Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πορεία διαμαρτυρίας κατά διαθεσιμοτήτων στο Βόλο

Η πορεία ήταν δυναμική με συνθήματα κατά των μέτρων της κυβέρνησης και κυρίως του νόμου για τις διαθεσιμότητες

 

Κλειστές δημοτικές υπηρεσίες που δεν λειτουργούν ούτε μετά τις τρίωρες ή τετράωρες στάσεις εργασίας έχουν προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, την ώρα που τα μέλη της διοίκησης στο Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τη σύγκληση διοικητικού συμβουλίου. Νέα έρευνα για υπάλληλους που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από την εργασία τους, αλλά και για υπηρεσίες που παραμένουν κλειστές χωρίς προσωπικό ασφαλείας, θα διεξαχθεί από τη Δημοτική Αρχή Βόλου.

Λουκέτο μπήκε σε κοινωνικές δομές, χωρίς εξηγήσεις, ενώ σταμάτησε το πρόγραμμα διανομής φαγητού σε άπορους και πάσχοντες, παρότι οι στάσεις εργασίας είναι τρίωρες. Κλειστά παραμένουν και τα ΚΕΠ, καθώς κανείς δεν φρόντισε να τοποθετήσει προσωπικό ασφαλείας. Στα ΚΕΠ έχει τοποθετηθεί πανό «κατάληψης», αλλά κανείς δεν είναι μέσα στα γραφεία για τα «καταλάβει».

Χθες 200 εργαζόμενοι του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν πορεία προς τον ΟΑΕΕ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους συναδέλφους τους που οδηγούνται σε διαθεσιμότητα, ενώ το ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε για την υπηρεσιακή αναφορά εναντίον του προϊσταμένου της Καθαριότητας στη Νέα Ιωνία, που κρατά κλειστό το αμαξοστάσιο.

Πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες περίπου 200 εργαζόμενοι στο Δήμο Βόλου, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που είχε εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ωστόσο έρευνα θα διεξαχθεί για τις ευθύνες προϊσταμένων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τις στάσεις εργασίας, καθώς έκλεισαν χωρίς εξηγήσεις κοινωνικές δομές και ΚΕΠ. Οι Υπηρεσίες είναι άδειες, χωρίς προσωπικό ασφαλείας και σε όσες έχει τοποθετηθεί πανό κατάληψης δεν υπάρχουν υπάλληλοι «καταληψίες».

Προβληματισμός επικράτησε χθες για τη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στην πορεία διαμαρτυρίας, η οποία ξεκίνησε με 200 άτομα από το Δημαρχείο του Βόλου, ενώ επέστρεψαν μόλις 50.

Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ αναζητεί τρόπους, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις, να σταματήσει η «αναρχία» που επικρατεί σε ευαίσθητες Υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού, ενώ ανένδοτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας και αρνούνται να βάλουν «λουκέτο» στην Υπηρεσία.

Χθες μετά τη λήξη της πορείας προς τον ΟΑΕΕ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε προαναγγελθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για να αποφασιστούν οι μορφές και η συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να κλειστεί… ραντεβού με την παράταξη της ΔΑΣ.

Η πορεία ήταν δυναμική με συνθήματα κατά των μέτρων της κυβέρνησης και κυρίως του νόμου για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, αλλά στο Δημαρχείο επέστρεψαν 50 άτομα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας Γ. Μαγιάκος, οι καταλήψεις των Υπηρεσιών συνεχίζονται όπως και του Δημαρχείου. «Οι περισσότερες Υπηρεσίες δεν λειτουργούν. Το αμαξοστάσιο στο Βόλο λειτούργησε κανονικά και έφυγαν τα απορριμματοφόρα και έκαναν αποκομιδή στο Βόλο. Στη Ν. Ιωνία και στην Αγριά, οι συνάδελφοι ακολουθούν τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης» είπε, δηλαδή δεν γίνεται αποκομιδή.

Χάθηκαν οι προθεσμίες

Ο ίδιος επισήμανε ότι στο εξής οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

«Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας, αλλά το υπουργείο κάνεις τις μεθοδεύσεις του. Μας κοινοποιήθηκε μια καινούργια εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία, ακόμη κι αν δεν σταλεί κανένα στοιχείο στο υπουργείο, όλοι αυτοί που προβλέπει ο νόμος, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και μετά ο καθένας θα τρέχει για να σώσει τον εαυτό του» δήλωσε.

Το γεγονός ότι οι Υπηρεσίες είναι κλειστές και δεν αποστέλλονται στοιχεία δεν ευνοεί εκείνους που θα μπορούσαν να καταθέσουν ενστάσεις και να εξαιρεθούν από το νόμο. Σημειώνεται ότι οι προθεσμίες για τις ενστάσεις έχουν χαθεί.

Επιπλέον ο κ. Μαγιάκος ανέφερε ότι σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει στην Αθήνα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο για τη συνέχιση του αγώνα.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Κάθε μέρα καινούργια μέτρα και περισσότερη επιθετικότητα απέναντι στους διοικητικούς υπαλλήλους των γραφείων». Να σημειωθεί τέλος πως την ερχόμενη Δευτέρα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί πανθεσσαλική σύσκεψη όλων των Συλλόγων Εργαζομένων στους ΟΤΑ της Θεσσαλίας στο Δημαρχείο του Βόλου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χαρ. Τσαμπάζης, που καταγγέλλεται για τη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, επειδή οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα δεν ακολουθούν τις κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι η αποκομιδή σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες- πλην Αγριάς, Αρτέμιδας και Νέας Ιωνίας. Επίσης τόνισε ότι σήμερα θα γίνουν ψεκασμοί στις περιοχές που δεν γίνεται αποκομιδή.

Στήριξη

Αντιπροσωπεία εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου επισκέφθηκαν χθες τους εργαζόμενους στο Δήμο Βόλου για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν. Σε ανακοίνωση που διένειμαν τόνισαν μεταξύ άλλων ότι ο νόμος που καταργεί τις οργανικές θέσεις, χωρίς προγραμματισμό και θέτει σε διαθεσιμότητα τους διοικητικούς υπαλλήλους, έρχεται να συμπληρώσει την εφεδρεία. «Οι εργαζόμενοι γίνονται για μια ακόμη φορά τα εξιλαστήρια θύματα μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο ευαγγελιζόμενος εξορθολογισμός της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών έμεινε λόγος κενός όλα αυτά τα χρόνια κι αντ’ αυτού νομοθετούν οριζόντια μέτρα μείωσης προσωπικού χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης». Τέλος τονίζουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι όλοι να σταθούν αλληλέγγυοι και «κανείς να μη νιώσει μόνος του».

«Η αναφορά είναι υπηρεσιακή»

Αντιπροσωπεία εργαζομένων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κ. Νάνο επισκέφθηκε χθες την αντιδήμαρχο Νατάσσα Οικονόμου και ζήτησε να μην υπάρξει υπηρεσιακή αναφορά κατά του προϊσταμένου της Καθαριότητας Νέας Ιωνίας Θ. Τσαλούχα, που δεν επιτρέπει στα απορριμματοφόρα να εφοδιαστούν με πετρέλαιο για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η κ. Νατάσσα Οικονόμου δήλωσε από την πλευρά της ότι η αναφορά είναι υπηρεσιακή , γίνεται από το διευθυντή της Καθαριότητας και δεν υπάρχει συνδικαλιστική δίωξη ή εμπλοκή της Δημοτικής Αρχής.

«Δεν παρεμβαίνουμε στην υπηρεσιακή λειτουργία», δήλωσε.

Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη, καθώς ο συνδικαλιστής εφάρμοσε αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου των ΟΤΑ για κατάληψη του χώρου.

«Δεν είναι δυνατόν να διώκεται πολιτικά ένας εργαζόμενος γιατί εφαρμόζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, την απόφαση της ομοσπονδίας του για κατάληψη κτιρίων και απεργιακή κινητοποίηση» ειπώθηκε χαρακτηριστικά και τονίστηκε ότι ο συνδικαλιστής δεν πρόκειται να δώσει για τίποτα και σε κανέναν εξηγήσεις.

Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι από το γεγονός πως δεν έγινε αποκομιδή στη Νέα Ιωνία σε ημέρα με έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα καθώς υπήρχε ετοιμότητα. Επίσης ειπώθηκε πως είναι άδικο να διώκεται ένας προϊστάμενος που τόσα πολλά προσέφερε στην Υπηρεσία, ειδικά στην οργάνωσή της μετά την ενοποίηση των εννέα δήμων. Παράλληλα κατήγγειλαν τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χαρ. Τσαμπάζη για τις θέσεις που εξέφρασε δημοσίως μέσω ραδιοφωνικών σταθμών λέγοντας ότι ο προϊστάμενος είναι «ανίκανος να διοικήσει την Υπηρεσία».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος επισήμανε ότι δεν πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη.

«Αυτή είναι δική σας εκτίμηση. Ο κ. Τσαλούχας καλείται σε απολογία ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας της Ν. Ιωνίας. Είναι θέμα διοικητικό και η Δημοτική Αρχή για θέματα διοίκησης συζητά με τη διοίκηση και όχι με συνδικαλιστικές παρατάξεις» τόνισε.  Επισήμανε επίσης ότι η Δημοτική Αρχή ήταν η πρώτη και η μόνη που στήριξε τους εργαζόμενους, με τεκμηριωμένο νομικά ψήφισμα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το