Στο «κόκκινο» το 30% των δανείων

 

Οι ρυθμίσεις δεν ανακουφίζουν τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες τονίζει η Ένωση Καταναλωτών Βόλου

Οι ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες καλύπτουν μόνο τα εξυπηρετούμενα δάνεια και στην ουσία ανακόπτουν την πορεία αύξησης των «κόκκινων» δανείων. Δεν δίνουν λύση σε εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια, αφορούν μόνο τα στεγαστικά και όχι τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες. Κυρίως δεν διαγράφουν μέρος δανείου που πιστώθηκε στους δανειολήπτες από τους υπέρογκους τόκους.

Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αλέξανδρος Κουτσελίνης υπογραμμίζοντας ότι στο «κόκκινο» βρίσκεται το 30%-35% των δανείων. Αυτά θα παραμείνουν μη εξυπηρετούμενα και με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείου Ανάπτυξης δίνεται η δυνατότητα μείωσης της δόσης σε όσους ήδη πληρώνουν και προσπαθούν να είναι συνεπείς.

Ο κ. Κουτσελίνης σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί από τη Βουλή τον ερχόμενο Ιούνιο. «Ελπίζω πως στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα γίνουν κάποιες βελτιώσεις και τροποποιήσεις που θα καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών» λέει και προσθέτει: «Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και τίθενται εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων και διευκολύνσεων πολλές κατηγορίες πολιτών. Στις έως τώρα παρεμβάσεις μας έχουμε ζητήσει να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις και τα καταναλωτικά δάνεια. Αυτά άλλωστε είναι πολλά και έχουν υψηλά επιτόκια. Σε πολλές δε περιπτώσεις ένα καταναλωτικό δάνειο έχει πληρωθεί δύο ή και τρεις φορές. Επίσης έχουμε ζητήσει διαγραφή μέρος του χρέους και όσων δεν μπορούν -αποδεδειγμένα – να πληρώσουν τα δάνειά τους και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα».

Η βασική ρύθμιση αφορά σε δανειολήπτες, οι οποίοι δεν χρωστούν ούτε μία δόση του στεγαστικού τους δανείου, έχουν μείωση αποδοχών 30%-40% και παράλληλα η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

Στην ουσία με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται η δόση του δανείου στο ποσοστό μείωσης των αποδοχών. «Με αυτό τον τρόπο δίνεται «ανάσα» σε όσους θέλουν να είναι συνεπείς με τις τράπεζες και λόγω περικοπών στους μισθούς τους δυσκολεύονται κάθε μήνα να βρουν τα χρήματα της δόσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει τα «κόκκινα» δάνεια» διευκρινίζει ο κ. Κουτσελίνης.

Ήδη η Ένωση Καταναλωτών Βόλου έχει συνδράμει δεκάδες δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμα δάνεια και διακοπή πληρωμής δόσεων για υπαγωγή στο Νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι προσφυγές έχουν φτάσει στις 1.000, γεγονός που καθυστερεί και τον προσδιορισμό τους για συζήτηση στα αρμόδια δικαστήρια.

Ως γνωστόν ο προσδιορισμός συζήτησης των αιτήσεων γίνεται από τέλος 2014 και μετά. Οι αποφάσεις εκδίδονται με αργούς ρυθμούς και εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται σε αναμονή… Οι μέχρι τώρα πάντως αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Βόλου έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες. Με τις αποφάσεις «παγώνει» για τέσσερα χρόνια το δάνειο, μειώνονται οι δόσεις σε ποσοστό 30%-40% και διαγράφεται ένα μέρος της οφειλής. Όμως υπάρχει και ο επόμενος δικαστικός βαθμός, καθώς οι τράπεζες ασκούν εφέσεις επί των πρωτόδικων αποφάσεων. Ωστόσο η πρωτόδικη απόφαση είναι σε ισχύ και εφαρμόζεται μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Βόλου το 2011 κατατέθηκαν 219 αιτήσεις για υπαγωγή στο Νόμο, το 2012 680. Ο Νόμος άρχισε να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο του 2011. Συνολικά στο Ειρηνοδικείο Βόλου κατατέθηκαν 1.000 περίπου αιτήσεις και έως τώρα εκδόθηκαν 200 αποφάσεις. Αρκετοί από τους αιτούντες έχουν οφειλές τόσο από στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, όσο και από πιστωτικές κάρτες.

Στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τώρα κατατέθηκαν 160 αιτήσεις (27 το 2011 και 119 το 2012) και εκδόθηκαν 35 αποφάσεις. Ο προσδιορισμός των αιτήσεων για συζήτηση γίνεται μετά το Νοέμβριο του 2014.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές τράπεζες, πολλά δάνεια και αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως είπε ο κ. Κουτσελίνης, θα συναντηθεί με τους δικηγόρους της Ένωσης (είναι 10 δικηγόροι), οι οποίοι ασχολούνται με τα αιτήματα των δανειοληπτών, θα γίνει μία καταγραφή όλων των στοιχείων και θα γίνει προετοιμασία νέας παρέμβασης στο σχέδιο νόμου που ανακοινώθηκε πριν φτάσει στη Βουλή.

«Το ζητούμενο είναι να ανακουφιστούν και οι δανειολήπτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά λόγω υπερτοκισμού» καταλήγει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Καταναλωτών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για άδειες κτηνοτροφικής εγκατάστασης και άδειες διατήρησης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, ενημερώνει τους φορείς των κτηνοτροφικών…

8 Μαρτίου 2024

Χάρτης για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας

Ο χάρτης των αποκαταστάσεων καταστροφών που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τον…

8 Μαρτίου 2024

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Ιδιωτικά ΑΕΙ και στο βάθος καταργήσεις & συγχωνεύσεις τμημάτων δημόσιων ΑΕΙ»

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια…

8 Μαρτίου 2024

Χειροπέδες σε 52χρονη που φιλοξενούσε 94 σκυλιά υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής

Κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής ζούσαν 94 σκυλιά τα οποία φιλοξενούσε μία 52χρονη στο σπίτι…

8 Μαρτίου 2024

Το καλωσόρισμα των Λιμενικών στο νέο Λιμενάρχη Βόλου Πλοίαρχο ΛΣ Τσίκλο Δημήτριο

Τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει ο νέος Λιμενάρχης Βόλου Πλοίαρχος ΛΣ Τσίκλος Δημήτριος από τις…

8 Μαρτίου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου με τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας καλούν σε…

8 Μαρτίου 2024