος απ αυτόν της προηγουμένης ημέρας.

Σχηματισμός τεσσάρων καταδιωκτικών F-16 του Βελγίου άρχισε μια πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της επέμβασης της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας της χώρας Πιέτερ Ντε Κρεμ. «Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με μια πρώτη αποστολή η οποία άρχισε λίγο πριν από τις 15:00 ώρα Βελγίου (16:00 ώρα Ελλάδος)», διευκρίνισε ο Ντε Κρεμ, σημειώνοντας ότι τα βελγικά αεροσκάφη σέβονται «ειδικούς κανόνες εμπλοκής που επιτρέπουν την προστασία του άμαχου πληθυσμού» και ότι «τέσσερα F-16» μετέχουν στην πρώτη αυτή αποστολή.

Πάνω από 8.000 Λίβυοι που συμπορεύονται με το κίνημα της εξέγερσης κατά του ηγέτη Καντάφι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης έως σήμερα, ανέφερε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών πολιτών, μιλώντας  στο Al Jazeera.

Εκπρόσωπος των Λίβυων αντικαθεστωτικών δηλώνει, εν τω μεταξύ, στο Reuters ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μεταφέρουν άμαχους από κοντινές πόλεις στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους δυτική πόλη Μιζουράτα για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Κάτοικος της πόλης δηλώνει ότι σε μάχες της Κυριακής σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, και δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, αλλά με πολιτικά, βρίσκονταν στο κέντρο της Μιζουράτα, 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα του Καντάφι και ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Νεκρός γιος του Καντάφι;

Ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι Χαμίς υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Τρίπολης, μεταδίδουν δικτυακοί τόποι της λιβυκής αντιπολίτευσης και αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χαμίς Καντάφι, ο οποίος ηγείτο επίλεκτου τάγματος, φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν πιλότος της λιβυκής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή κάποιοι συγγενείς του.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο Arabian Business, τον οποίο επικαλείται σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι

των New York Times

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι των New York Times που συνελήφθησαν στη Λιβύη από δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι απελευθερώθηκαν και βρίσκονται στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Έπειτα από αμερικανικό αίτημα που διατυπώθηκε χθες, προβήκαμε σε διαβήματα και πετύχαμε πριν από λίγο την απελευθέρωση των δημοσιογράφων χάρη στη συνεργασία των λιβυκών αρχών» δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι παραδόθηκαν από τις λιβυκές αρχές στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη και πρόκειται να αναχωρήσουν από τη χώρα «μέσα στις επόμενες ώρες», προσέθεσε.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι είναι ο επικεφαλής του γραφείου των New York Times στη Βηρυτό και δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ Άντονι Σαντίντ, ο ρεπόρτερ και εικονολήπτης Στίβεν Φάρελ και οι φωτογράφοι Τάιλερ Χικς και Λίνσεϊ Αντάριο.

Κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν στις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών «οντοτήτων» και μελών της κυβέρνησης της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Οι δυνάμεις που πρωτοστατούν στην επίθεση, Αγγλία, Γαλλία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης, την ώρα που αναμένεται νέα συνεδρίαση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, για να ληφθεί απόφαση αναφορικά με τον τρόπο που θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις. Στη «μαραθώνια» σύνοδο της Κυριακής, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σεμινάριο για την εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Σεμινάριο για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και την εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας διοργανώνει…

7 Φεβρουαρίου 2024

Επανήλθε δριμύτερος μετά από απραξία δύο μηνών ο Κένταυρος Αγριάς

Μετά από χρονικό διάστημα σχεδόν δύο μηνών, ο Κένταυρος Αγριάς κλήθηκε να αγωνιστεί σε επίσημο…

7 Φεβρουαρίου 2024

Θλίψη για τον θάνατο γνωστού ουρολόγου

Θλίψη στην τοπική κοινωνία για τον θάνατο του χειρουργού - ουρολόγου Αναστάσιου Παπαδημητρίου σε ηλικία…

7 Φεβρουαρίου 2024

Γιόρτασαν τον πανθεσσαλικό τίτλο οι γυναίκες του Ολυμπιακού

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιόρτασε η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου, την κατάκτηση…

7 Φεβρουαρίου 2024

Συνάντηση του Δημάρχου Βόλου με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου με…

7 Φεβρουαρίου 2024

Επιδιορθώθηκε

Επιδιορθώθηκε η τρύπα στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Κωλέττη, η οποία ειδικότερα μετά τις…

7 Φεβρουαρίου 2024