Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα

Συνεχίζονται οι απέραντοι κύκλοι της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΜΒ, γύρω από το πρόβλημα της 24ωρης και πλέον ρύπανσης του Παγασητικού με 30.000 και πλέον κυβικά μέτρα ανεπεξέργαστα αστικά απόβλητα (βοθρολύματα).

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Λεων. Μαυρογιάννης απαντώντας σε επερώτηση ανέφερε και τα εξής: «Από τα αποτελέσματα τόσο των μικροβιολογικών αναλύσεων του εργαστηρίου των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων  της ΔΕΥΑΜΒ όσο και ιδιωτικού εργαστηρίου το οποίο πραγματοποίησε δειγματοληψίες για λογαριασμό των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας-Βορείων Σποράδων, προκύπτει ότι η ποιότητα των υδάτων των κολυμβητικών ακτών του Βόλου δεν επηρεάστηκε από την αναγκαστική για την αποκατάσταση της βλάβης εκτροπή, για λίγες ώρες, λυμάτων στη θάλασσα…».

Γιατί το κουράζετε το θέμα, αφού θα κληθείτε να καταθέσετε τα στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές που διερευνούν το περιστατικό της θαλάσσιας ρύπανσης (Εισαγγελία, Λιμεναρχείο, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος);

Καθώς ήταν προγραμματισμένη η διάθεση των βοθρολυμάτων, πείτε μας ποιες είναι οι μετρήσεις της παραμονής της ρύπανσης στον θαλάσσιο αποδέκτη (εκβολή Κραυσίδωνα περίπου) και ποια ήταν τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ημέρας διάθεσης των βοθρολυμάτων στο ίδιο σημείο.

Αν δεν έχετε πρόβλημα, δώστε τα πλήρη στοιχεία των εξετάσεων στη δημοσιότητα.

Όσο για τη μελέτη σκοπιμότητας κατασκευής εφεδρικού καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που θα προκηρύξει η ΔΕΥΑΜΒ, πεταμένα λεφτά και τζάμπα κόπος, όπως περίπου ανέφερε προ ημερών και το πρώην στέλεχος της Επιχείρησης, ειδήμων επί τεχνικών θεμάτων, κ. Δημ. Κουτσοφλίνης.

Εκτός κι αν «αποφασίστηκε» για επικοινωνιακούς λόγους…

Α.Φ.


Ασφυκτική περιστολή

Η τοπική Αστυνομία μπορεί να το διαψεύδει, υπάρχουν όμως πολλοί μάρτυρες – χωρίς να έχουνε κάποιο συμφέρον – που είδαν σκηνές αλά… Σικάγο τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Βόλο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, που έχουν διασταυρωθεί, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ύποπτο αυτοκίνητο – πολυτελούς μάρκας και μεγάλου κυβισμού – κινούταν ύποπτα στην περιοχή της οδού Κύπρου. Εκεί εμφανίστηκαν – ίσως μετά από καταγγελίες – δύο συμβατικά αυτοκίνητα της Αστυνομίας και ακολούθησε καταδίωξη. Πολίτες μίλησαν και για πιστόλια. Η καταδίωξη συνεχίστηκε με τη συμμετοχή και περιπολικών και εκτός Βόλου. Στο δρόμο προς τη Λάρισα. Τελικά όμως το ύποπτο αυτοκίνητο διέφυγε. Οι πληροφορίες πολιτών λένε ότι το ύποπτο όχημα έτρεχε με 250 χιλιόμετρα (στην κυριολεξία) ενώ τα περιπολικά δεν μπορούσαν να αναπτύξουν τέτοια ταχύτητα. Και είναι λογικό, αφού η κατάσταση των αστυνομικών οχημάτων είναι γνωστή.

Άλλες πληροφορίες λένε πως η ηγεσία ψάχνει να αποδώσει ευθύνες σε ανθρώπους που δεν φταίνε για το… φιάσκο (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι). Είναι άδικο, γιατί το αποτέλεσμα σχετίζεται με τα μέσα που διαθέτεις… Πώς το «Φιατάκι» (χωρίς να υποτιμούμε τίποτε) να φτάσει την «Πόρσε»;

Τ. Κ. 

 

Συντονισμός

Η άλλη άκρη του νήματος της βίας είναι εδώ. Το επιβεβαιώνουν τα περιστατικά. Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία. Υπάρχουν προειδοποιήσεις για «αντάρτικο πόλεων». Η προκήρυξη της νεοεμφανιζόμενης επαναστατικής οργάνωσης έδωσε το στίγμα.

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων ακολούθησαν τη νύχτα της Κυριακής στα Αστυνομικά Τμήματα. Το σύνθημα τελικά είναι τώρα «στόχος η Αστυνομία».

Η Αστυνομία, δυστυχώς, όμως απογυμνώνεται…

Και στην περίπτωση της επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, οι ηγεσίες -μαθαίνουμε – ψάχνουν για εξιλαστήριους… υπεύθυνους-θύματα…

Τ. Κ.

 

Τουριστικό success story

2.000 τουρίστες έφερνε ετησίως στη Μαγνησία η αγγλική εταιρεία «Sunsail», που διέκοψε από το Σάββατο τη δραστηριοποίησή της στο Νότιο Πήλιο. Το πλήγμα είναι μεγάλο, μετά από αυτό της διακοπής των πτήσεων της «Ryanair» και το ερώτημα, είναι, που βρίσκουν οι αρμόδιοι τουριστικοί παράγοντες το θετικό για την ανάπτυξη τουριστικά της περιοχής το 2014… Χωρίς αεροπορική σύνδεση με την Βρετανία και χωρίς έναν μεγάλο τουριστικό οργανισμό που δραστηριοποιούταν με ιστιοπλοϊκά σκάφη στον Παγασητικό και το Βόρειο Αιγαίο, πώς θα αυξηθεί το τουριστικό προϊόν;

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Παραίτηση με καταγγελίες

Τάραξε τα νερά του Επιμελητηρίου Μαγνησίας η παραίτηση του επί 15 χρόνια μέλους του διοικητικού συμβουλίου Μιχάλη Σπανού. Επικαλούμενος απαξίωση του θεσμού και μιλώντας για «συναυλίες, χρηματικές αποζημιώσεις σε οφ σορ εταιρίες» ο κ. Σπανός υποβάλλει την παραίτησή του καταγγέλλοντας και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ότι «δεν έχει καταλάβει πως είναι πρόεδρος και των 30 μελών του Δ.Σ. και όχι μιας επιμελητηριακής συνιστώσας…».

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 Σύμπλευση

Η πρόταση του Σταύρου Μητσικώστα, για τη σύσταση επιτροπής και την προετοιμασία φακέλου προκειμένου ο Βόλος να διεκδικήσει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021, βρίσκει σύμφωνο – και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά – σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης δήλωσε ότι η πρόταση εξετάζεται από καιρό με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και επισήμανε πως εξετάζεται επίσης η υιοθέτηση από το συμβούλιο της Ευρώπης, της πολιτιστικής διαδρομής της Αργούς. «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να δούμε  αν μπορούμε με αξιώσεις να υποβληθούμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε. Η διαδικασία υποβολής φακέλου είναι πολυδάπανη, αλλά σημασία έχει η κοινή σύμπλευση όλων, που σημειώνεται σπανίως.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Λαϊκισμός

Κι όμως τον καιρό της απόλυτης ένδειας, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη υπάρχουν επιχειρηματίες – προμηθευτές , στους οποίους ο ενιαίος δήμος Βόλου οφείλει χρήματα και μάλιστα περίπου 180.000 ευρώ, τα οποία δεν διεκδικούν.

Οι οφειλές «έρχονται» από το παρελθόν και πιο συγκεκριμένα από τους Καποδιστριακούς δήμους. Έρχονται από την εποχή προ κρίσης και έχει σημασία που το επισημαίνουμε. Στον κατάλογο υπάρχουν και οφειλές 8 χρόνων.

Τα στοιχεία αναφέρουν πως οι περισσότερες οφειλές εμφανίζονται με διπλοεγγραφές και χθες στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου αποφασίστηκε, να εφαρμοσθεί ο Νόμος και να διαγραφούν τα χρέη του ενιαίου πλέον δήμου από εκείνους, που δεν τα αναζητούν.

Σημειωτέων, ο Νόμος κάνει λόγο για διαγραφή των χρεών με την παρέλευση πενταετίας.

Ο Θωμάς Κλημόπουλος και ο Γιάννης Μολοχίδης των Δρόμων Συνεργασίας και ο Θ. Διαμαντένιας της μείζονος αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ κατά του δήμου, που ως «μπαταχτσής» δεν θέλει να πληρώσει και οδηγεί στον Καιάδα τους επιχειρηματίες. Δικαιολόγησαν το γεγονός της μη απαίτησης των οφειλών, υποστηρίζοντας πως κανένας επαγγελματίας δεν έχει χρήματα να τα διεκδικήσει δικαστικά.

Να υποθέσουμε πως σήμερα κανείς δεν διαθέτει  χρήματα, να διεκδικήσει τα χρήματα δικαστικά. Δεν υπήρχαν χρήματα ούτε πριν 8 χρόνια, ούτε πριν από 4 ή 5  χρόνια, για την αποστολή ενός εξώδικου, όταν τα χρέη ανέρχονται μέχρι και σε 4000 ευρώ; Και αναρωτιόμαστε εύλογα: Γιατί εφόσον όλα ήταν  νόμιμα και οι συναλλαγές άμεπτες, χρειαζόταν  δικηγόρος για να διεκδικήσει κάποιος τα χρήματά του;

Χρήματα  υπήρχαν για να πληρωθούν οι οφειλές αλλά δεν υπήρχαν παραστατικά για να καταβληθούν . Συμφωνίες στο «μιλητό» και συμφωνίες που έγιναν χωρίς παραστατικά και τιμολόγια, πώς ήταν δυνατόν να πληρωθούν… Το ήξεραν και οι συναλλασσόμενοι , γι’ αυτό και δεν έσπευσαν στη μετά «Καλλικράτη» εποχή να τα διεκδικήσουν.

Είναι τόσο απλό. Όλα τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμός.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 Έκτακτη εισφορά 20 ευρώ υπέρ ΙΚΑ…

Νέο χαράτσι εις βάρος των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους. Από τις 15/11/2013 το ΙΚΑ δημιούργησε αυτόματα μια Συμπληρωματική ΑΠΔ Οκτωβρίου 2013 με το σύνολο των εισφορών που οφείλει η κάθε επιχείρηση για τον ειδικό λογαριασμό των παιδικών κατασκηνώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας. Ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση τον αριθμό εργαζομένων που υπήρχαν στην ΑΠΔ του Αυγούστου 2013, επί 20 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Κάθε εργοδότης θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε στην ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ (ακόμα κι αν την έχει υποβάλλει για τον μήνα Οκτώβριο). Μπαίνοντας το σύστημα ειδοποιεί ότι υπάρχει το εξής μήνυμα:

«Για τον προσδιορισμό της εργοδοτικής εισφοράς για τον ειδικό λογαριασμό παιδικών κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ) δημιουργήσαμε συμπληρωματική ΑΠΔ μηνός Οκτωβρίου με βάση τις εγγραφές της ΑΠΔ που υποβάλατε για τον Αύγουστο 2013. Το συνολικό ποσό της οφειλής σας ανέρχεται σε *** ευρώ για ** εργαζόμενους και πρέπει να καταβληθεί έως 29/11/2013». Προχωρώντας στην επιλογή Ενέργειες θα δείτε ότι υπάρχει μια νέα γραμμή με την Συμπληρωματική ΑΠΔ. Επιλέγοντας Έκδοση Αποδεικτικού τυπώνετε το αποδεικτικό για να μπορέσετε να πληρώσετε έγκαιρα το οφειλόμενο ποσό.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 Δεν βγαίνει το νούμερο

Δεν βγαίνει ο αριθμός των 3000 μελών της ΝΔ που ψήφισαν στις εσωκομματικές διαδικασίες του περασμένου Σαββάτου στη Μαγνησία. Αν στην ΔΗΜ.Τ.Ο. Βόλου ψήφισαν 875 μέλη της ΝΔ, στις υπόλοιπες έξι ΔΗΜ.Τ.Ο. της Μαγνησίας άντε να ψήφισαν άλλοι τόσοι… Δηλαδή δεν πρέπει να ψήφισαν σε όλη τη Μαγνησία πάνω από 1700-1800 μέλη, αριθμός που επ’ ουδενί φθάνει τις 3.000. Πάνε οι παλιές καλές εποχές για τη ΝΔ και έτσι όπως περιόρισαν τον τρόπο εκλογής του προέδρου από ένα κονκλάβιο 80-90 ατόμων, κάθε άλλο παρά ανοίγεται στην κοινωνία το κυβερνών κόμμα.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 Λαϊκή συνέλευση

με άρωμα εκλογών

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση με αντικείμενο τα προβλήματα της περιοχής του Δήμου Αλμυρού συγκαλούν στις 29 Νοεμβρίου 187 πολίτες, απευθύνοντας με ανακοίνωσή τους κάλεσμα για συμμετοχή (το κείμενο δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα). Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με την προαναφερόμενη κίνηση, ωστόσο αν μη τι άλλο μοιάζει με προεκλογική. Από τη στιγμή μάλιστα που το κείμενο – πρόσκληση εστάλη από τον Νίκο Τσανή, για τον οποίο η φημολογία του τελευταίου χρονικού διαστήματος κάνει έντονα λόγο ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αλμυρού.

Γ.Ξ.

Άμεσα η κατασκευή

του αγωγού

Ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Μιτζικός-ως γνωστόν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του για το αξίωμα του δημάρχου Βόλου-πριν μερικές ημέρες είχε ζητήσει μέσω αρθρογραφίας του στη «Θ» την κατασκευή ενός εφεδρικού καταθλιπτικού αγωγού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί να ένα μείζον περιβαλλοντικό θέμα για το πολεοδομικό συγκρότημα. Χθες ανακοινώθηκε πως η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει στο συγκεκριμένο έργο. Ο ίδιος αναγνωρίζοντας τις σωστές ενέργειες, ως στοιχείο πολιτικού ήθους, δήλωσε στη «Θ» τα εξής:  «Χαιρετίζουμε την πρόθεση της ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες μελέτες για την κατασκευή εφεδρικού καταθλιπτικού αγωγού από το κεντρικό αντλιοστάσιο στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Αρκεί μόνο οι σωστές προθέσεις, έστω εκ των υστέρων, να γίνουν έργα».  Εκτός λοιπόν, από αναγνώριση και πίεση για ολοκλήρωση των στόχων.

Φ.Σ.

 

 

 

Δραματικές στιγμές

Άλλοι έκλαιγαν, άλλοι ένιωθαν μια μεγάλη ανακούφιση. Δραματικές στιγμές χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες με τους διοικητικούς υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για ένα εργαζόμενο που έχει αφιερώσει χρόνια σε μια δουλειά έχοντας κάνει σχέδια, να βλέπει μέσα από έναν πίνακα την απόλυσή του, με το πιο ειρωνικό να είναι ότι η κατάθεση των στοιχείων, προσόντων, να έχει γίνει από τον ίδιο.

Φ.Σ.

 

 

 

Ενστάσεις

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένεται να είναι αρκετές οι ενστάσεις από εργαζόμενους σχετικά με τον προσωρινό πίνακα κατάταξης, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι εργαζόμενοι δήλωσαν στοιχεία που δεν είχαν, ώστε να ενισχυθούν σε μόρια. Αυτό βέβαια θα πρέπει να αποδειχθεί.  Και από μια άποψη, από τη στιγμή που ο υπάλληλος έκανε μόνος την απογραφή, μπορούσε να δηλώσει ό,τι ήθελε, βάζοντας υποσημείωση ότι η προσκόμιση των στοιχείων γίνεται με επιφύλαξη.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις, ωστόσο απόρροια του γεγονότος ότι η Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού ήταν κλειστή λόγω απεργίας, επομένως δεν υλοποίησε αυτή τη διαδικασία της συμπλήρωσης των στοιχείων, όπως είχε αρχικά ζητήσει το Υπουργείο. Μετά δόθηκε η δυνατότητα στους υπαλλήλους να συμπληρώσει ο καθένας την πλατφόρμα. Και τώρα τρέχουν…

Φ.Σ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η χήρα που έγινε τροφή για τα γουρούνια και το νεκρό κουτάβι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες από τη μεγαλύτερη δίκη της μαφίας στην Ιταλία

Περισσότερα από 200 άνθρωποι καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά…

29 Νοεμβρίου 2023

«Σε ηλικία 12 ετών, με πούλησαν στον σύζυγό μου για 8 ευρώ» – Στο Μαλάουι, οι οικογένειες κοριτσιών τα σταματάνε από το σχολείο για να τα παντρέψουν

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε όλο τον κόσμο, ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύεται μέχρι…

29 Νοεμβρίου 2023

Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας

Ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας έχει προκαλέσει η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, με την…

29 Νοεμβρίου 2023

Καύσιμα: Μπετόν αρμέ η τιμή της βενζίνης – Επιμένει σε υψηλά επίπεδα – Δυσοίωνες προβλέψεις για τα Χριστούγεννα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει και ένας από τους…

29 Νοεμβρίου 2023

Στα «μαχαίρια» ζευγάρι επιχειρηματιών – Χώρισαν και την «κάρφωσε» στις Αρχές για φοροδιαφυγή

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ένα -πρώην πια- ζευγάρι, με φόντο το μοίρασμα της κοινής…

29 Νοεμβρίου 2023

Επιστήμονες εντόπισαν έξι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι – Μοναδική ανακάλυψη

Ένα σπάνιο θέαμα με έξι εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από το κεντρικό τους αστέρι σε…

29 Νοεμβρίου 2023