Κατηγορίες: Τοπικά

Συνεργασία Μηχανολόγων Π.Θ. με Κίνα

Με το πρόγραμμα θα γίνει ένα σημαντικό βήμα σε επίπεδο Ελλάδας για την υλοποίηση εναλλακτικών συστημάτων μετατροπής ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον

Ερευνητική συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Καντόνα της Κίνας,με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενός κιλοβάτ μέσα από τις κυψελίδες καυσίμων, άρχισε εδώ και ένα χρόνο το Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχος είναι μέσα σε δύο χρόνια να έχει παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το αντίστοιχο της Κίνας συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες και ινστιτούτα, καθώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ θα υπάρξει και μια γενικότερη ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Εκτιμάται ότι με το πρόγραμμα θα γίνει ένα σημαντικό βήμα σε επίπεδο Ελλάδας για την υλοποίηση εναλλακτικών συστημάτων μετατροπής ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας και καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων κ. Παναγιώτης Τσιακάρας τόνισε πως «οι κυψέλες καυσίμων είναι το τελικό προϊόν που δουλεύουμε εδώ και χρόνια, ενώ υπάρχει και ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμιο της Κίνας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενός κιλοβάτ μέσα από τις κυψέλες καυσίμων. Οι κυψέλες καυσίμων είναι συστήματα που μετατρέπουν απευθείας τη χημική σε ηλεκτρική ενέργεια. Σκοπός είναι αφενός η μη χρήση των μηχανών εσωτερικής καύσης, αφετέρου η πλήρης απεξάρτηση από το πετρέλαιο ή τη βενζίνη και η αξιοποίηση του υδρογόνου ή των βιοκαυσίμων. Με τις κυψέλες καυσίμων δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στα αυτοκίνητα, δηλαδή στις κινητές μονάδες παραγωγής ισχύος, αλλά και μια σταθερή μονάδα».

Μέσα στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας για τις νέες υποδομές των εργαστηρίων, υποβλήθηκε πρόταση από το Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να αντληθεί νέος εξοπλισμός και να γίνει πραγματικότητα η παραγωγή του τελικού προϊόντος που είναι οι κυψελίδες καυσίμων.

Το εργαστήριο του Τμήματος Μηχανολόγων του Βόλου μαζί με άλλα εργαστήρια Πανεπιστημίων της Κρήτης, της Πάτρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, δημιούργησαν μια οριζόντια δικτύωση και κατέθεσαν πρόταση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας ζητώντας χρηματοδότηση για αγορά εξοπλισμού με στόχο την υλοποίηση των κυψελίδων καυσίμων.

Ο κ. Τσιακάρας τόνισε πως «σε πέντε περίπου χρόνια θα μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από κυψελίδες καυσίμων. Υπάρχει η τεχνογνωσία, ενδεικτικά από την ομάδα εργαστηρίων της οριζόντιας δράσης, έχουν δημοσιευτεί 800 πρωτότυπες εργασίες, ενώ οι αναφορές άλλων επιστημόνων που έχουν γίνει γι’ αυτές τις εργασίες ξεπερνούν τις 25.000. Για να μη μείνει λοιπόν όλη αυτή η προσπάθεια σε μικρο-ερευνητικό επίπεδο, σκεφθήκαμε ότι θα πρέπει να ζητήσουμε επιπλέον εξοπλισμό από το Κράτος, ώστε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να δημιουργήσουμε και φθηνές κυψελίδες καυσίμων, αλλά και να περάσουμε σε ανανεώσιμα καύσιμα που περιέχουν υδρογόνο, όπως η αιθανόλη».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αναγνώστες από κούνια – Oι ιδιοκτήτριες βιβλιοπωλείου Ευ. και Γ. Μπέρτσα για τα βιβλία που προτιμούν από 1 έτους

H κ. Ευαγγελία Μπέρτσα και η κ. Γεωργία Μπέρτσα, ιδιοκτήτριες βιβλιοπωλείου του Βόλου, μας μιλούν…

31 Μαρτίου 2024

Μαρίνα Πατούλη: Αντιδράσεις για τα φίλτρα στη φωτογραφία της

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια φωτογραφία της Μαρίνας Πατούλη στα social media, λόγω της έντονης…

31 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση “Ομορφα Δέντρα Όμορφα Καίγονται” στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου προσκαλεί την Παρασκευή 05 Απριλίου 2024 και ωρα 8.00 το βράδυ…

31 Μαρτίου 2024

Μία ιστορία με φόντο το Παλαιό Τρίκερι στο νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη

Ο Σπύρος Πετρουλάκης, συγγραφέας των τεράστιων τηλεοπτικών επιτυχιών «Σασμός» (Αlpha) και «Ναυάγιο» (Mega), επιστρέφει με…

31 Μαρτίου 2024

Ελένη Σπηλιώτη: Η αγάπη μου για την Ιστορία με οδήγησε στην έρευνα

Ζει στη Σκόπελο από επιλογή, ερευνά την ιστορία του νησιού από αγάπη σε όσα έγιναν…

31 Μαρτίου 2024

Τα στάδια μιας συζυγικής σχέσης στην παράσταση «Σκηνές από ένα γάμο»

Το συγκλονιστικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα γάμο» σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη…

31 Μαρτίου 2024