Photo Gallery, Πολιτική

Ποιοί κερδίζουν, ποιοι χάνουν…

Με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

 

 

Τα κριτήρια για την εργασιακή εφεδρεία στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα

 

 

Τους νέους μισθούς που θα ισχύσουν στον δημόσιο τομέα καθιερώνει το νέο μισθολόγιο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

 

Για την εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδος, δηλαδή η μετάβαση στο καινούργιο σύστημα θα είναι αυτόματη, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν απώλειες που φτάνουν και ξεπερνούν το 50%. Αυτό, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, συμβαίνει γιατί παρά την αύξηση των βασικών εισαγωγικών μισθών, καταργούνται τα περισσότερα επιδόματα.

 

Από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο εξαιρούνται όλοι οι ένστολοι, οι δικαστικοί, οι διπλωμάτες, οι ανώτατοι κληρικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι διευθυντές και επιμελητές του ΕΣΥ, τα ειδικά μισθολόγια δηλαδή που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο σε δεύτερη φάση.

 

Με το νέο μισθολόγιο, οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

 

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): Στα 780 ευρώ από 711

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ): Στα 858 ευρώ από 830

Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ): Στα 1.037 ευρώ από 938

Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): Στα 1.092 ευρώ από 985.

 

Για τους νέους εισαγωγικούς μισθούς θα ισχύει πλαφόν 3.000 ευρώ (βασικός μισθός & επιδόματα) και ανάλογη εφαρμογή θα υπάρξει στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, όπου το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεση τα διευθυντικά στελέχη.

 

Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι τα:

 

– Επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας, που θα φτάνει μέχρι τα 150 ευρώ

–  Παραμεθόριων περιοχών, που θα είναι 100 ευρώ

– Εορτών και αδείας: 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι

– Οικογενειακό, μόνον όμως για έγγαμους με παιδιά (με 50 ευρώ για το 1ο παιδί αντί 53 σήμερα)

– Θέσης Ευθύνης, που φτάνει μέχρι τα 700 ευρώ.

 

Καταργείται το κίνητρο απόδοσης που λάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης στόχων το οποίο θα κυμαίνεται από 10% έως 25% του ετήσιου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνον εφόσον ξεπερνά το 90% του στόχου που θα του θέτει η υπηρεσία.

 

Ειδικά για τους υπαλλήλους υπουργείου Οικονομικών, θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων που θα φτάνει στο 15% του μηνιαίου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνον εφόσον ξεπερνά το 90% των στόχων που του θέτει η υπηρεσία.

 

Παραδείγματα :

 

1. Υπάλληλος ΔΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Οικονμομικών λαμβάνει σήμερα 2.303 ευρώ και με τις νέες διατάξεις οι αποδοχές του θα είναι 1.372 ευρώ.

 

2. Υπάλληλος ΠΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνει σήμερα 1.585 ευρώ και με τις νέες διατάξεις οι αποδοχές του θα είναι 1.747 ευρώ.

 

 

Τα κριτήρια για την εφεδρεία

Η κυβέρνηση… συνέθεσε τελικά το παζλ της εργασιακής εφεδρείας και οι οριστικές διατάξεις για την εφαρμογή της στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε.

 

Σύμφωνα με αυτές, όλοι οι υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που εργάζονται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα έχουν μέχρι το τέλος του χρόνου συμπληρώσει 33 χρόνια πραγματικής εργασίας οδηγούνται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς από τις αρχές του 2012 και για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα λαμβάνουν το 60% του τελευταίου τους βασικού μισθού.

 

Αυτό θα ισχύσει και για εκείνους τους υπαλλήλους που συμπληρώνουν 33 χρόνια υπηρεσίας, ακόμη και με ένσημα που ένα μέρος τους έχει συγκεντρωθεί από εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ειδικότερα, σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για δύο χρόνια θα οδηγηθούν όσοι υπάλληλοι έχουν ασφαλιστεί στο Δημόσιο και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου πριν από το 1982 και με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τους παλαιούς ασφαλισμένους θα έβγαιναν στη σύνταξη με 35 χρόνια και χωρίς όριο ηλικίας.

 

Εκτός αυτών, στην εφεδρεία με 33 χρόνια πραγματικής εργασίας θα υπαχθούν και οι υπάλληλοι ηλικίας σήμερα 53 ετών, οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί στο Δημόσιο μετά το 1982 και έχουν συγκεντρώσει τα προηγούμενα χρόνια ένσημα από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Αυτοί οι τελευταίοι, με βάση τις ισχύουσες ασφαλιστικές διατάξεις, θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν στα 55 τους χρόνια, ενώ τώρα θα μπουν στην εφεδρεία το 2012 σε ηλικία 53 ετών και θα συνταξιοδοτηθούν στα 55 τους.

 

Από τους υπαλλήλους που θα μπουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αλλά και όσους θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο -καθώς καταργείται η δυνατότητα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια- η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συμπληρωθεί ένας αριθμός 25.000 υπαλλήλων.

 

Αυτό σημαίνει ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, θα είναι λιγότεροι από 8.000 οι υπάλληλοι εκείνοι που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία και την απόλυση από καταργούμενους ή συγχωνευόμενους οργανισμούς. Σημειώνεται ότι, με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, μέχρι τα τέλη του χρόνου θα πρέπει συνολικά 30.000 άτομα να οδηγηθούν στην εφεδρεία και απόλυση ή σε προσυνταξιοτικό καθεστώς.

 

Από το καθεστώς αυτό με βάση το σχέδιο νόμου εξαιρούνται οι:

 

– Εκπαιδευτικοί

– Νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ και του ΙΚΑ

– Διπλωματικοί υπάλληλοι

– Κληρικοί

– Διευθυντές και γενικοί διευθυντές του Δημοσίου

– Ο ένας από τους δύο συζύγους, αν και οι δύο έχουν ενταχθεί στο καθεστώς

– Πολύτεκνοι

– Υπάλληλοι έχοντες ανάπηρα παιδιά.

 

Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οι διοικήσεις των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων οργανισμών θα πρέπει να έχουν δώσει τον κατάλογο με το προσωπικό των συμβασιούχων αορίστου χρόνου που θα κριθεί ως πλεονάζον προσωπικό και θα είναι κατά προτεραιότητα υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας στους οργανισμούς αυτούς.

 

Οι υπάλληλοι αυτοί θα βγουν στην εφεδρεία λαμβάνοντας για ένα χρόνο το 60% του βασικού τους μισθού και στη συνέχεια, μετά από αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ, οι περισσότεροι από αυτούς απολύονται, έχοντας το δικαίωμα να λάβουν αποζημίωση.

 

Ακόμα, καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις στον στενό δημόσιο τομέα και μέχρι τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να προσδιοριστεί τυχόν πλεονάζον προσωπικό σε διάφορες υπηρεσίες το οποίο θα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου όπου παρατηρούνται κενά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το