Photo Gallery, Τοπικά

Μείωση έως και 50% της κατανάλωσης στα σχολικά κυλικεία

 

Ενέργειες, προκειμένου να μειωθεί το ενοίκιο που καταβάλλουν στο Δήμο Βόλου, μέχρι και 30%, ξεκίνησε το Σωματείο Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων του Νομού Μαγνησίας

Ενέργειες, προκειμένου να μειωθεί το ενοίκιο που καταβάλλουν στο Δήμο Βόλου μέχρι και 30% ξεκίνησε το Σωματείο Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων του Νομού Μαγνησίας, καθώς φέτος η κατάσταση με την κατανάλωση έχει χειροτερεύσει από πέρυσι και η μείωση στις αγορές των μαθητών έχει αγγίξει το 50%. Χαρακτηριστικά οι κυλικειάρχες αναφέρουν πως οι περισσότεροι μαθητές έρχονται στο σχολείο με το αλουμινόχαρτο.

Η μείωση τιμών στα προϊόντα των σχολικών κυλικείων μέχρι 30%, που αποφάσισε η κυβέρνηση στην αρχή της σχολικής χρονιάς, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στη λειτουργία τους. Από τη μια η μείωση των τιμών, από την άλλη η διατήρηση των ενοικίων στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους κυλικειάρχες των σχολείων, οι οποίοι αποφάσισαν να αντιδράσουν.
Έτσι ήδη κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης του ενοικίου κατά 30% για την τρέχουσα σχολική χρονιά, δηλαδή από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούνιο.
Σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προβεί και πέρυσι, όταν και πέτυχαν μια μείωση 20%, ωστόσο γύρω στα δεκαπέντε κυλικεία δεν μπόρεσαν να πετύχουν αυτή τη μείωση, σύμφωνα με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.
Για φέτος υπάρχει έγγραφο του ίδιου του υπουργείου Ανάπτυξης προς την ΚΕΔΕ, που επισημαίνει την ανάγκη μείωσης του ύψους των μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων, καθώς λόγω της διατίμησης, αναμένεται ο τζίρος αυτών των καταστημάτων να μειωθεί μέχρι και 20%, γεγονός που θα επηρεάσει τη βιώσιμη λειτουργία τους. Στη συνέχεια, η ΚΕΔΕ απέστειλε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου διάταξη με την οποία θα μπορούν να μειώνονται τα μισθώματα και για τα σχολικά κυλικεία, όπως ισχύει και για τα άλλα ακίνητα των Δήμων. Μάλιστα η ΚΕΔΕ κατέθεσε και σχετική νομοθετική πρόταση.
Η διαδικασία, που προωθούν οι κυλικειάρχες για τη μείωση του ενοικίου, είναι μέσω της εξωδικαστικής επιτροπής, μιας διαδικασίας δηλαδή που μπορεί να τους οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου, από τη στιγμή μάλιστα που και οι οδηγίες του υπουργείου για αυτό το θέμα, χαρακτηρίζονται από τους ίδιους ως ασαφείς.
Όπως τόνισε η πρόεδρος του τοπικού σωματείου κ. Καναβιτσά, «έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για να πετύχουμε τη μείωση του ενοικίου κατά 30% για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για ένα αίτημα που και ο Δήμος δεν έχει αντίθετη άποψη και συμφωνεί. Γι’ αυτό, λοιπόν, κινούμαστε μέσω της εξωδικαστικής επιτροπής, απευθυνθήκαμε σε δικηγόρο για να κινήσει τις διαδικασίες και ελπίζουμε ότι μέχρι πριν τα Χριστούγεννα, θα έχει λυθεί. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν τα μέλη του σωματείου, δηλαδή γύρω στα 25-30 κυλικεία».
Η ίδια πρόσθεσε πως η μείωση της κατανάλωσης στα κυλικεία έχει αγγίξει από πέρυσι το 50%. «Το ζήτημα δεν είναι τι τιμές έχουν πλέον τα κυλικεία, αλλά ότι οι γονείς δεν έχουν χρήματα για να δώσουν στα παιδιά. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι μαθητές έρχονται στο σχολείο με το αλουμινόχαρτο για να τυλίξουν το φαγώσιμο». Στα κυλικεία μειώθηκαν οι τιμές των ειδών, αλλά οι γονείς αγχώνονται, πώς θα πληρώσουν τα χαράτσια.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην υπόσχεση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες λέγοντας, πως δεν είναι δυνατόν να φορολογείται με 23% ο χυμός που αγοράζει ο μαθητής στο σχολείο, επειδή θεωρείται είδος πολυτελείας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το