Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

 


Για «πόθεν έσχες» αυτοδιοικητικοί παράγοντες, από το 2003 μέχρι σήμερα

Νέος γύρος ελέγχων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε νυν και πρώην υπάλληλους της Αυτοδιοίκησης, αλλά και δημάρχους και αντιδημάρχους. Σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχονται στελέχη πρώην Δήμου της Μαγνησίας, που έχει συγχωνευθεί με τον καλλικρατικό Δήμο Βόλου και πρώην κοινότητας. Επίσης, αναμένεται το πόρισμα για Δήμο, επίσης της Μαγνησίας, για μη απόδοση φόρου.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας έχουν μπει πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί υπάλληλοι και παράγοντες, που ελέγχονται για περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού ή για μη χρηστή διαχείριση.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, ήδη στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας βρίσκονται τα στελέχη πρώην Δήμου που έχει συγχωνευθεί με τον καλλικρατικό Δήμο Βόλου, καθώς και στελέχη πρώην κοινότητας της Μαγνησίας. Στην πρώτη περίπτωση ο έλεγχος αφορά πλαστά τιμολόγια. Επίσης αναμένεται το πόρισμα οικονομικού ελέγχου σε Δήμο της Μαγνησίας, για μη απόδοση φόρου.

«Ο έλεγχος συνεχίζεται και προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις», δήλωσε στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’), αναμένεται το πόρισμα φορολογικού ελέγχου, που διεξήχθη σε Δήμο της Μαγνησίας, για μη απόδοση φόρου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι για το «πόθεν έσχες», σε όσους έχουν υπηρετήσει σε θέσεις «κλειδιά» από το 2003 μέχρι σήμερα. Σχετική λίστα έχει παραδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Επιδίωξη του ΣΔΟΕ είναι να εντοπίσει επίορκους αυτοδιοικητικούς υπάλληλους (κυρίως προϊσταμένους) που καταχράστηκαν, λόγω της θέσης τους, δημόσιο χρήμα την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος – που έχει ήδη ξεκινήσει – περιλαμβάνει πρώην και νυν δημάρχους, αντιδημάρχους οικονομικών υπηρεσιών, όλα τα μέλη των οικονομικών επιτροπών και των ταμείων των ΟΤΑ. Επίσης, ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους τους πρώην νομάρχες της χώρας, που θήτευσαν από το 2003 μέχρι το 2010, στα μέλη των οικονομικών επιτροπών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στα προεδρεία των αναπτυξιακών επιχειρήσεων, αλλά, επίσης, σε πρώην και νυν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και μέλη των οικονομικών επιτροπών…

Πρόκειται για όλα τα πρόσωπα, που κατείχαν δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά κρατικά αξιώματα σε τρεις αυτοδιοικητικές θητείες, δηλαδή από την περίοδο του «Καποδίστρια», μέχρι  τον «Καλλικράτη». Ο φορολογικός και περιουσιακός έλεγχος θα περιλαμβάνει επίσης όλους τους προϊστάμενους σε διευθύνσεις συγκοινωνιών ή πολεοδομιών, που υπάγονται σε πρώην νομαρχίες και σήμερα σε δήμους.

Έλεγχος τεχνικών υπηρεσιών και πολεοδομιών

Ο έλεγχος περιλαμβάνει άρση όλων των περιορισμών (τραπεζικών κ.λπ.) των ελεγχομένων, ενώ συνδυάζεται με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει την τελευταία δεκαετία και με τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κ.λπ.), που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους, ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους. Μάλιστα, θα ελεγχθούν, για προφανείς λόγους, και περιουσιακά στοιχεία συγγενών τους, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκαν ακίνητα, ακόμη και μετοχές, στο όνομα της συζύγου ή των παιδιών τους.

Αν από τη διασταύρωση των στοιχείων προκύψει αδικαιολόγητος πλουτισμός και μάλιστα αδήλωτος στην Εφορία, σειρά θα έχει η δεύτερη φάση του σχεδίου, που θα αφορά νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία, ως γνωστόν, οδηγεί σε ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε αιρετούς ή προϊστάμενους υπηρεσιών δήμων ή πρώην νομαρχιών που το ταμείο τους εμφανίζει μεγάλα ελλείμματα και έχουν ήδη υπαχθεί στην κατηγορία των υπερχρεωμένων αυτοδιοικητικών μονάδων, έχοντας μάλιστα και μεγάλα ανοίγματα, αλλά και οφειλές σε τρίτους (ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.λπ.). Ο έλεγχος είναι ιδιαίτερα εξονυχιστικός για αιρετούς ή προϊστάμενους υπηρεσιών οι οποίοι κατείχαν αξιώματα ή καίριες θέσεις κυρίως σε προεδρεία δημοτικών συμβουλίων, αναπτυξιακών και επιχειρήσεων έργων με δραστηριότητες από έργα ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι οδοποιίας.

Στο στόχαστρο θα μπουν και οι δημοτικές επιχειρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που διαχειρίστηκαν ακόμη και κοινοτικά κονδύλια για αναπαλαιώσεις διατηρητέων, διοργάνωση φεστιβάλ κ.λπ., καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις το χρήμα έρρεε άφθονο χωρίς την έκδοση καν τιμολογίων (κυρίως για σπόνσορες και δημόσιες σχέσεις)… Ανάλογα ευρήματα κάνουν λόγο για όργιο υπερτιμολογήσεων σε τοπικού χαρακτήρα τεχνικά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων, φωτισμός, αναπλάσεις πλατειών και δρόμων κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν εργολαβίες που έχουν υπερβεί με υπερτιμολογήσεις τον αρχικό προϋπολογισμό τους μέχρι και 10 φορές…

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για να αποφεύγεται ο δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός, γινόταν κατάτμηση κατάτμηση ενός έργου σε μικρότερου προϋπολογισμού, αξίας έως 45.000 ευρώ (τα γνωστά 45άρια), έτσι ώστε να δίνονται με το αζημίωτο σε φίλους εργολάβους με πρόχειρους διαγωνισμούς, που στην ουσία αποτελούσαν απευθείας αναθέσεις… Σχετικές καταγγελίες είχε κάνει κατά καιρούς και το περιφερειακό τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χαμάς: «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι είναι ζωντανοί» – Σοκαριστική δήλωση εκπροσώπου για τους αιχμαλώτους

Στην σοκαριστική δήλωση πως «κανείς δεν έχει ιδέα πού είναι οι όμηροι και πόσοι από…

14 Ιουνίου 2024

Κακουργηματικές διώξεις στους 7 συλληφθέντες της οργάνωσης μαστροπείας και απάτης με εικονικά τροχαία

Κακουργηματικές διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας στους επτά συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας…

14 Ιουνίου 2024

Μετά τα 43αρια…μπουρίνια, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας: Πού θα βρέξει

Και μετά τα 43αρια και το κύμα καύσωνα... έρχεται πτώση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για…

14 Ιουνίου 2024

Δείτε LIVE την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΒΘΣΕ

Για το LIVESTREAMING της  ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΒΘΣΕ πατήστε ΕΔΩ

14 Ιουνίου 2024

Καφεΐνη, κοκαΐνη και αγχολυτικά: Ψάρια με κατάθλιψη κι εθισμένα στα ναρκωτικά

Σε περισσότερο από το 40% των ποταμών σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να «κολυμπούν» φάρμακα, ναρκωτικά…

14 Ιουνίου 2024

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για διαρροή υγραερίου από όχημα στο δρόμο προς Βελεστίνο

  Κινητοποίηση σήμερα το πρωί της Π.Υ. ΒΙΠΕ μετά από κλήση που δέχθηκε για διαρροή…

14 Ιουνίου 2024