Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Πέφτει χρήμα στην αγορά από το δάνειο του Δήμου

Την επόμενη εβδομάδα, ο Δήμος θα αρχίσει να αποπληρώνει τις οφειλές του με τη λήψη δανείου 3,2 εκατομμυρίων ευρώ

 

Με 3,2 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί η αγορά του Βόλου καθώς ο Δήμος μετά από προσπάθειες ενός χρόνου εκταμιεύει δάνειο που ζήτησε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η σύμβαση υπογράφηκε και 1,5 εκατομμύριο ευρώ θα καταβληθεί σε προμηθευτές, αντίστοιχο ποσό σε εργολάβους και 180.000 ευρώ σε μελετητές. Τα κονδύλια αφορούν προμήθειες, έργα και μελέτες μέχρι και το τέλος του 2010, ενώ η ανυπαρξία κράτους και η γραφειοκρατία σε μια χώρα που έχει καταρρεύσει ευθύνονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σκοτινιώτη, για το γεγονός ότι το δάνειο δεν εκταμιεύθηκε νωρίτερα. Ο Δήμαρχος ανέπτυξε χθες το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου και επέρριψε ευθύνες στις διοικήσεις των πρώην καποδιστριακών ΟΤΑ, ενώ δήλωσε ότι εάν στις 19 του μήνα η χώρα δεν έχει αποκτήσει κυβέρνηση όλα θα τελειώσουν για τους πολίτες και το κράτος.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Δήμος θα αρχίσει να αποπληρώνει τις οφειλές του με τη λήψη δανείου 3,2 εκατομμυρίων ευρώ και ο Δήμαρχος απέδωσε την καθυστέρηση στην έγκριση του δανείου, στο υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας που είναι η απουσία διοίκησης και η γραφειοκρατία που αποτελεί μάστιγα για κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

«Δεν λαμβάνουμε ένα δάνειο κάλυψης λειτουργικών αναγκών, αλλά θα πληρωθούν υποχρεώσεις και τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά που έχει στεγνώσει. Τα χρήματα δεν θα μείνουν ούτε μια ημέρα στα δημοτικά ταμεία» είπε και άσκησε κριτική στις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου που απέρριψαν την πρόταση για τη λήψη του δανείου, με όρους ευνοϊκούς για το Δήμο.

Όπως σημείωσε, η λήψη του δανείου δεν ήταν μια αποσπασματική ενέργεια, αλλά λήφθηκε απόφαση στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που κληρονόμησε η Δημοτική Αρχή από τους πρώην ΟΤΑ.

Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι πρώην δήμοι που σήμερα αποτελούν τον ενιαίο Δ. Βόλο να άφησαν πίσω του υπέρογκα χρέη ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, όταν οι δήμαρχοι διοικούσαν στις χρυσές οικονομικές εποχές της αυτοδιοίκησης.

Δήλωσε ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι του Μαΐου δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να καλυφθεί οριακά η μισθοδοσία των υπαλλήλων του στενού πυρήνα του Δήμου. Συνολικά η μείωση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ανέρχεται σε 40%, ενώ για τα έργα και τις συντηρήσεις του προγράμματος ΣΑΤΑ δεν έχει δοθεί για το 2012 ούτε ευρώ. Ταυτόχρονα ο Δήμος εισπράττει μειωμένα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης, πολιτική που ωστόσο υπερασπίστηκε ο Δήμαρχος.

«Το αύριο είναι άγνωστο»

Ο κ. Σκοτινιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για το αύριο μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό και δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες να επιβιώσει ο Δήμος που αντιμετωπίζει ένα αδικαιολόγητο άνοιγμα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που κληρονομήθηκε από τους πρώην ΟΤΑ.

«Μέσα σε αυτό το άσχημο σκηνικό πετύχαμε να φύγει από πάνω μας ένα μεγάλο βάρος και πλέον δεν απασχολεί την κοινωνία το θέμα της καταβολής των μισθών του προσωπικού. Στις εποχές των «παχιών αγελάδων» αυτό το θέμα βρισκόταν καθημερινά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Στεκόμαστε στα πόδια μας με μειώσεις των τελών που αποφασίσαμε και στην ύδρευση και περιμένω από την αντιπολίτευση να δηλώσει αν επιμένει στην άποψή της ότι οι συγκεκριμένες μειώσεις αποτελούσαν δικές μας «αλχημείες». Κρατήσαμε ζωντανές τις κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι με 877 επωφελούμενους, οι οποίοι εξυπηρετούνται με δικούς μας πόρους και μειώσαμε μέσα σε 1,5 χρόνο το οικονομικό άνοιγμα του Δήμου κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει διαχείριση χωρίς σκιές και αυτό είναι γεγονός μείζονος σημασίας σε μια εποχή που υπάρχει απαξίωση και απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος» δήλωσε ο Δήμαρχος

Ο Δήμος μέσα από το δάνειο θα εκδώσει 2128 εντάλματα για να εξοφληθούν 115 συνεργαζόμενοι πολίτες στους οποίους οφείλονται χρήματα.

Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νατάσσα Οικονόμου οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου δεν είναι υψηλές, καθώς καλύπτουν το 4,3% των συνολικών πόρων του.

Ο Δήμος οφείλει 30 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και προχωρεί σε ρυθμίσεις, ενώ στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα ημιτελή έργα του προγράμματος «Θησέας» για τα οποία γίνονται προσπάθειες ένταξής τους στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σκοτινιώτης κατέληξε λέγοντας ότι οικονομικός προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει σε ένα θολό τοπίο όταν κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει κυβέρνηση και ποια οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει.

«Εάν μετά τις εκλογές δεν υπάρξει κυβέρνηση τελειώσαμε» κατέληξε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη…

16 Ιουνίου 2024

Συγκλονιστική στιγμή: Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης σώζει ζευγάρι από πνιγμό στις Μαλδίβες

Το γύρο του διαδικτύου κάνει συγκλονιστικό βίντεο, όπου ο μεσοεπιθετικός της Αλμερία, Σέρχιο Αρίμπας και…

16 Ιουνίου 2024

Με κατάγματα και τραύμα στη γλώσσα η σύζυγος του δικηγόρου: Το νεύμα στον γιατρό, η κατάσχεση όπλων και η καταγγελία του 2017

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την είδηση σύλληψης του γνωστού δικηγόρου, ο οποίος έχει σχεδόν καθημερινή…

16 Ιουνίου 2024

Σε τροπικές νύχτες οδηγούν οι νέες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα – Καθηγητής εξηγεί τους κινδύνους για την υγεία

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες…

16 Ιουνίου 2024

Δίωξη για κακούργημα στον 90χρονο για ασέλγεια στην 11χρονη – Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί

Συνταράσσει την κοινή γνώμη ακόμη μία περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανήλικης, αυτή του 90χρονου, στη…

16 Ιουνίου 2024

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του ποινικολόγου – Κατασχέθηκαν τα δύο όπλα του

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε…

16 Ιουνίου 2024