Πολιτική

Σαμαράς στην ΚΟ: Έδωσε στίγμα, έστειλε μηνύματα εντός και εκτός συνόρων

Σαμαράς: Υπονομευτές της χώρας οι ξένοι που λένε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει

Τους άμεσους στόχους της κυβέρνησής του προσδιόρισε ο πρωθυπουργός, Αντ.Σαμαράς, στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Αυτοί είναι, όπως τους περιέγραψε ο κ. Σαμαράς, το «να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού, χωρίς την οποία κανένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί» και «να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, πράγμα απαραίτητο για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και το κύρος και την ισχύ της Ελλάδας, να καταπολεμήσουμε την ύφεση και να βγούμε από την κρίση».

«Κι αυτό ακριβώς υποσχόμαστε: Ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα δώσουμε ξανά στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους και το σεβασμό που τους αξίζει. Την ώρα που αναλάβαμε, αποκαλύφθηκε ότι η φετινή ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 7%. Πρώτος μας στόχος να φρενάρουμε την ύφεση και να αρχίσει η ανάκαμψη. Να σώσουμε θέσεις εργασίας και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα, η ανεργία πλησιάζει το 24%. Και μέσα σε μια τετραετία μπορούμε να την κατεβάσουμε στο 10%!

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η ανεργία μπορεί να υποχωρήσει από το υψηλότερο σημείο που έφτασε ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες, στο χαμηλότερο σημείο που έφτασε από το 2009».

«Μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε αρχίσει να συγκρατούμε την ύφεση. Και στις αρχές του 2014 θα μπορέσουμε να περάσουμε στην ανάκαμψη, που παραμένει άπιαστο όνειρο εδώ και πέντε χρόνια» δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.

«Κι έτσι» εξήγησε, «θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την επαναδιαπραγμάτευση, η οποία θα είναι συνεχής, θα είναι βήμα-βήμα με ορίζοντα τετραετίας. Αλλά μπορούμε να την ολοκληρώσουμε και πριν την τετραετία. Και να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο. Εφόσον κάνουμε τρία πράγματα:

– Αν νικήσουμε μέσα στην Ελλάδα τις αντιστάσεις του παλιού που πεθαίνει.

– Αν  συνεχίσουμε να δείχνουμε προς τα έξω, ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.

– Κι αν αποφύγουμε τις εσωτερικές έριδες και τις μικροκομματικές τριβές, που τόσο ακριβά έχουμε πληρώσει στο παρελθόν.

Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος της επιτυχίας -για τη χώρα συνολικά, όχι μόνο για την κυβέρνησή μας. Κι αυτόν το δρόμο έχουμε επιλέξει και υπηρετούμε από την πρώτη στιγμή. Ήδη, αυτή τη στιγμή η κρίση χρέους στην Ευρώπη περνάει νέο παροξυσμό. Αυτή τη φορά, όμως, με επίκεντρο άλλες χώρες, όχι την Ελλάδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δέχεται τους κραδασμούς, δεν προκαλεί το σεισμό. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να θωρακίσουμε την Ελλάδα από την κρίση… Φανταστείτε να ακούγαμε όσους ήθελαν να πυροδοτήσει η Ελλάδα την επόμενη κρίση!».

Σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ

«Κάποιοι μας κατηγόρησαν» συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «ότι δεν κάναμε ακόμα -δηλαδή μέσα στις τρεις-τέσσερις εβδομάδες που μεσολάβησαν- την «επαναδιαπραγμάτευση». Κι ότι δεν πιάσαμε ακόμα τους στόχους που θέσαμε με την προγραμματική μας σύγκλιση»…

«Μας κατηγορούν ότι δεν επιτύχαμε σε λίγες εβδομάδες, αυτά που διακηρύξαμε ότι είναι στόχοι τετραετίας. Μας κατηγορούν ότι δεν καταφέραμε μέσα σε λίγες μέρες, αυτά που δεν έγιναν ποτέ ως τώρα. Ότι δεν διορθώσαμε τα σφάλματα και τις στρεβλώσεις δεκαετιών. Σε μια στιγμή που υπάρχουν σοβαροί κραδασμοί σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μας κατηγορούν ότι δεν πήγαμε να εκβιάσουμε τους πάντες. Σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν μεγάλες αναστατώσεις σε όλο το γεωπολιτικό μας περίγυρο, μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε διεθνή απομόνωση της χώρας. Και σε πρωτοφανή αποδυνάμωσή της. Αλλά εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε το κύρος της Ελλάδας, όχι για να την απομονώσουμε διεθνώς» εξήγησε ο κ. Σαμαράς.

«Πρώτα οι στόχοι, μετά η επαναδιαπραγμάτευση»

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πρέπει να δείξει πρώτα στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και στη συνέχεια να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση.

«Πρώτα θα δείξουμε ότι η χώρα σέβεται τους στόχους, που είναι και δικοί μας στόχοι. Ύστερα θα δείξουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να γίνουν. Ύστερα θα δείξουμε ότι, για να πιάσουμε τους στόχους μας, κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, κυρίως όσα επιτείνουν και βαθαίνουν την ύφεση» είπε χαρακτηριστικά.

«Κι ύστερα» συνέχισε, «θα αρχίσουμε να τα αλλάζουμε ένα-ένα, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας, αφού στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος πλέον η άποψη πως μέτρα ανάκαμψης είναι απαραίτητα, για να επιτευχθούν οι στόχοι οποιουδήποτε προγράμματος σύγκλισης».

«Ασφαλώς, η συμφωνία για επιμήκυνση του Προγράμματος είναι κάτι που θα επιδιώξουμε το ταχύτερο. Ασφαλώς, η μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση και κάποια ανακουφιστικά μέτρα είναι πράγματα που κι αυτά θα τα επιδιώξουμε άμεσα. Ασφαλώς, για κάποιες προηγούμενες δεσμεύσεις οριζόντιων περικοπών, όπως η νέα περικοπή των ειδικών μισθολογίων, ψάχνουμε να βρούμε -κι έχουμε βρει- ισοδύναμα μέτρα. Ώστε να μη βαθύνει κι άλλο η ύφεση…».

«Ασφαλώς» τόνισε, «υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος που είχε συμφωνηθεί προ των εκλογών, καθυστερήσεις που πρέπει γρήγορα να επανορθώσουμε. Κυρίως με εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Όχι με νέα μέτρα…».

«Κι ασφαλώς υπάρχει η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, την οποία θα τιμήσουμε. Γιατί είναι και δικός μας στόχος. Μη γελιόμαστε, υπάρχει ακόμα μεγάλη σπατάλη στο δημόσιο και πρέπει να περικοπεί. Κι εμείς πρώτοι θέλουμε να πάψει η Ελλάδα να ζητά κάθε τόσο δανεικά, για να καλυφθούν οι δημόσιες σπατάλες. Αλλά η νέα προσέγγιση της κυβέρνησής μας είναι επιθετική: όπου μπορούμε θα κάνουμε και παραπάνω από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί» σημείωσε.

Και εξήγησε: «Γιατί εμείς πρώτοι θέλουμε να πάψουμε μιαν ώρα αρχύτερα να βγαίνουμε «στη γύρα» για δανεικά κάθε τρείς μήνες… Οι επενδυτές μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα, αν εμείς κάνουμε αυτό που οφείλουμε. Αν κόψουμε δραστικά τη γραφειοκρατία, κι ο,τιδήποτε διώχνει επενδύσεις. Σύντομα θα φέρουμε σχετικό νόμο… Εντοπίσαμε τις συντάξεις μαϊμού πλήρως. Έτσι σταματά μια πολύ μεγάλη αιμορραγία. Και από το Σεπτέμβριο θα αναλάβει η Δικαιοσύνη. Και βάλαμε τάξη στις ΔΕΚΟ που αρνούνται να εφαρμόσουν ψηφισμένους νόμους για τα μισθολόγια. Έτσι θα υπάρξει κι εκεί εξυγίανση άμεσα. Ήδη, η Ευρώπη αναθάρρησε από τις προγραμματικές δηλώσεις και τα πρώτα μέτρα της νέας μας κυβέρνησης».

«Ανόητοι ή ανεύθυνοι οι ξένοι υπονομευτές;»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «κάθε διαπραγμάτευση στηρίζεται στην ισχύ που έχει η κάθε πλευρά. Και κάθε επαναδιαπραγμάτευση στηρίζεται στη βελτίωση της σχετικής ισχύος, στη βελτίωση της θέσης μας, απέναντι στους δανειστές μας».

«Πάμε λοιπόν σε επαναδιαπραγμάτευση, που θα είναι επιτυχής για μας, εφόσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας.

Και θα έχουμε βελτιώσει τη θέση μας, εφόσον δείξουμε ότι ξεκολλήσαμε, κάναμε βήματα, μειώνουμε τις αποκλίσεις από τους στόχους, κάποιες φορές ξεπερνάμε τους στόχους. Αν το επιτύχουμε αυτό, κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί τις βελτιώσεις που ζητάμε. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, δεν έχει νόημα ό,τι κι αν ζητάμε» ήταν η σαφής τοποθέτηση του κ. Σαμαρά.

«Βέβαια» συμπλήρωσε, μιλώντας με σκληρή γλώσσα, «υπάρχουν κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι, που κάθε τόσο βγαίνουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει! Τους θεωρώ -και το λέω ανοικτά και δημόσια- υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτύχουμε. Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία. Ξέρω όμως, ότι είναι ανεύθυνοι. Και εν πάση περιπτώσει, δεν θα τους περάσει»…

«Χαλυβουργία: Τέλος στην ασυδοσία των συντεχνιών»

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, αναφερόμενος στα εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η ασυδοσία των συντεχνιών και των ισχυρών, αλλά και η ατιμωρησία των παράνομων, τέλος! Δείξαμε στο προαύλιο της «Χαλυβουργίας» ότι εννοούμε αυτά που λέμε».

«Μια ομάδα συνδικαλιστών είχε αποκλείσει ένα εργοστάσιο επί επτά μήνες, εμποδίζοντας όσους ήθελαν να πιάσουν δουλειά και οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους. Το εργοστάσιο πήγαινε για κλείσιμο. Αυτό το σταματήσαμε».

«Έχουμε απόλυτο σεβασμό για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κυρίως για το πιο ιερό: Το δικαίωμα στην εργασία! Το οποίο καταστρατηγούνταν και απειλούνταν άμεσα. Και το αποκαταστήσαμε. Τόσο απλά. Και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά: Όταν μέσα σε τέτοια ανεργία, ασκούνται τέτοιες συνδικαλιστικές πρακτικές που απειλούν με κλείσιμο κι άλλα εργοστάσια, δεν θα μείνουμε αδρανείς να κοιτάμε απελπισμένους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους».

«Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά. Αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία! Αν βρεθεί κάποιος στην ανεργία, καταργούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο όλα τα εργασιακά του δικαιώματα.

Κι όσοι υπερασπίζονται, τάχα τα δικαιώματα των εργαζομένων, στέλνοντάς τους μιαν ώρα αρχύτερα στην ανεργία, είναι ανάλγητοι. Είναι εχθροί και των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το