Photo Gallery, Πολιτική

Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών

 

Παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις τόσο μέσα στην κυβέρνηση από τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη, όσο και των κατοίκων, το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας τέθηκε από τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής σε λειτουργία και ήδη μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 56 μετανάστες. Σε μήνυμά του στο Facebook, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει: «Σέβομαι απόλυτα τις αγωνίες και τους φόβους των τοπικών κοινωνιών. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα καταλαγιάσουν μόλις ζήσουν στην πράξη τη λειτουργία των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας και δουν ότι η εγκληματικότητα περιορίζεται και οι συμμορίες δεν έχουν πια έδαφος να κινηθούν. Δεν θα κάνουμε τη χάρη αυτών που θέλουν μια Πολιτεία άπραγη, γυμνή και ανοχύρωτη, για να λεηλατούν σε βάρος της. Τηρούμε τη νομιμότητα, εφαρμόζουμε ευρωπαϊκές λύσεις, προστατεύουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά και τα δικαιώματα των ίδιων των παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα διαθέτει συντεταγμένη Πολιτεία με υποδομές και πολιτικές, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». Στο κέντρο κράτησης είναι έτοιμες προς το παρόν τρεις πτέρυγες με 52 οικίσκους χωρητικότητας περίπου 200 ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακά από τη Δευτέρα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν 208 παράνομοι μετανάστες. Σε πλήρη ανάπτυξη το κέντρο κράτησης έχει δυνατότητα να στεγάσει 1.000 άτομα.

Η κάθε πτέρυγα χωρίζεται με περίφραξη, ενώ οι μετανάστες φρουρούνται σε πρώτη φάση από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι από σεκιούριτι. Στις εγκαταστάσεις βρίσκεται και το ΚΕΕΛΠΝΟ που θα πραγματοποιεί υγειονομικές εξετάσεις στους μετανάστες.
«Παράνομη ενέργεια» και «θεσμική βία» χαρακτηρίζει ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης την κίνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μεταφέρει τους πρώτους μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Μιλώντας σε συνάντηση με το δημοτικό συμβούλιο του Μενιδίου, της περιοχής όπου εκλέγεται, ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε ότι είναι παράνομη η λειτουργία του κέντρου χωρίς τη δική του άδεια.
Τόνισε ότι τα κοντέινερ όπου θα μένουν οι μετανάστες προορίζονται για σεισμοπαθείς και υποστήριξε ότι εγείρονται νομικά ερωτήματα για την υλοποίηση του έργου. Κατηγόρησε δε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της αστυνομίας εις βάρος συναδέλφου του υπουργού. Όπως κατήγγειλε, η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στη διευθύντρια της Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων, την οποία είχε στείλει ο ίδιος, να εισέλθει στο χώρο του κέντρου.

Τραγωδίες με λαθρομετανάστες

Στο μεταξύ τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος κατά τη διάρκεια καταδίωξης οχήματος που μετέφερε παράνομους μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 03.10 της Κυριακής, στο νότιο κόμβο Λυκόφης, εντοπίστηκε ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επιβιβάζονταν μετανάστες. Ακολούθησε καταδίωξη από περιπολικό του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο με τους παράνομους μετανάστες, ενώ κινούνταν στον οδικό άξονα Ορεστιάδας – Αλεξανδρούπολης, λίγο πριν την είσοδο στην Εγνατία Οδό, από τον κόμβο Αρδανίου, εμβόλισε όχημα του Frontex στο οποίο επέβαιναν τρεις αστυνομικοί, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Στη συνέχεια ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε σε παρακείμενη αγροτική έκταση όπου ανεφλέγη. Κοντά στο αυτοκίνητο βρέθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι έξι μετανάστες (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες) οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος δυο ανδρών. Επίσης, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς από πυροσβέστες εντοπίστηκε στη θέση του οδηγού απανθρακωμένο το πτώμα ενός άντρα ο οποίος εκτιμάται πως είναι ο διακινητής. Οι σοβαρά τραυματίες μετανάστες (δύο άντρες και δύο γυναίκες), νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Εξάλλου οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου αναζητείται από την Αστυνομία, έπειτα από αιματηρό επεισόδιο με θανάσιμο τραυματισμό αλλοδαπού από πυροβόλο όπλο και τραυματισμό άλλων δύο, έναν από πυροβολισμό και έναν άλλο λόγω παράσυρσης από αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγο μετά τις 8 το πρωί της Κυριακής, το ΙΧ παρέσυρε έναν 53χρονο άνδρα αλβανικής καταγωγής, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Αττικό νοσοκομείο. Στο σημείο του συμβάντος υπήρξε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του οδηγού και περαστικών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο οδηγός εγκατέλειψε το σημείο. Λίγο αργότερα στην οδό Σεβαστουπόλεως 22 στο Μενίδι πυροβόλησε, τραυματίζοντας θανάσιμα, έναν 58χρονο αλλοδαπό, αλβανικής καταγωγής, ενώ τραυμάτισε στο πόδι έναν ακόμη αλλοδαπό πακιστανικής καταγωγής. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του 58χρονου. Ο αλλοδαπός, που τραυματίστηκε στο πόδι, παραμένει για νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου. Η Αστυνομία αναζητεί στην ευρύτερη περιοχή του Μενιδίου τον οδηγό του ΙΧ αυτοκινήτου, ο οποίος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες είναι Έλληνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το