Πολιτική

Στη Βουλή το πόρισμα για Siemens

Κατατίθεται αύριο από την Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο


Χ. Καστανίδης: Να απομονώσουμε τους επίορκους

Την Δευτέρα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής για τη Siemens.

Οι πορισματικές θέσεις των κομμάτων για την υπόθεση προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Στο κάδρο μπαίνουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Μαντέλης, Χρίστος Βερελής, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Ευάγγελος Μαλέσιος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ και ο Θόδωρος Τσουκάτος.

Από πλευράς στελεχών της ΝΔ στο κάδρο μπαίνουν οι Μιχάλης Λιάπης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιώργος Βουλγαράκης, Βύρων Πολύδωρας, Προκόπης Παυλόπουλος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Γιάννης Παπαθανασίου.

Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για «πράσινο» σκάνδαλο και καταγγέλλει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ωστόσο τονίζει ότι «δεν θα αρνηθεί την Προκαταρκτική ακόμη και σε δικούς της πρώην υπουργούς για να ελεγχθούν, αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα».

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής και ο ΛΑΟΣ «δείχνει» τους Σημίτη, Μαντέλη, Τσοχατζόπουλο, Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών προσώπων, που ενεπλάκησαν στο πόρισμα της Siemens. «Η ΝΔ προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με στοιχεία ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή», σημείωσε οργισμένα ο Κώστας Σημίτης. «Δεν έβαλα υπογραφή σε αμαρτωλές συμβάσεις», αντέτειναν οι κ.κι Λιάπης και Παπαθανασίου.

Για παραπομπή τους χωρίς στοιχεία κάνουν λόγο οι κ.κ Τσοχατζόπουλος, Αλογοσκούφης και Παπαντωνίου, ενώ για συγκάλυψη των κομματικών μιζών μίλησαν οι κ.κ Βερελής και Παυλόπουλος. «Πολιτικό τσίρκο κομματικού φανατισμού» αποκάλεσε τη διαδικασία ο κ. Βουλγαράκης.

Αναλυτικά, το επόμενο  στάδιο προβλέπει αξιολόγηση του πορίσματος από 30 τουλάχιστον βουλευτές οι οποίοι εφόσον κρίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση θα καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην ολομέλεια της Βουλής.
Στην πρότασή τους θα ζητούν την παραπομπή συγκεκριμένων  πρώην υπουργών παραθέτοντας τα ποινικά  αδικήματα για τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν.
Στην συνέχεια η  υπόθεση οδηγείται στην ολομέλεια  της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία την τύχη της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, θα στηθούν τόσες κάλπες όσες και οι υπό παραπομπή σε προανακριτική πρώην υπουργοί.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές όταν με τα έως σήμερα δεδομένα, τα αδικήματα  μόνο δύο πρώην υπουργών (κ. Χρίστος Μαρκογιαννάκης και κ. Προκόπης Παυλόπουλος) δεν έχουν παραγραφεί.
Ερώτημα που γίνεται  ακόμα πιο ασφυκτικό για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα κληθούν να υπερασπιστούν ένα  πόρισμα που έχει την σφραγίδα της παράταξής τους. Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε σήμερα την εξής δήλωση:
«Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έχει σαφώς ευθύνες. Η εστίαση όμως στον κ. Σημίτη, δηλαδή τόσο η επίθεση της ΝΔ όσο και η άμυνα του ΠΑΣΟΚ, κατατείνουν στο να απομακρυνθεί το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον έλεγχο των ταμείων των κομμάτων και των ταμιών τους ειδικότερα. Εκεί κρύβεται το «θεριό» της διαφθοράς».

Ο Χ. Καστανίδης

Για επίθεση που έχει επικεντρωθεί στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ «Σαββατοκύριακο».
«Έχει επικεντρωθεί η επίθεση που γίνεται με ισοπεδωτικό τρόπο στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Δεν είναι σωστό. Να απομονώσουμε τους επίορκους και να τιμήσουμε αυτούς που δεν είναι επίορκοι και κάνουν καλά τη δουλειά τους», τόνισε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στη διαμάχη ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο και τη δικαστική εξουσία, ο κ. Καστανίδης τη χαρακτήρισε «αχρείαστο πόλεμο». «Δεν χρειαζόμαστε ούτε φλυαρούντες πολιτικούς που καταδικάζουν τη δικαιοσύνη ούτε φλυαρούντες δικαστές που καταδικάζουν την πολιτική», ανέφερε ο υπουργός.
Απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας, σχολιάζοντας τον ρόλο του ως υπουργού Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι οι «υποθέσεις στη διαχείριση θέλουν προσοχή. Επί ουσίας δεν θα πω τίποτα ούτε για ονόματα ούτε επί της ουσίας της υπόθεσης. Δεν μπορεί για θέματα ουσιαστικά υποθέσεων που διερευνώνται να μιλήσει ο πρώτος και μοναδικός πολίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης».
Ωστόσο επισήμανε πως θα ήταν χρήσιμο για τη συνοχή του πολιτικού συστήματος και την τιμή της πολιτικής ζωής οι ενέργειες που γίνονται κατά την αναζήτηση της αλήθειας σε τέτοιες υποθέσεις να είναι εξαιρετικά προσεκτικές και σοβαρές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το