Πολιτική

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριό του

Τις θέσεις της για το 19ο Συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2013, έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα η ΚΕ του ΚΚΕ

Τις θέσεις της για το 19ο Συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2013, έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα η ΚΕ του ΚΚΕ.

Το κείμενο των θέσεων συνοδεύεται από το Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ και από Σχέδιο Καταστατικού του κόμματος.

Το κείμενο των θέσεων αποτελείται από τρία μέρη: Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τον απολογισμό δράσης του ΚΚΕ από το 18ο Συνέδριο και την εκτίμηση της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 18ο Συνέδριο. Περιλαμβάνει, επίσης, σε γενικές γραμμές τα πολιτικά καθήκοντα του κόμματος έως το επόμενο, 20ό Συνέδριο. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ που αποφασίστηκε στο 15ο Συνέδριο το 1996 και εμπλουτίστηκε με βάση τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις στο 16ο, 17ο και 18ο Συνέδριο του κόμματος. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει το σχέδιο Καταστατικού, στο οποίο αξιοποιήθηκε η παλαιότερη και πρόσφατη εμπειρία.

Ειδικά για το ισχύον ώς σήμερα Πρόγραμμα του ΚΚΕ, στον πρόλογο των θέσεων για το 19ο Συνέδριο σημειώνεται ότι από το 1996 ως σήμερα «κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, όσον αφορά στις οικονομικές εξελίξεις, τις τάσεις και μεταβολές στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στην ΕΕ, και τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

«Το ίδιο αφορά στις εξελίξεις και διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τη σχετική αποσταθεροποίηση του μεταπολιτευτικού αστικού πολιτικού συστήματος» επισημαίνεται στο κείμενο όπου προστίθεται ότι «είναι σημαντικές οι εξελίξεις στις συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της στρατηγικής του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα τη γενικευμένη αύξηση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, την εκτόξευση της ανεργίας, του μεταναστευτικού κ.ά.», ενώ τονίζεται ότι «αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που η απήχησή τους πέρασε τα ελληνικά σύνορα».

«Αναπόσπαστο στοιχείο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος είναι η μεγαλύτερη στροφή προς την αντίδραση, την καταστολή και την κρατική – εργοδοτική βία, την αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική επίθεση που αφορά ως πρόβλημα τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού» αναφέρεται στο κείμενο ενώ υπογραμμίζεται ότι «η αντικομμουνιστική επίθεση επιδιώκει εναλλακτικά: Την πίεση στο ΚΚΕ, ώστε να ευοδωθούν οι ελπίδες για την αλλοίωση του χαρακτήρα του και τη μετεξέλιξή του σε συνιστώσα της κυβερνώσας αριστεράς ή την απομόνωσή του ή ακόμη να επιτύχει την απαγόρευση της δράσης του, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από το λαό, για να αποτραπούν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο εργατικό και λαϊκό κίνημα».

«Επομένως, προκύπτουν νέα καθήκοντα για το εργατικό κίνημα, τη Λαϊκή Συμμαχία, ζητήματα, δηλαδή, στρατηγικής σημασίας» τονίζεται στον πρόλογο των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο.

Επίσης, το Σχέδιο Προγράμματος του κόμματος «ενσωματώνει τα συμπεράσματα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και γενικότερα στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα συμπεράσματα από την πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που εγκρίθηκαν στο 18ο Συνέδριο, καθώς και τα στρατηγικής σημασίας συμπεράσματα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για το «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, Β΄ τόμος (1949 – 1968)».

Η ΚΕ καλεί τα μέλη του κόμματος και της ΚΝΕ να μελετήσουν το κείμενο των θέσεων, να συμβάλλουν στη βελτίωσή τους με προβληματισμό, προτάσεις και υποδείξεις, «ώστε τα τελικά ντοκουμέντα να αποτελέσουν καρπό συλλογικής διαδικασίας και να αποκρυσταλλώσουν την πλούσια πείρα που συγκεντρώσαμε τα τελευταία χρόνια».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παρουσιάσει τις θέσεις για το 19ο Συνέδριο σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει μεθαύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί, στην έδρα της ΚΕ του κόμματος, στον Περισσό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το