Photo Gallery, Τοπικά

Π.Θ.: Σπουδές και εργασία στο εξωτερικό επιλέγουν φοιτητές μέσω Εράσμους

Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 περίπου 200 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένεται να σπουδάσουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού

Διέξοδο στην Ευρώπη μέσω της δυνατότητας για σπουδές και πρακτική άσκηση από το πρόγραμμα Εράσμους αναζητούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ενδεικτικό πως για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά έχει διπλασιαστεί ο αριθμός όσων έκαναν αίτηση για να φοιτήσουν ή να εργαστούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού, αναζητώντας παράλληλα παράθυρο ελπίδας για έξοδο από την αβεβαιότητα και την απογοήτευση που ζουν στην Ελλάδα.

Σε σημαντικό εργαλείο γνωριμίας των νέων με τα Πανεπιστήμια αλλά και τους χώρους εργασίας του εξωτερικού αναδεικνύεται το πρόγραμμα Εράσμους το οποίο υλοποιείται εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σε μια εποχή μάλιστα, που η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση και η κοινωνική απελπισία γιγαντώνεται, οι φοιτητές οδεύουν όλο και με πιο έντονους ρυθμούς στη λύση της Ευρώπης.

Τα νούμερα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι αποκαλυπτικά. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010 μετακινήθηκαν για ολιγόμηνες σπουδές στην Ευρώπη 65 φοιτητές, ενώ τέσσερις έκαναν πρακτική άσκηση. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011 οι φοιτητές που πήγαν για σπουδές στο εξωτερικό ανήλθαν στους 66, ενώ οκτώ άτομα έκαναν πρακτική άσκηση. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των φοιτητών που σπούδασαν στο εξωτερικό, καθώς ανήλθαν στους 93, ενώ πρακτική άσκηση έκαναν 17.

Με την οικονομική κρίση όμως να φουντώνει, το ενδιαφέρον των φοιτητών εκτινάχθηκε. Έτσι την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 περίπου 200 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένεται να σπουδάσουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Επίσης, διπλασιάστηκε και το ενδιαφέρον όσων θέλουν να κάνουν πρακτική άσκηση, αφού άγγιξαν τους 30.

Η διοικητική συντονίστρια του προγράμματος Εράσμους για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Πηνελόπη Δάλλη τόνισε πως η υποβολή των αιτήσεων έληξε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ οι φοιτητές από την 1η Ιουνίου 2012 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει είτε τις σπουδές είτε την πρακτική άσκηση που τους έχει εγκριθεί από το ΙΚΥ.

Μάλιστα, τόνισε πως στο πρόσφατο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα, επισημάνθηκε η μεγάλη αύξηση του αριθμού των φοιτητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εράσμους.

Η πρακτική άσκηση

Από πέρυσι οι φοιτητές στρέφουν το ενδιαφέρον τους ιδιαίτερα στην πρακτική άσκηση. Ειδικότερα, επιχειρούν να εργαστούν σε μια εταιρεία της Ευρώπης από τρεις έως και 12 μήνες. Η υποτροφία προέρχεται από το ΙΚΥ που αντλεί πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάλογα με τη χώρα που θα εργαστεί, ο φοιτητής λαμβάνει ένα μηνιαίο μισθό ως υποτροφία. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που θα κάνει πρακτική άσκηση στη Γαλλία, θα λάβει 631 ευρώ. Με το ποσό αυτό θα καλύψει τις ανάγκες στέγασης, σίτισης και όποιες άλλες υποχρεώσεις. Όμως, όπως τονίζει η κ. Δάλλη, υπάρχει ενδεχόμενο ο φοιτητής είτε να λαμβάνει κάποιο επιπλέον εισόδημα από την εταιρεία που εργάζεται είτε η εταιρεία αυτή να του παρέχει κάποια υποδομή, για παράδειγμα τη στέγαση ή τη σίτιση.

Στο ερώτημα, πώς βρίσκει ο φοιτητής την εταιρεία που θέλει να εργαστεί, η κ. Δάλλη ανέφερε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι φοιτητές μέσω του διαδικτύου έρχονται σε επικοινωνία με τις εταιρείες και, εφόσον πάρουν τη συγκατάθεσή τους, ενημερώνουν το Τμήμα τους, όπου ο υπεύθυνος θα ερευνήσει τα δεδομένα της εταιρείας. Παράλληλα, οι φοιτητές μπορούν να βοηθηθούν και από το Πανεπιστήμιο για τις εταιρείες.

Συνολικά 30.732 επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη δέχονται φοιτητές για πρακτική άσκηση εκ των οποίων το 45,4% είναι μικρές, το 33,8% μεσαίες και το 20,8% μεγάλες.

Συνολικά για το 2012 η Ελλάδα θα λάβει το ποσό των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ για πρακτική άσκηση μέσω των προγραμμάτων Εράσμους. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή επιτροπή προτείνει τη διεύρυνση των προγραμμάτων του Εράσμους που προσφέρουν υποτροφίες για πρακτική άσκηση την περίοδο 2014-2020 με στόχο να αυξηθεί σε 700.000 (έναντι 600.000 την περίοδο 2007-2013) ο αριθμός των νέων που θα αποκτήσει εργασιακή εμπειρία σε επιχειρήσεις ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης συμμετείχαν συνολικά 1.379 Έλληνες φοιτητές.

Το 2011 το σύνολο των εξερχόμενων Ελλήνων φοιτητών για σπουδές και πρακτική άσκηση ανήλθαν στις 3.437, ενώ πέρυσι ήταν 3.179.

Συνολικά φέτος μετακινήθηκαν 2,5 εκατομμύρια φοιτητές σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να μετακινηθούν περίπου τρία εκατομμύρια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το