Κατηγορίες: Πολιτική

Πιέσεις G20 στην Ευρώπη

Για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης

Την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη καθώς και στη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, θα αναφέρεται το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου που συναντώνται στο Μεξικό, σύμφωνα με το προσχέδιο που μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones.

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν το τείχος προστασίας της παγκόσμιας οικονομίας οι ηγέτες αποφάσισαν νέα αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα 456 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να μειωθεί η παρέμβαση του Ταμείου στα ευρωπαϊκά πράγματα. “Μπορεί να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία αλλά η κυρία Μέρκελ και εγώ γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της απάντηση. Δεν πρέπει να μας δίνεται από έξω. Το ΔΝΤ δεν υπάρχει για να στηρίζει την Ευρωζώνη, ακόμη κι αν το έχει κάνει αυτό για ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα” τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Έντονες πιέσεις δέχτηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης, καθώς συναντήθηκε πριν την έναρξη των εργασιών με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. “Ο πλανήτης ανησυχεί για την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η προσοχή επικεντρώνεται στην Ευρώπη. Τώρα είναι η ώρα, όπως συζητήσαμε να ενώσουμε δυνάμεις και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα” δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, η Άγκελα Μέρκελ αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις για έκδοση ευρωομόλογων, ενώ δείχνει να υποχωρεί στο θέμα της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη. “Ο κάθε ένας έχει να κάνει τα μαθήματά του εδώ στη Σύνοδο Κορυφής της παγκόσμιας οικονομίας” επισήμανε από την μεριά της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οι αλλεπάλληλες συστάσεις των ηγετών της G20 προς τους Ευρωπαίους να δράσουν άμεσα ξεπερνώντας τη χαρακτηριστική για την Ευρώπη δυστοκία στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων προκάλεσαν την οξεία αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν. “Ειλικρινά, δεν ήρθαμε εδώ για να πάρουμε μαθήματα δημοκρατίας ή μαθήματα διαχείρισης της οικονομία διότι η Ε.Ε. έχει ένα μοντέλο για το οποίο περηφανευόμαστε. Στην Ευρώπη έχουμε ανοιχτές δημοκρατίες. Τα κράτη-μέλη του G20 δεν έχουν όλα δημοκρατία αλλά, εμείς έχουμε δημοκρατία και παίρνουμε δημοκρατικές αποφάσεις. Αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος” υποστήριξε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος αντέκρουσε τις συστάσεις την ώρα που η χώρα του έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των αγορών, καθώς θεωρείται ότι θα είναι η επόμενη που θα χρειαστεί βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης. “Τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών τους τελευταίους μήνες, χρόνια, δεν προέρχονται από τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, προέρχονται από τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, στις οποίες άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν πρωταγωνιστές” είπε ο Μάριο Μόντι.

Την ώρα που επιχειρείται μία συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο με αφορμή την πρόθεση του Φρανσουά Ολάντ να φορολογήσει τα πολύ υψηλά εισοδήματα με 75%.

Θα στρώσουμε κόκκινο χαλί στις γαλλικές επιχειρήσεις και τους πλούσιους που θα έρθουν στη Βρετανία, δήλωσε ο Κάμερον για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του Γάλλου υπουργού Εργασίας ότι το κόκκινο χαλί θα βραχεί στη θάλασσα της Μάγχης που χωρίζει τις δύο χώρες.

“Καίει” το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας 

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, που βγήκε σήμερα (χθες) στις αγορές και δανείστηκε περίπου 3 δισ. ευρώ με πολύ υψηλό επιτόκιο.

Ειδικότερα, το επιτόκιο για τα 12μηνα έντοκα γραμμάτια έφτασε στο 5,07% (από 2,98% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία).

Στα 18μηνα έντοκα, το επιτόκιο ανήλθε στο 5,10% (από 3,30% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία).

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ελέγχων για τις ισπανικές τράπεζες. Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα (χθες) και το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 4,31% από 4,34% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 15 Μαΐου.

“Το μήνυμα είναι πολύ απλό, είμαστε πεπεισμένοι σαν κυβέρνηση ότι η τωρινή κατάσταση της τιμωρίας από τις αγορές, αυτό που υποφέρουμε από σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες ή στις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας”, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος.

Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο καταγράφεται πτώση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 1998, εξαιτίας -όπως αναφέρεται- των “ξεκάθαρων κινδύνων μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε χώρες που έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Γερμανία”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παρεμβάσεις

  Την ανάγκη εξωραϊσμού του χώρου του ΟΣΕ στην Αγριά, επισημαίνουν περίοικοι. Όπως αναφέρουν ο…

26 Ιουνίου 2024

Απροσπέλαστο

  Απροσπέλαστο το πεζοδρόμιο στην Αθ. Διάκου ανάμεσα σε Αναλήψεως και Δημ. Γεωργιάδου. Ο πεζός…

26 Ιουνίου 2024

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για εισβολή σε ιδιοκτησία του Ρίσι Σούνακ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε τέσσερα άτομα που εισέβαλαν στην ιδιοκτησία του…

26 Ιουνίου 2024

Πανελλήνιες 2024: Αγωνία τέλος για τους υποψήφιους – Πότε τα αποτελέσματα και τι δεν πρέπει να ξεχάσουν όσοι κάνουν μηχανογραφικό

Λίγες ώρες απομένουν και λήγει η αγωνία των υποψηφίων, που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες, καθώς…

26 Ιουνίου 2024

Υποψήφιος πρόεδρος ο Χατζηεφραιμίδης για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΣΒ «Η Νίκη»

Υποψηφιότητα για την προεδρία του ΓΣΒ «Η Νίκη» κατέθεσε ο Ιορδάνης Χατζηεφραμίδης. Για νέο διοικητικό…

26 Ιουνίου 2024

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Χρήστου Αγιώτη «Σταύρος Βασαρδάνης – Ο Κένταυρος του Τουρισμού και του Πολιτισμού»

  Σ’ ένα συμβολικό αφιέρωμα στον αείμνηστο Σταύρο Βασαρδάνη (1913-1992) παρουσιάζεται το ομώνυμο βιβλίο «Σταύρος…

26 Ιουνίου 2024