Κατηγορίες: Πολιτική

Θυελλώδης συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ

Στην ΚΟ που συνεδριάζει σήμερα παραπέμπεται το θέμα των προσώπων που θα συμμετέχουν στην νέα κυβέρνηση

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδριάζει την Τετάρτη (σήμερα) παραπέμπεται το θέμα των προσώπων που θα συμμετέχουν στην νέα κυβέρνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση που διεξήχθη το απόγευμα της Τρίτης (χθες) στην Ιπποκράτους μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και των “επτά” κορυφαίων στελεχών.

Η σύσκεψη στην οποία επρόκειτο να ξεκαθαριστεί το θέμα κατέληξε σε αδιέξοδο καθώς ορισμένα στελέχη διαφωνούν με την πρόταση Βενιζέλου να μην συμμετέχει το κόμμα στην κυβέρνηση με προβεβλημένα στελέχη.

Έντονη διαφωνία εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες του Mega οι κ.κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης και Ευθυμίου, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει κοινοβουλευτική στήριξη στη νέα κυβέρνηση.

Με την άποψη Βενιζέλου συντάχθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης και η κ. Γεννηματά.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το γεγονός πως η σύσκεψη ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και κράτησε περίπου δυόμιση ώρες, χωρίς να προκύψει συμφωνία. Σύμφωνα με στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη, έγινε επίσης πολλή συζήτηση αναφορικά με το προγραμματικό πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων.

Δηλώσεις Βενιζέλου

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι “μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχουμε κυβέρνηση” και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν θα ακολουθήσει πρακτικές άλλων “να είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση ή αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση”.

“Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση με ειλικρίνεια και με τρόπο που να είναι ωφέλιμος” ανέφερε, τονίζοντας πως “πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όσα είπαμε προεκλογικά”.

Ενημέρωσε ότι το θέμα των προσώπων με τα οποία θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ θα τεθεί στην κρίση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο πρόσθεσε ότι το βασικό δεν είναι η σύνθεση της κυβέρνησης αλλά η διαπραγματευτική ομάδα που θα δημιουργηθεί, στην οποία – όπως είπε – ο ίδιος θα δώσει όλες του τις δυνάμεις.

Εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμμετοχή στην παραπάνω ομάδα λέγοντας ότι επέλεξε τον “εύκολο και ασφαλή” ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, οι βουλευτές του Κινήματος, συναντήθηκαν με τον Ευ. Βενιζέλο και αποκόμισαν την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να συμμετέχει στην κυβέρνηση .

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει μεγάλο βάρος στη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους.

“Συγκρότηση ευρείας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας”

Την ανάγκη σύστασης “εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας” στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικές δυνάμεις πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση και θα φροντίσει για την “αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης”, πρόταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.

“Είμαι αισιόδοξος από τη συνάντηση με τον κ. Φώτη Κουβέλη. Έχουμε πολύ μεγάλο βαθμό σύγκλισης απόψεων και έχει τώρα πολύ μεγάλη σημασία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες γιατί πρέπει να στείλουμε στο εξωτερικό ένα μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας της χώρας και στο εσωτερικό, στον ελληνικό λαό, ένα μήνυμα ασφάλειας και προοπτικής” είπε ο κ. Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε: “Συμφωνήσαμε πως πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης βαίνει παράλληλα προς την ανάγκη να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία πρέπει να φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, δηλαδή των όρων που μας επιβλήθηκαν παρά τη βούλησή μας σε πολλά σημεία στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης γιατί τότε βασικός στόχος ήταν να πετύχουμε τη σύναψη της σύμβασης, τη μείωση του χρέους, να φέρουμε την Ελλάδα δηλαδή σε ένα σημείο ασφάλειας, να υπάρχει ένα κεκτημένο ως βάση εκκίνησης για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης”.

Τόνισε επίσης ότι σε αυτή την ομάδα διαπραγμάτευσης “είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση και επιβεβλημένη η αποδοχή της πρόσκλησης για τη συμμετοχή και δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση”.

Όπως δήλωσε, για τον σχηματισμό της κυβέρνησης και για την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης σημασία έχει το προγραμματικό πλαίσιο, ενώ για το θέμα των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση ανέφερε ότι πέρα από την φερεγγυότητα των προσώπων – που θέτει η ΔΗΜΑΡ – χρειάζεται και “καταλληλότητα των προσώπων, τα οποία θα κουβαλήσουν το βάρος της διακυβέρνησης”.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη…

16 Ιουνίου 2024

Συγκλονιστική στιγμή: Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης σώζει ζευγάρι από πνιγμό στις Μαλδίβες

Το γύρο του διαδικτύου κάνει συγκλονιστικό βίντεο, όπου ο μεσοεπιθετικός της Αλμερία, Σέρχιο Αρίμπας και…

16 Ιουνίου 2024

Με κατάγματα και τραύμα στη γλώσσα η σύζυγος του δικηγόρου: Το νεύμα στον γιατρό, η κατάσχεση όπλων και η καταγγελία του 2017

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την είδηση σύλληψης του γνωστού δικηγόρου, ο οποίος έχει σχεδόν καθημερινή…

16 Ιουνίου 2024

Σε τροπικές νύχτες οδηγούν οι νέες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα – Καθηγητής εξηγεί τους κινδύνους για την υγεία

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες…

16 Ιουνίου 2024

Δίωξη για κακούργημα στον 90χρονο για ασέλγεια στην 11χρονη – Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί

Συνταράσσει την κοινή γνώμη ακόμη μία περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανήλικης, αυτή του 90χρονου, στη…

16 Ιουνίου 2024

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του ποινικολόγου – Κατασχέθηκαν τα δύο όπλα του

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε…

16 Ιουνίου 2024