Photo Gallery, Τοπικά

Ο Δήμος θα διεκδικήσει αγωνιστικά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

 

Τι θα προτείνει ο Π. Σκοτινιώτης στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο

 

Ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και ανήμποροι συμπολίτες μας εξυπηρετούνται από το «Βοήθεια στο Σπίτι»

 

 

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα διεξαχθούν κάτω από την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, θα προτείνει αύριο Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης, προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ληφθεί απόφαση για αντιδράσεις στις δραματικές περικοπές των Δήμων.

 

Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού του 2012

προβλέπονται μειώσεις στην επιχορήγηση των Δήμων της τάξης του 32% σε σχέση με φέτος, που επίσης είναι μειωμένη κατά 35% σε σχέση με το 2010. Ειδικότερα οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, από 3,5 δισ. φέτος, μειώνονται στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα και με την ΚΕΔΕ, από την αναλυτική και ανά κωδικό του προϋπολογισμού 2012 επεξεργασία προκύπτει μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι μειωμένοι πόροι που αναμένεται να υπάρξουν από ίδια έσοδα (ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν, αλλαγή στα τετραγωνικά, χαράτσι μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα, αδυναμία επαγγελματιών να καταβάλουν τα τέλη κ.λπ.), γίνεται φανερό ότι οι Δήμοι το 2012 θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τ.Α. σε κατάρρευση.

«Την πραγματικότητα αυτή δεν αναιρούν οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών. Δεν αγνοούμε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία ούτε τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ριζική αναθεώρηση των προβλέψεων του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των δήμων και η ανταπόκρισή τους στις βασικές τουλάχιστον υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα προς τους πλέον ανήμπορους που δυστυχώς όλο και αυξάνονται. Η ΚΕΔΕ θα πρέπει να προσέλθει στις προγραμματισμένες συναντήσεις της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με σαφές διεκδικητικό πλαίσιο.

Αν από τις συναντήσεις αυτές δεν υπάρξουν επαρκείς δεσμεύσεις, τότε η ΚΕΔΕ επιβάλλεται να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις» θα επισημάνει ο δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης.

Νομοθετική ρύθμιση

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να τεθεί με ιδιαίτερη έμφαση και κατά απόλυτη προτεραιότητα η αξίωση να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και μετά την 31.12.2011. Κι αυτό γιατί αν δεν διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΕΣΠΑ, ακόμη κι αν αυτό γίνει με εθνικούς πόρους, θα σημαίνει ουσιαστικά διακοπή του προγράμματος, καθώς διακόπτονται οι συμβάσεις των εργαζομένων προκειμένου να γίνουν νέες προσλήψεις συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ. Στην περίπτωση ωστόσο που δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να θεωρηθεί συγχρηματοδοτούμενο, η πρόσληψη προσωπικού εμπίπτει στον κανόνα ένα προς δέκα που ισχύει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Συνεπώς, οι προσλήψεις των 3.500 εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι» (τόσοι είναι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα σε όλη τη χώρα) θα θεωρηθούν μετά το 2012 ως νέες προσλήψεις, άρα για να προχωρήσουν θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 35.000 εργαζόμενοι. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι ανελαστικές ανάγκες για προσλήψεις σε άλλους τομείς, όπως στην υγεία, την εκπαίδευση κ.λπ.

«Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οδυνηρή τόσο για τους συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται μέσω του πιο επιτυχημένου ίσως κοινωνικού προγράμματος (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, ανήμποροι κ.λπ.), όσο και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα που επί χρόνια δίνουν κυριολεκτικά την ψυχή τους για να στηρίξουν συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη», σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το