Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Στερνό αντίο σε Άρη Τσαλαπάτα και Ιπποκράτη Ζημέρη

 

Τελευταίο ταξίδι για δύο σπουδαίους ανθρώπους του Βόλου. Τον Άρη Τσαλαπάτα και τον Ιπποκράτη Ζημέρη


Το στερνό αντίο είπαν χθες συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον Άρη Τσαλαπάτα που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι χωρίς γυρισμό. Φτωχότερη από την απώλειά του είναι η οικογένεια των μηχανικών της Μαγνησίας, αφού έχασε ένα φωτεινό μυαλό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ο οποίος τον αποχαιρέτισε εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του.

Πολύ κόσμος έσπευσε χθες το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου να αποχαιρετίσει τον Άρη Τσαλαπάτα, που απεβίωσε προχθές σε ηλικία 86 ετών.

«Έφυγες αφήνοντας ένα τεράστιο κενό για όλους τους οικείους σου, για τους φίλους σου, αλλά και για την πόλη μας. Την πόλη και την περιοχή που τόσο αγαπούσες και προσπαθούσες με κάθε τρόπο να υπηρετήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειο ο κ. Αναγνώστου. Μίλησε για την προσωπικότητα και την προσφορά του Άρη Τσαλαπάτα τονίζοντας ότι «τόσο για εκείνον όσο και για όλους τους μηχανικούς ήταν φωτεινός καθοδηγητής».

Ο Άρης Τσαλαπάτας ήταν μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας και μετά για πολλά χρόνια πρόεδρός του, ενώ πάλευε με ανιδιοτέλεια να προωθήσει τις πρωτοπόρες και εμπνευσμένες ιδέες του.

«Πάντοτε επιζητούσα τη συμβουλή σου όταν ξεκίνησα ως νέος μηχανικός, αλλά κυρίως από τότε που ασχολήθηκα με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Και αυτή η ενασχόλησή μου οφειλόταν ένα μέρος και σε σένα» είπε ο κ. Αναγνώστου. «Μέχρι πριν από λίγους μήνες ξεκινούσες από το σπίτι σου και ερχόσουν στο κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου -για την κατασκευή του οποίου ήσουν ο βασικότερος συντελεστής- για να συζητήσουμε μια ιδέα σου. Και όταν σου έλεγα να μην ταλαιπωρηθείς, να έρθω εγώ ή να συζητήσουμε από το τηλέφωνο, αρνιόσουν πάντα διότι, όπως έλεγες, η κίνηση σου έδινε ζωή. Και πάντοτε συζητώντας μαζί σου θαύμαζα την καθαρότητα, τη διαύγεια και την προοδευτική σκέψη σου. Την προσήλωσή σου στην προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η πόλη σού χρεωστάει πολλά με πρώτο το οικογενειακό εργοστάσιο, το οποίο ευτύχισες να δεις ως Μουσείο. Ένα όνειρο για το οποίο είχες αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής σου. Ήσουν ένας πραγματικός ευπατρίδης, με όλη τη σημασία της λέξης, κάτι που σπανίζει ιδιαίτερα στις μέρες μας, για να μην πω ότι έχει εξαφανιστεί. Εμείς, η οικογένεια των μηχανικών που έγινε πιο φτωχή σήμερα, δεν θα σε ξεχάσουμε.

Και πώς άλλωστε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη ζωντάνια σου, το αστείρευτο χιούμορ σου, την καλοσύνη σου, την ευχάριστη διάθεση που μας μετέδιδες και τους ακούραστους αγώνες σου για το καλό των μηχανικών» ανέφερε. Και κατέληξε: «Όλοι οι συνάδελφοί σου μηχανικοί και εγώ εκπροσωπώντας το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, συγκλονισμένοι από το χαμό σου, σου απευθύνουμε τον τελευταίο χαιρετισμό τιμής και ευγνωμοσύνης. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της βολιώτικης γης που τόσο αγάπησες, το οποίο θα σε σκεπάζει και αιώνια η μνήμη της αγάπης για σένα».

Για την αγάπη του στη μόρφωση, την ενασχόλησή του με τη διά βίου εκπαίδευση, μίλησε ο κ. Γιαν. Καραθανάσης εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη. Ο Άρης Τσαλαπάτας ήταν από τους δωρητές της, καθώς αρκετά από τα βιβλία του βρίσκονται εκεί. Έγινε αναφορά στην πνευματική του προσφορά στην πόλη και τη συμβολή του στον πολιτισμό της.

Τελευταίο αντίο και στον Ιπ. Ζημέρη

Στη 1 το μεσημέρι, επίσης από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του Ιπποκράτη Ζημέρη, του κορυφαίου βολιώτη φωτογράφου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή προχθές σε ηλικία 90 ετών. Το όνομά του συνδέθηκε με την πόλη, την αποτύπωσή της μέσω της τέχνης της φωτογραφίας και η δουλειά του έγινε σημείο αναφοράς για το Βόλο. Στην κηδεία παρέστη, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης. Άλλωστε μεγάλο μέρος του αρχείου της οικογένειας Ζημέρη υπάρχει στο Δήμο Βόλου, ενώ ο εξοπλισμός του φωτογραφείου θα εκτεθεί στο Μουσείο της πόλης.

Ο Ιπποκράτης Ζημέρης ήταν γιος του Κων. Ζημέρη. Η προσήλωσή τους στη φωτογραφία ήταν μοναδική. Ο Ιπποκράτης Ζημέρης υπήρξε δραστήριο μέλος της Φιλότεχνης Λέσχης Βόλου και διοργανωτής πολιτιστικών γεγονότων για τη μουσική, τη λογοτεχνία και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία…

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 40 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη – Στο 94% η πληρότητα των αποθηκών

Κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα μειώθηκε σήμερα η τιμή αναφοράς για το φυσικό…

5 Δεκεμβρίου 2023

Σύνδρομο λευκού πνεύμονα: Ανησυχία για τη μυστηριώδη πνευμονία σε παιδιά – «Σίγουρα θα έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα », λέει ο Μαγιορκίνης

Την ανησυχία του για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα», που έχει παρατηρηθεί σε παιδιά στην…

5 Δεκεμβρίου 2023

Συμμορία εφήβων μαχαίρωσε στην καρδιά 15χρονο, γιατί ήταν από «αντίπαλη» περιοχή

Σε έξαρση βρίσκεται η εγκληματικότητα των νέων σε ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και αυτό…

5 Δεκεμβρίου 2023

Χιλιάδες Ιταλοί αποχαιρέτησαν την 22χρονη Τζούλια – Η γυναικοκτονία που γέμισε τους ιταλικούς δρόμους

Η Ιταλία αποχαιρέτησε την 22χρονη Τζούλια, τη φοιτήτρια που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της…

5 Δεκεμβρίου 2023

Γερμανία: Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία, ανάμεσά τους ένα παιδί

Σε λευκό κλοιό έχουν περιέλθει πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης αυτο το Σαββατοκύριακο, με τα…

5 Δεκεμβρίου 2023

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

Να περιμένουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 οι καταναλωτές πριν αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν.…

5 Δεκεμβρίου 2023